Maailma & me

Lukuaika: < 1 minuutti

Maailma & me

Maailma & me -toimitus synkistelee velkakriisin, Isisin ja sotaleikkien maailmassa.

Velkakriisi käynnisti paluun landelle

Kreikassa tuhannet kaupunkien asukkaat ovat muuttaneet maaseudulle ryhtyäkseen maanviljelijöiksi tai oliivintuottajiksi. Kreikkalaistutkijoiden mukaan maallemuutto on yritys selviytyä talousvaikeuksien keskellä.

Euroalueen velkakriisin ja leikkauspolitiikan seuraukset tuntuvat Kreikassa etenkin pääkaupungissa Ateenassa. Kaupunkilaisten elämää vaikeuttavat työttömyys, palkkojen ja eläkkeiden leikkaukset, veronkorotukset sekä kasvavat elinkustannukset.

Myös toisessa kriisivaltiossa Espanjassa on nähty vastaava käänne. Kun maan talous 2000-luvun vaihteessa kasvoi, maaseudun asukkaat lähtivät töihin rakennustyömaille ja asutuskeskuksiin. Maataloussektori alkoi käyttää yhä enemmän siirtolaistyövoimaa.

Velkakriisin kärjistyessä espanjalaiset ovat kuitenkin alkaneet palata maaseudulle. Uutistoimisto AFP:n mukaan syynä on korkea työttömyys. Kun muita vaihtoehtoja ei ole, ihmiset pyrkivät saamaan elantonsa maasta.

_______________

Isis mustaa Isisin maineen

Yhdysvaltalainen metalliyhtye Isis on joutunut ihmisten raivonpurkausten kohteeksi, kun nämä ovat sekoittaneet yhtyeen ääri-islamistiseen Isis-järjestöön. Jälkimmäinen Isis on vastuussa lukuisien ihmisten kidutuksesta ja teloituksista sekä etnisistä puhdistuksista Irakissa ja Syyriassa.

Vuonna 2010 hajonneella Isis-yhtyeellä on Facebookissa yli 170 000 seuraajaa. Tulisen palautteen jälkeen yhtyeen Facebook-sivu muutti nimensä Isis the bandiksi.

Isisissä soittanut rumpali Aaron Harris kertoi ABC Newsille, että yhtyeen entiset jäsenet ovat seuranneet uutisia islamistiryhmän toimista Lähi-idässä epäuskon vallassa.

”Fanimme ovat kertoneet sähköposteissaan, etteivät he enää viitsi käyttää t-paitojamme”, Harris sanoi.

_______________

Sotaleikkejä koululaisille

Ensi talvena Suomen talvisodasta tulee kuluneeksi 75 vuotta. Sen kunniaksi joukko järjestöjä on käynnistänyt kampanjan Talvisotahiihto-urheilutapahtumien järjestämiseksi kouluissa.

Kampanjan tavoitteina on pitää yllä koululaisten hiihtotaitoa ja kerätä varoja talvisodan kansallisen muistomerkin pystyttämiseen. Talvisotahiihto-kampanjan järjestävät Koululiikuntaliitto, Reserviurheiluliitto, Suomen Latu, Suomen Hiihtoliitto ja Talvisotayhdistys. Talvisotahiihtoa suojelee eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma.

Talvisotahiihto on herättänyt huomiota sosiaalisessa mediassa, jossa kouluihin on ehdotettu muun muassa Punavankiviikonloppu- ja Keskitysleirikoulu-tapahtumia.

”Kampanjan tavoitteena on käydä läpi ryssävihan 101, opetella erätaitoja Maxim-konekiväärin kanssa sekä suu vaahdossa muistella, kuinka yksi suomalainen vastaa sataa kalmukkia, kun oikein käydään matsaamaan”, laukoo stand-up-koomikko Heikki Multanen Facebookissa.

Konnut Veera Nuutinen

  • 2.9.2014