Lukuaika: < 1 minuutti

Matka yksinäisyyteen

Arvostelussa Damon Galgutin Vieraassa huoneessa.

Vieraassa huoneessa on ensimmäinen eteläafrikkalaiselta Damon Galgutilta suomennettu kirja. Romaanien kirjoittamisen Booker-palkittu kirjailija aloitti jo 17-vuotiaana, mutta läpimurtonsa Galgut saavutti vasta vuonna 2003 kirjallaan The Good Doctor.

Vieraassa huoneessa kertoo tarinan kolmesta erilaisesta matkasta, jotka kirjailijan nimeä kantava päähenkilö Damon kulkee vuosien aikana. Matkoillaan päämäärätön mies kohtaa itsensä kaltaisen levottoman kulkijan, joukon huolettomia reppureissaajia sekä elämän ja kuoleman välillä kamppailevan ystävän.

Loppujen lopuksi sillä ei ole juuri väliä, mistä Galgut kirjassaan kertoo. Kirjailija pukee sanoiksi sen, mitä me kaikki ajattelemme mutta emme osaa tai uskalla sanoa ääneen. Galgut kuvaa tuntemuksiaan elämän perustavanlaatuisista elementeistä, rakkaudesta, yksinäisyydestä sekä kuolemasta kauniilla ja tyhjentävällä tavalla. Lukukokemuksen jälkeen tuntemukset vaihtelevat yhtäaikaisesti surun, haikeuden, rakkauden tunteen sekä ilon välillä.

Vieraassa huoneessa ei anna vastauksia. Se ei myöskään kysy, syytä tai alistu. Sen sijaan se tarjoaa sanojen takaa arvaamatonta inhimillistä ymmärrystä, jota jokainen meistä joskus tarvitsee.

Damon Galgut: Vieraassa huoneessa. Basam Books 2011. 216 s. Viisi tähteä.

Hanna Kärppä

Kommentoi Facebookissa
  • 28.2.2012