Meksikon subprime

Lukuaika: < 1 minuutti

Meksikon subprime

Tutkijat & kansainväliset järjestöt varoittavat, että rahoitusmarkkinakriisin seuraukset leviävät myös köyhiin & keskituloisiin maihin.

Rikkaissa teollisuusmaissa rahoitusmarkkinakriisi voi johtaa taantumaan ja henkilökohtaisiin konkursseihin, mutta Meksikon kaltaisissa keskituloisissa maissa seuraukset voivat olla katastrofaaliset koko kansantaloudelle. 

”Kun korot nousevat, uhkaa suurta asuntovelallisten joukkoa pahimmillaan maksukyvyttömyys ja luisuminen köyhyyteen”, varoittaa School of Oriental and African Studies -yliopiston professori Paulo L. dos Santos. 

Santosin mukaan Meksikon kaltaisten keskituloisten maiden lainaustoiminta on 1990-luvun loppupuolelta lähtien suuntautunut vahvasti kulutusluottoihin ja asuntolainoihin.

Ulkomaiset pankit olivat muutoksen vetureita, mutta paikalliset luotonantajat seurasivat pian perässä, Santos kirjoittaa Development viewpoint -tiedotteessa. 

Ulkomaiset pankit ovat osallistuneet lainaustoiminnan lisäksi vahvasti myös lainojen muuttamiseen arvopapereiksi ja niiden jälleenmyyntiin sijoittajille. Juuri tämä toiminta oli USA:n subprime-kriisin ytimessä, kun sijoittajille annettiin väärä kuva arvopaperien sisältämistä riskeistä. 

Maailmanpankin merkitys muutoksen taustalla on suuri. Se on suosittanut vahvasti yksityisen lainaustoiminnan kehittämistä, jotta köyhimpienkin olisi mahdollista saada luottoa.

Asuntolainojen muuttaminen edelleen kaupattaviksi arvopapereiksi on ollut osa Maailmanpankin ohjeistusta.

Ajattelutavan riskit ovat nyt alkaneet konkretisoitua.

Korkojen noustessa seurauksena on Santosin mukaan se, että rahoitusmarkkinat eivät ”toimi köyhien hyväksi”, vaan köyhät toimivat yhä enemmän rahoitusmarkkinoiden hyväksi. Näin kävi myös 1990-luvun lopussa Kaakkois-Aasiassa, kun maa toisensa jälkeen luisui rahoitusmarkkinakriisiin.

Myös YK-järjestöt ovat olleet huolissaan köyhien ja keskituloisten maiden pärjäämisestä rahoitusmarkkinakriisin levitessä yhä laajemmalle.

Syyskuussa YK:n kauppa- ja kehitysjärjestö UNCTAD varoitti, että rikkaiden maiden lama johtaa ikäviin seurauksiin myös kehitysmaissa.

Myös YK:n pääsihteeri Ban-Kimoon varoitti syyskuun lopulla, että rahoitusmarkkinakriisi uhkaa YK:n vuosituhattavoitteiden toteutumista. 

Matti Ylönen

  • 9.9.2009