Maailma & me

Lukuaika: 2 minuuttia

Maailma & me

Kapinatyöläinen 20 vuotta ja muita uutisia!

Onnea Kapis!

Kapinatyöläinen (tuttavallisemmin Kapis) täyttää 20 vuotta. Se on kunnioitettava ikä vapaaehtoisvoimin tehdylle anarkistiselle aikakauslehdelle.

Kun Kapis vuonna 1989 alkoi ilmestyä, toimi lehden esikuvana englantilainen Class War. Luokkasodasta otettiin periaate: ”Kapinatyöläisen tarkoitus on innostaa ihmisiä kapinaan yhteiskunnan hallitsevaa eliittiä vastaan.” Alatyylis-humoristis-väkivaltaisen lehden alkuaikojen kansissa nähtiin muun muassa hirtetty Raimo Ilaskivi.

Kapinatyöläinen #43 saatavilla Akateemisista kirjakaupoista sekä anarkismi.net/tasajako.

_______________

Bolivia lähtee Cola-sotaan

Bolivian presidentti Evo Morales ilmoitti, että maa alkaa tuottaa Coca-Colla-juomaa. Morales on ollut kokaviljelijöiden ammattiliiton johtaja ja heidän oikeuksiensa vankkumaton puolustaja, ja niinpä bolivaarinen virvoitusjuoma sisältääkin kokaa. Aikaisemmin Boliviassa on valmistettu kokapensaan lehdistä muun muassa teetä, jauhoja, hammastahnaa ja alkoholijuomia.

www.treehugger.com

_______________

H&M:n feikkiluomu

Hennes & Mauritzin luomubisnekset karahtivat kiville, kun yhtiön käyttämä luomupuuvilla paljastui tarkastuksissa geenimuunnelluksi. Financial Times Deutschland uutisoi, että suuri määrä intialaista GM-puuvillaa on myyty viime vuonna luomuna ja puuvillaa on päätynyt myös H&M:n vaatteisiin.

Saksalaiset kansalaisjärjestöt ja kuluttajansuojaviranomaiset ovat vaatineet selvitystä tapahtuneesta.

www.dw-world.de

_______________

Asetarkastajan mystinen kuolema

David Kellyn, Britannian puolustusministeriön biologisen sodankäynnin asiantuntijan ja YK:n asetarkastajan, kuolinsyyraportti julistettiin 70 vuodeksi salaiseksi tammikuussa 2009, The Guardian -lehti kertoo. Kelly löydettiin kuolleena kotinsa läheltä vuonna 2003. Kelly oli paljastanut BBC:lle, että maan hallituksen Irakiin hyökkäämisen oikeutuksena käyttämät väitteet joukkotuhoaseista olivat vääriä. Kellyn kuolema julistettiin itsemurhaksi, vaikka monet epäilivät muuta.

_______________

Israel osti YK:n tyytyväiseksi

Israel maksoi tammikuussa YK:lle 10,5 miljoonaa dollaria korvauksia viimevuotisen Gazan sodan aikana järjestölle aiheuttamistaan tuhoista. Hyökkäyksen aikana tuhoutui yhteensä 53 YK:n rakennusta, näiden joukossa muun muassa 37 koulua. Israel ilmoitti, että korvausten maksaminen ei tarkoita syyllisyyden tunnustamista.

english.aljazeera.net

_______________

Naistenlehtien uusi tulokas

Uusi Musta -sivusto lupaa käsitellä naistenlehdistä tuttuja teemoja järkevästi ja ilman mainoksia. Jutut on kirjoitettu ekologisesta ja eettisestä näkökulmasta. Sivuston lisäksi Uusi Musta on radio-ohjelma, joka starttaa maaliskuussa Yle radio 1:n Suoraa puhetta -sarjassa.

Moderni marttaliike tahtoo tietää ekokenkien uutuuksista ja luomutuotteiden valikoimista eri kaupoissa. Mahtavaa!

uusimusta.squarespace.com

_______________

  • 2.2.2010