Maailma & me

Lukuaika: 2 minuuttia

Maailma & me

Uutisia Ruotsista, Reverend Billystä, investoinneista & laittomista mainoksista.

Ruotsalaiset tietävät paremmin

Kaikkihan tietävät teollisen lihateollisuuden olevan moraalisesti epävakaalla pohjalla. Monet myös tietävät lihantuotannon haukkaavan leijonanosan elintarviketuotannon käyttämistä resursseista. Ruotsin elintarvikevirasto on esitellyt ensimmäisenä maailmassa elintarvikkeiden ilmastomerkin.

Viraston mukaan ruokavalion muuttaminen voisi olla yhtä tehokasta päästöjenvähentämistä kuin autoilun vähentäminen. Jopa neljännes länsimaisten ihmisten päästöistä syntyy ruokatuotannossa. Viraston esittämien uusien suositusten mukaiset ruokailutottumukset voisivat vähentää ruokatuotannon päästöjä 20–50 prosenttia. Ilmastomerkkikokeiluun osallistuvan Max-hampurilaisketjun kokonaispäästöistä 75 prosenttia syntyy lihatuotteista.

Uusia suosituksia vastaan ovat hyökänneet muun muassa Euroopan lihateollisuus, Norjan lohenkasvattajat ja Malesian palmuöljyn tuottajat.

www.co2-raportti.fi

______________

Politiikka on teatteria

Voimankin sivuilla vieraillut Billy Talen eli Reverend Billy kävi kunniakkaan taiston New Yorkin kaupungin pormestarin virasta. Maaliskuussa alkanut kampanja käytiin metroissa ja kadunkulmissa, toreilla ja puistoissa. Toisinaan poliisi pidätti konsumerismin lopun ajoista saarnanneen vihreän puolueen ehdokkaan vain vapauttaakseen hänet.

Viimeinen rutistus, Bloomberg-zombie-numero New Yorkin perinteisessä Halloween-kulkueessa ei riittänyt. Mike Bloomberg uusi virkansa 50,6 prosentin äänisaaliilla, Talenin saalis jäi 0,8 prosenttiin.

www.voterevbilly.com, www.revbilly.com

______________

Hyvä investointi

Maailmantalouden heilahdellessa ylös alas tarjoutuu nokkelille sijoittajille ja vikkelille spekulanteille oivia mahdollisuuksia vuolla kultaa. Kullan hinta on hiljattain noussut viidenneksellä, öljyn tuplaantunut. Suomessa rahoitusala on takonut historiallisen hyvää tulosta, Yhdysvalloissa pelastuspaketit mahdollistivat Wall Streetin rahakoneiden massiiviset bonukset.

Suurimmat voitot ovat kuitenkin syntyneet politiikkaan investoimalla. Tuoreiden tilastojen perusteella Wall Streetin rahoituslaitokset pumppasivat viime vuonna poliitikkojen lobbaamiseen 114 miljoonaa dollaria. Vastineeksi samaiset laitokset saivat 295 miljardia dollaria ongelmaluottojen selvittämiseen. 259 449 prosentin tuottoa on ansaitusti kutsuttu alan maailmanennätykseksi. Sen rinnalla lautakasa ei paljolta tunnu.

www.counterpunch.org

______________

Taas laittomista mainoksista

Seuraukset julkisen tilan luvattomasta koristelusta eivät ole kaikille samoja. Sanktiot vaihtelevat sen mukaan, onko viesti jätetty kaupallisin vai epäkaupallisin motiivein. Viranomaiset poistavat innokkaasti julkisesta tilasta katutaiteen, mutta luvattomiin mainoksiin ei puututa. Ajoittain aktiiviset kansalaiset kuitenkin käyvät näiden laittomien mainosten kimppuun ja herättävät samalla kysymyksiä julkisen tilan hallinnasta ja funktiosta.

Tuoreimmat esimerkit tilan haltuun ottamisesta ovat Saksasta, Kanadasta ja Ranskasta. Berliinissä ryhmä aktivisteja peitti taideteoksillaan Alexander- ja Hermannplatzin välisten bussikatosten mainokset, Torontossa taiteilijakollektiivi Duspa maalasi luvattoman kaupallisen informaation päälle lintuja. Etelä-Ranskassa Mountaubanin asukkaat ovat kampanjoineet ylettömiä tienvarsimainoksia vastaan peittämällä niitä, ja samalla onnistuneet painostamaan kaupungin isät tiukentamaan julkisia mainostauluja sääteleviä säädöksiä.

mainos

www.adbusters.org, illegalbillboards.org

______________

Koonnut: Jari Tamminen

  • 17.11.2009