Kirjoittanut Anu Harju

Memorial voitti Saharov-palkinnon

Lukuaika: < 1 minuutti

Memorial voitti Saharov-palkinnon

Euroopan parlamentti antaa tämänvuotisen Saharov-palkinnon venäläiselle Memorial-ihmisoikeusjärjestölle.

Euroopan parlamentti antaa tämänvuotisen Saharov-palkinnon venäläiselle Memorial-ihmisoikeusjärjestölle. EP mainitsee päätöksessään nimeltä Memorialin puheenjohtajan Oleg Orlovin ja järjestön perustajan Sergei Kovalevin. Palkinto on tunnustus myös kaikille muille Venäjällä toimiville ihmisoikeuksien puolustajille, joista EP nimesi vielä Moskovan Helsinki-ryhmän perustajan Ludmila Aleksejevan.

”Palkinnon myöntämiseen Memorialille vaikuttivat jatkuva toimittajien ja ihmisoikeusaktivistien ahdistelu, katoamiset ja murhat Venäjällä ja erityisesti Pohjois-Kaukasiassa”, palkinnon perusteluissa sanotaan.

Tšetšenian sodista lähtien Pohjois-Kaukasia on ollut Memorialin toiminnan merkittävä painopiste. Järjestön työntekijät ovat usein olleet ainoita, jotka ovat tarjonneet konkreettista apua uhreille sekä siepattujen, kadonneiden ja tapettujen siviilien omaisille. Siksi myös henkilökunta on jatkuvassa vaarassa: 15. heinäkuuta 2009 murhattu Natalia Estemirova on Memorialin viimeisin murhattu työntekijä.

Järjestön johtaja Oleg Orlov syytti murhasta Tšetšenian presidenttiä Ramzan Kadyrovia, jonka tiedetään toistuvasti uhkailleen Estemirovaa. Kadyrov haastoi Orlovin ja Memorialin oikeuteen kunnianloukkauksesta, ja lokakuussa moskovalainen oikeusistuin tuomitsi Memorialin maksamaan korvauksia Kadyroville 50?000 ruplaa (1?160 euroa) ja Orlovin 20?000 ruplaa (460 euroa). Kaikki osapuolet valittivat päätöksestä. Kadyrov ilmoitti haastavansa kunnianloukkauksesta seuraavaksi sanomalehti Novaja Gazetan.

Saharov-palkinto on vuodesta 1988 myönnetty henkilölle tai järjestölle, joka on merkittävällä tavalla puolustanut ihmisoikeuksia ja mielipiteenvapauden kaltaisia perusvapauksia. Memorial vastaanottaa 50?000 euron arvoisen palkinnon Strasbourgissa 16. joulukuuta.

Anu Harju