Levyt: Väitteet siitä, että Voimassa kuolataan vain uusurpolle harjoittelumusalle, eivät pidä paikkaansa.
1990-LUVUN SUOMEN psykedeelisen rokin kummisedät ovat täällä taas. Pitkän odotuksen jälkeen Kingston Wall -fanit saavat vihdoin nautittavakseen 31 kappaleen verran ainutlaatuisen bändin live-esiintymisiä. Live-aktit vakuuttavat – kolmen kokopitkän lisäksi – bändin jättäneen lähtemättömän jäljen kuulijoihin ja suomirockin historiaan. Jälkivaikutuksia on kuultavissa muun muassa Hidria Spacefolkin ja Winston Callin tuotoksissa.
Sääli, että bändin lento tyssäsi kuin seinään kitaristi-laulaja Petri Wallin ennenaikaiseen kuolemaan vuonna 1995. Real Live Thing tuo kuitenkin suitsukkeentuoksuisen tuulahduksen menneestä.
Albumi tarjoaa kattavan setin bändin repertoaarista aina hämyistä jammailuista tuttuihin psykeralleihin. Vuosien varrella tallennettujen esiintymisten äänenlaatu ei aina ole mitään hifiä, mutta fiilis on kyllä paikallaan jokaisella kolmella levyllä jokaisen sekunnin sykkeellä. Petri Wallin, Sami Kuoppamäen ja Jukka Jyllin soitantaa ei voi kuin ihailla. Varsinkin Wallin ja Kuoppamäen suoritukset ovat välillä suorastaan häkellyttävän hyviä. Jammailut venyvät paikoin niin mielettömäksi tykitykseksi, että välillä oikein hengästyttää.
Mutta mutta. Missä ovat tiedot keikkapaikoista ja ajoista ynnä muut? Boksi ei tarjoa minkäänlaista lisäinfoa saati muutakaan bonusta musiikin lisäksi. Luulisi keikkatapahtumista jääneen läjäpäin valokuvia ja juttuja, jotka olisivat mainiosti täydentäneet kolmen live-cd:n pakettia. Pienestä miinuksesta huolimatta Real Live Thing on pakko-ostos kaikille Kingston Wall -faneille ja muille psykedeelisen rock’n’rollin ystäville. (MB)
Kingston Wall: Real Live Thing. Sony/BMG 2005
Neljä ja puoli tähteä.
_______________
STEEN1 valistaa toisella levyllään sitoutuneen musiikin moninaisista ilmenemismuodoista. Levy alkaa punkveivauksella, muuntuu heti 1980-luvun puolivälin Anhraxin riffejä seurailevaksi heavymetalliksi. Sitten tyyli muuttuu poliittisesti tietoiseksi hiphopiksi ja kelaa auki jokapäiväistä talouskusetusta itähelsinkiräpillä. Tyylit hallussa.
Levy on väkivaltaisen aggressiivinen ja kuulostaa ensimmäisellä kerralla musertavan hyvältä. Toisella kerralla sanoituksien rankkuus tummentaa musiikkielämystä. Tämä tuskin on harkitsematonta. Steen1:n käsittelyssä suomimenon totaalikritiikki yhdistyy prekariaattimaisiin ”varasta pomolta” -fiilistelyihin ja terävään kastiyhteiskunta-analyysiin. (KJ)
Steen1: Varasta pomolta. Monsp records 2005.
Viisi tähteä.
_______________
VÄITTEET SIITÄ, että Voimassa kuolataan vain uusurpolle harjoittelumusalle, eivät pidä paikkaansa. Täällä seurataan uupumatta muun muassa jazzin ja bluesin uutuuksia ja uudelleenjulkaisumarkkinoita. Niitä seurataan jopa niin, ettei ehditä asiasta enemmälti raportoida. Seuraavassa jokunen esimerkki.
Heinäkuussa 50 vuotta sitten avattiin uusi luku historiassa, kun Miles (pelkän etunimen käyttö on asiantuntijan merkki!) teki uuden tulemisensa Newportin jazzfestivaaleilla. Jätkä itse totesi: ”Mistä ne oikein puhuvat. Minähän soitin kuten aina.” Juuri näihin aikoihin syksyllä Miles kokosi ensimmäisen kovan kvintettinsä, johon kuuluivat hänen lisäkseen Trane, Red, Paul ja Philly Joe. Helvetin kova lössi! Miles siirtyi Prestigeltä Columbian leipiin, jossa sitten olikin 30 vuotta.
Tässä kaksois-cd:ssä ensimmäinen levy on legendaarinen ’Round About Midnight vuoden 1999 bonusraitoineen. Toisella platalla voimme ensimmäistä kertaa kuulla tuon mystisen Newportin ”´Round Midnightin” Milesin ja biisin säveltäjän Thelonious Monkin esittämänä. Lisäksi voimme nauttia kvintetin ennen julkaisemattomasta konsertista Kalifornian Pasadenassa helmikuussa 1956. Miles on livenä aina rautaa!
Jos saisin ottaa autiolle saarelle vain yhden levyn, saattaisin hyvinkin ottaa tämän ensimmäisen. Toki yrittäisin samoissa kansissa saada ujutettua läpi kakkoslevyäkin väittäen sitä sen kuuluvan erottamattomasti samaan pakettiin. Näillä kyllä pärjäisin. (PL)
Miles Davis: ´Round About Midnight. Special Edition. Columbia 2005.
Viisi tähteä.
_______________
SONNYLLA (=NEWK) oli 75-vuotissynttärit syyskuun 7. päivänä. Still going strong! Miles soitti paljon Sonnyn kanssa ja olisi vuonna 1955 halunnut tämän kokoonpanoonsa. Tiet eivät kuitenkaan tuolloin kulkeneet yksiin ja Miles joutui tyytymään tuntemattomaan Traneen.
WTC:n iskujen tapahtuessa Sonny oli kotonaan kuuden korttelin päässä torneista. Syyskuun 15. päivänä 2001 hän konsertoi aiempien suunnitelmien mukaisesti Bostonissa. Ohjelmistoa oli kuitenkin todennäköisesti tarkistettu. Vavahduttavan tyylikäs ja upea konsertti-ilta! (PL)
Sonny Rollins: Without A Song, The 9/11 Concert. Milestone 2005.
BLUESKITARAN TAITURI (paremmassa musiikissa ei käytetä kuningasnimityksiä tai muita sellaisia) B. B. King puolestaan vietti 80-vuotissynttäreitään 16. syyskuuta. Juuri sopivasti saimme uudelleenjulkaisun The Great B.B. King. Kyseessä on alun perin lp vuodelta 1960. Tunnetuin biisi on ”Sweet Sixteen”, joka on taltiossa kokonaisuudessaan. Äänitykset ovat vuosilta 1952–1960. Platalla on kahdeksan bonuskappaletta, joista peräti kuusi on ennen julkaisemattomia. Tyyppi on todella hyvä!
Muistamme myös seuraavia suuruuksia heidän syntymänsä juhlavuonna: Elvis Presley (70), Little Walter (75), Billie Holiday (90), Frank Sinatra (90) ja Howlin’ Wolf (95). (PL)
B.B. King: The Great B.B. King. Ace 2005.
Viisi tähteä.
_______________
Matti Berg, Kimmo Jylhämö & Pertti Laesmaa