Kirjoittanut Tuomas Rantanen

Maskuliini feminiini

Lukuaika: < 1 minuutti

Maskuliini feminiini

Arvostelussa Xavier Dolanin elokuva Kangastuksia.

Francois Truffaut ohjasi vuonna 1962 elokuvan Jules ja Jim. Siinä kerrotaan kahden miehen ja yhden naisen ystävyydestä, kolmanneksi pyöräksi jäämisen tuskasta ja siitä miten elokuvan tekemisen aikaan parisuhteet näyttäytyivät eri kulmasta kuin aikaisemmin.

Lahjakkaan Xavier Dolanin ohjaama, käsikirjoittama ja yhden pääroolin osalta näyttelemä Kangastuksia taas on tyylitietoinen teos, joka viittaa juuri ranskalaiseen uuteen aaltoon. Tosin taitavasti omiin tarkoituksiin soveltaen.

Julesin ja Jimin tapaan Kangastuksia kertoo ystävyydestä ja ristikkäisestä rakkaudesta, mutta tällä kertaa queer-näkökulmasta. Nyt toinen miehistä on se kilpailtu kohde.

Pienellä perinteisen kolmiodraaman säädöllä Dolan saakin kerrottua paljon ajalle tyypillisistä itsellisen yksinäisyyden, vapaana kohdetta etsivien intohimojen ja pohjimmaisen sitoutumisen kaipuun välisistä jännitteistä.

Dolan kuvaa kolmiodraaman koskettavasti sekä tragedisena että ilkikurisena elämän kuvana. Tämäkään aika ei ole parisuhteiden kannalta helppo, mutta ei silti tyystin toivoton.

Kun on ne tunteet.

Xavier Dolan: Kangastuksia. Elokuvateattereissa nyt. Viisi tähteä.

Tuomas Rantanen