Maailma & me

Lukuaika: 2 minuuttia

Maailma & me

Hyinen curlaaja, say yes to racism -kampanja & hemmetin huono diili.

Arktinen luontomies

Matti Virtaala joutui lokakuussa eroamaan valtionyhtiö Arctia Shippingin hallituksen puheenjohtajan paikalta, koska paljastui, että hän oli käyttänyt yhtiön rahoja oman Curling-seuransa tukemiseen.

Virtaala oli suostutellut Arctia Shippingin toimitusjohtajaa antamaan tukea seuralle 12 500 euron tuen viiden vuoden ajalle. Summasta oli ehditty maksaa 2500 euroa.

Nyt Arctia Shipping ilmoitti lopettavansa urheilun tukemisen kokonaan. Se onkin helppo päätös, sillä muihin lajeihin tukea ei ole edes annettu. Yhtiö on sen sijaan tukenut avokätisesti Luonto-Liittoa, jolle se on antanut kahden vuoden aikana 200 euroa lasten ympäristökasvatuksen tukemiseen.

Matti Virtaalan ansiotulot olivat viime vuonna hieman yli 400 000 euroa.

_______________

Painukaa vittuun -kampanja epäonnistui

Britannia päätti lopettaa paperittomiin siirtolaisiin kohdistuneen käännytyskampanjan. Viime kesänä aloitetun kampanjan tarkoitus oli saada paperittomina Britanniassa olevat lähtemään pois maasta.

Osana kampanjaa olivat kuudessa Lontoon kaupunginosassa pyörineet pakettiautot, jotka kehottivat paperittomia lähtemään kotiin pidätyksen uhalla. Autojen kyljessä oli puhelininumero, johon tekstaamalla sai apua lähtöselvittelyä varten. Kaksi kolmasosaa lähetetyistä viesteistä osoittautui asiattomiksi.

Britannian sisäministeri Theresa May veti lokakuussa tukensa kampanjalta ja myönsi sen olleen ylilyönti. Pakettiautokampanjan vuoksi maasta päätti lähteä 11 ihmistä, ja pakettiautoista nousseen uutisoinnin takia hatkat otti 7 ihmistä. Kampanjaa on Britanniassa verrattu fasistiseen propagandaan.

Asiasta uutisoivat ensimmäisinä The Guardian ja The Independent -lehdet.

_______________

Vapaakaappaussopimus

Samaan aikaan, kun Greenpeacen aktivisteja syytetään merirosvouksesta ja huliganismista, Euroopassa ajetaan läpi ennennäkemätöntä rosvoushanketta. Kyseessä on Euroopan unionin ja Yhdysvaltojen sekä Kanadan välille suunniteltu vapaakauppasopimus.

Niissä maissa, jotka ovat jo tehneet vastaavan sopimuksen USA:n ja Kanadan kanssa, suuryhtiöt ovat jyränneet paikallisen lainsäädännön mennen tullen. Suomen Akatemian tutkijatohtori Markus Kröger kirjoitti Helsingin Sanomissa 31. lokakuuta, ettäkanadalainen kaivosyhtiö Infinito Gold vaatii lain nojalla Costa Ricalta miljardin dollarin korvauksia toteutumattoman kaivoshankkeen vuoksi. Maan hallitus oli keskeyttänyt hankkeen, koska yhtiö oli rikkonut Costa Rican lakeja lukuisia kertoja.

Kröger kehottaa poliitikkoja jättämään kauppasopimuksista kaikki yritysten investointisuojaan viittaavat pykälät pois. Ministeri Alexander Stubb hehkutti Euroopan ja Kanadan välille solmittua vapaakauppasopimusta puolitoista viikkoa ennen Krögerin kirjoitusta. EU:n ja Yhdysvaltojen välinen sopimus on vielä allekirjoittamatta.

Koonneet Jari Hanska & Jari Tamminen

  • 12.11.2013