Lukuaika: 2 minuuttia

Maailma & me

Lobbarit, öljy-yhtiöt ja valtionkirkko vastatuulessa.

Lobbarit, ei kiitos!

Euroopan unionin sisämarkkinoista ja palveluista vastaava komissaari Michel Barnier kyllästyi täysin finanssialan lobbareihin. Saksalaisen Der Spiegel -lehden mukaan Barnier oli lähettänyt henkilöstölleen sähköpostin, jossa hän kielsi tapaamasta ”pankkiireja, heidän edustajiaan tai järjestöjään”.

EU:ssa tapahtuvaa lobbausta tarkkaileva Corporate Europe Observatory -järjestö kysyi komissaari Barnierin esikunnasta syitä radikaaliin toimenpiteeseen. Syynä oli se, että komissaarin valmistelussa on kaksi lainsäädäntöhanketta, pankkiunioni ja pankkien toiminnan jakaminen investointi- ja liikepankkeihin. Hänen mukaansa pankkeja oli jo kuultu riittämiin valmistelun yhteydessä. Enempää painoarvoa pankkien näkemyksille ei haluttu antaa.

Barnier on aiemminkin ottanut kantaa pankkialan aggressiiviseen lobbaukseen. Hän on muun muassa luvannut julkistaa kaikki tapaamisensa lobbarien kanssa ja on ottanut tiukan kannan esimerkiksi ruuan hinnalla harjoitettavaan spekulointiin.

_______________

Rokkaamalla öljy-yhtiöitä vastaan

Öljy-yhtiö Shellin aikomus laajentaa hiekkaöljyn jalostamishankkeita Kanadassa on herättänyt kovaa vastustusta. Äänekkäimpien kriitikkojen joukkoon on liittynyt kanadalainen rocklegenda Neil Young, joka on päättänyt aloittaa hyväntekeväisyyskiertueen. Kiertueen tarkoitus on kerätä rahaa Kanadan alkuperäisasukkaiden tueksi ja auttaa heitä kamppailemaan öljy-yhtiöitä vastaan.

Rokkarin mitta täyttyi sen jälkeen, kun hän vieraili yhdellä Kanadan viidestäkymmenestä öljyhiekanjalostusalueesta. Young piti aluetta yhtenä inhottavimmista paikoista, joita on eläessään nähnyt.

”Hallinto on menettänyt tilanteen hallinnan täysin. Raha on ykkösasia”, Young kuvaili CBC Newsin mukaan.

Kanadan hallitus puolustautui vetoamalla siihen, että myös rokkarin elämä on paljolti öljyn varassa. Shellin Kanadan-toimintojen edustaja puolestaan totesi, että öljy-yhtiö käy jatkuvasti keskusteluja alueen asukkaiden kanssa.

Yksi kiistakapuloista on Shellin omistama Jackpinen kaivos. Shell on laajentamassa kaivosaluetta 7 500 hehtaarista yli 13 000 hehtaariin. Kriitikoiden mukaan kaivostoiminta on voimakkaasti lisännyt alueella muun muassa syöpien, autoimmuunisairauksien ja astman määrää.

_____________

Eroon valtionkirkosta

Joukko yksityishenkilöitä on käynnistänyt nimien keruun Yhdenvertainen Suomi -kansalaisaloitteen puolesta. Aloitteen tavoite on purkaa evankelisluterilaisen kirkon ja valtion tiivis suhde. Aloitteen taustalla on muun muassa Eroakirkosta.fi-sivuston aktiiveja.

Kansalaisaloitteen mukaan Suomen valtion tulisi kohdella kaikkia uskontokuntia tasa-arvoisesti, eikä millään uskontokunnalla voi olla toista parempia oikeuksia. Aloitteen tekijät kritisoivat, että ”kirkon etuoikeudet loukkaavat uskonnottomien ja toisuskoisten ihmisoikeuksia”. Tällaisina etuoikeuksina mainitaan muun muassa oikeus kerätä kirkollisveroa, pakollinen uskonnonopetus kouluissa ja uskonnollisten yhdyskuntien vihkimisoikeus.

Aloitteen vieminen eduskunnan käsittelyyn vaatii 50 000 allekirjoitusta. Kirkon ja valtion välisen suhteen purkaminen edellyttää puolestaan muutoksia muun muassa perustuslakiin.

Koonnut Jari Hanska

  • 28.1.2014