Kirjoittanut Hannele Huhtala

Maattomien kuvaaja

Lukuaika: < 1 minuutti

Maattomien kuvaaja

”En kuvaa kurjuutta, vaan erittäin köyhiä ihmisiä”, brasilialainen valokuvajournalisti Sebastião Salgado kertoo.

”En kuvaa kurjuutta, vaan erittäin köyhiä ihmisiä. Heillä on paljon omanarvon tunnetta ja he etsivät luovalla tavalla parempaa elämää. Yhteiskuntamme valehtelee. Se ottaa annettuna yhden totuuden, joka on vallanpitäjien totuus”, sanoi brasilialainen valokuvajournalisti Sebastião Salgado Sem Fronteiras -lehden haastattelussa vuonna 1997.

Dokumenttikuvaajana tunnettu Salgado opiskeli alun perin ekonomistiksi ja työskenteli muun muassa Lontoossa Kansainvälisessä kahvijärjestössä (ICO).

Kahvijärjestön kautta hän matkusti usein Maailmanpankin asioilla Afrikkaan. Matkoilla hän aloitti valokuvaamisen. Vuonna 1973 hän jätti ekonomistin työn kokonaan ja siirtyi kokopäiväiseksi valokuvaajaksi.

Nyt Voimassa julkaistavat kuvat ovat Brasilian Paranásta, jossa väki kokoontui maan valtaamista varten vuonna 1996.

Salgado on työskennellyt Brasilian maakysymysten kanssa vuodesta 1980.

”Tässä maassa ihmiset on puudutettu poissulkemisen kulttuuriin. Portugalilaisten saapumisesta lähtien ihmiset tottuivat siihen, että ulkopuolelle jättäminen oli hyväksyttävää”, Salgado toteaa.

”Kun vierailin maattomien alueilla, näin paljon kauniita asioita. Osuuskuntien onnistuneen organisoinnin myötä maattomien alueet ovat maan tuotteliaimpia. Sergipen osavaltion suurin maidontuottaja on maattomien osuuskunta.”

Salgado uskoo, että Brasiliaa auttaisi maareformi.

”Maareformi on tehty koko maailmassa, paitsi Brasiliassa. Monet poliitikot ovat kahdenkeskisissä keskusteluissa tunnustaneet, etteivät he ole koskaan käyneet maattomien uudisasutusalueella. Silloin he ovat puolueellisen median myrkyttämiä, median, jolle suurmaanomistajat syöttävät informaation. Siksi näiden ihmisten pitää mennä paikanpäälle, informaation lähteelle. Vain niin asiat muuttuvat.”

Sebastião Salgadon (s. 1944) Terra-sarja esillä 15.4.–31.5. Helsingin Kaapelitehtaalla julistegalleriassa.

Maattomien ystävät maattomienliike.wordpress.com

Voimassa on julkaistu useita artikkeleita maattomista. Lue muun muassa Maata maattomille (Markus Kröger, 4/2005), Maattomien matkassa (Johanna Suhonen, 7/2009) & Vihattu maaton (Mika Rönkkö, 10/2009).

Lisäksi Fifissä Stora Enso ja MST: Kuka on kuolemanvaarassa? (Hanna Nikkanen, syyskuu 2009).

Hannele Huhtala