Marokko ryöstää Länsi-Saharan aarteet

Suomikin tukee fosfaatintuontia miehitetystä Länsi-Saharasta.

Marraskuussa 2010 Marokon miehittämän Länsi-Saharan alueen alkuperäisen kansan, sahrawien, rauhanomainen Gdaim Izykin protestileiri El Aaiúnin kaupungin lähellä hajotettiin väkivaltaisesti. Marokko on miehittänyt Länsi-Saharaa yli 30 vuotta siirtomaahistorian jäljiltä.

Jopa Euroopan unioni paheksui Marokon väkivaltaisia toimia, joissa useita kuoli ja haavoittui. Alueelle ei ole päästetty EU:n tarkkailijoita eikä toimittajia. Väkivaltaisimmat välikohtaukset sattuivat päivänä, jona New Yorkissa alkoi Länsi-Saharan asemaa käsittelevä kolmas epävirallinen neuvottelukierros, jolle osallistuvat Marokko, Länsi-Saharan vapautusta ajava Polisario-rintama ja tarkkailijamaat Algeria ja Mauritania.

Suomen Tuemme sahrawi-kansaa -seura on välikohtausten jälkeen uutisoinut, että ainakin kuusi skandinavialaista sijoitusyhtiötä on viime vuosien aikana sijoittanut kansainvälisiin lannoiteyhtiöihin, jotka harjoittavat fosfaatintuontia miehitetystä Länsi-Saharasta. Näiden joukossa on myös Ilmarinen.

Hannele Huhtala

Kommentoi Facebookissa

Hannele Huhtala

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kiva, että haluat kommentoida artikkeleita. Muista kuitenkin hyvät käytöstavat ja se, että olet itse vastuussa kirjoituksestasi.