Maaritin matkassa

Lukuaika: < 1 minuutti

Maaritin matkassa

Arvostelussa Annariikka Leinon kirja Maarit.

Maaritin suurimmat hitit – esimerkiksi Jäätelökesä, Hymypoika ja Lainaa vain – lienevät tuttuja melkein jokaiselle. Nyt Annariikka Leinon kirjoittama komea henkilökuva tutustuttaa lukijan myös laulujen tulkitsijaan, yli neljä vuosikymmentä studioissa ja estradeilla viihtyneeseen taiteilijaan.

Haastatteluihin ja lehtiartikkeleihin perustuva, sitaattivetoinen kirja päästää Maaritin itsensä lisäksi ääneen suuren joukon laulajan ystäviä ja yhteistyökumppaneita. Maaritin tinkimättömästä oman tien kulkemisesta, häikäisevästä musiikillisesta lahjakkuudesta sekä maanläheisestä ja lämminsydämisestä elämänasenteesta kertovat muun muassa Mikko Alatalo, Heikki Salo ja Raili Hulkkonen.

Tasapainoisen, vaivattomasti luettavan kirjan ytimessä on Maaritin ura ja musiikki. Levytykset käydään läpi tarkasti yksi kerrallaan, kansikuvien kuvausprosesseja myöten. Yksityiselämääkin silti valotetaan. Kiertoajelu laulajan lapsuuden ja nuoruuden maisemissa nostaa pintaan muistoja kouluajoista, kavereista ja opettajista, mutta ennen kaikkea sukulaisista.

Kauniisti ja ymmärrykseen pyrkien Maarit kertoo esimerkiksi italialaisesta muusikkoisoisästä, alkoholisoituneesta äidistä ja kioskiyrittäjinä työskennelleistä mummosta ja vaarista.

Annariikka Leino:
Maarit.
Johnny Kniga
2014. 363 s. 4 tähteä.

Marjo Jääskä

  • 4.6.2014