managerin paikka auki?

Lukuaika: < 1 minuutti

managerin paikka auki?

Nyt ei ole haussa edustajia, jotka manageroivat Suomea, hoitavat jossain muualla sovitut hommat mahdollisimman tehokkaasti. Paikkoja on auki poliitikoille, joilla olisi näkemyksiä ja jotka palauttaisivat meille demokratian.

Kolmen suurimman puolueen kannatusluvut ovat pysytelleet muutaman prosenttiyksikön päässä toisistaan. Tällaisessa tilanteessa media, ennen kaikkea televisio, voi ratkaista puolueiden suuruusjärjestyksen. Mediadraaman ytimeksi on nostettu kamppailu vallasta, siitä kuka on niskan päällä, kenellä on riittävästi johtajan ominaisuuksia pääministeriksi. Juoni on rakennettu huonosti, vähemmän kiinnostavaksi kuin mitä se voisi olla.

Tarjolla onkin enimmäkseen ollut puhetta asian vierestä. Tyylilajina tahaton camp. Helppoa ja tylsää, ehkä myös vaarallista.

Katsojia – siis mahdollisia äänestäjiä – kiinnostaisi varmaan enemmän esimerkiksi se, mihin suuntaan tuleva pääministeri meitä puolueineen luotsaisi, tai antaisiko jopa eduskunnan luotsata niin kuin demokratiaan sopisi. Siis politiikan sisältö.

Vuorosanoilla ei juurikaan ole ollut tekemistä todellisuuden kanssa. Vai ottaako joku todesta kahden edellisen hallituksen vetäjän yhtäkkisen äkäisen uusliberalismin kritiikin ja työllisyyspuheet. ”Työ on vielä kesken”, hän sanoo ylläpidettyään sinnikkäästi suurtyöttömyyttä läpi 90-luvun lopun lihavien vuosien. Entä mitä ajatella silloin, kun pääministeri myötäilee sekä Bushia että Chiracia kysymyksessä sodasta ja rauhasta? Myös koko 90-luvun hallituksessa istunut kokoomus on ilmoittautunut terveydenhuollon takuumieheksi. Toisaalla ihmiset haastavat kuntia oikeuteen saamatta jääneen hoidon vuoksi.

Keskustasta emme tiedä. Tv:ssä Jäätteenmäki on enimmäkseen toistanut haluaan laskea työnantajan sivukuluja, mutta mitä muuta? Ja onhan niitä muitakin puolueita. Onko niillä jotain poliittisia linjoja?

Nyt ei ole haussa edustajia, jotka manageroivat Suomea, hoitavat jossain muualla sovitut hommat mahdollisimman tehokkaasti. Paikkoja on auki poliitikoille, joilla olisi näkemyksiä ja jotka palauttaisivat meille demokratian. Niistä voisi puhua enemmänkin, myös mediassa.

Jaana Airaksinen

  • 9.9.2009