Maailma & me

Lukuaika: < 1 minuutti

Maailma & me

Aiheina Paleface, Guggenheim & sivistyksen torjuntatalkoot.

Paleface on vuoden kulttuurivasemmistolainen

Rap-artisti Palefacen Helsinki–Shangri-La-levy on saanut Vasemmistotaiteilijat ja -kulttuurityöntekijät -toimintaryhmä VATAKin ensimmäisen Vuoden vasemmistolainen kulttuuriteko -palkinnon. Palkinnon saaja valittiin jäsenäänestyksellä.

VATAKin mukaan ”Helsinki–Shangri-La jatkaa ansiokkaasti suomalaisen yhteiskunnallisen protestilaulun perinnettä, joka puuttuu suorasanaisesti yhteiskunnallisiin epäkohtiin ja puolustaa vähäosaisia.”

Paleface: Palaneen käryä ilmestyy 16.2. Levy sisältää uudelleenmiksattuja ja -tulkittuja versioita Helsinki–Shangri-La-levyn kappaleista.

_______________

Mistä rahat Guggenheimille?

Helsinkiin pyrkivä Guggenheimin museo tarvitsee pari miljoonaa suunnittelurahaa tietääkseen, kannattaako brändimuseon rakentaa omaa franchising-pesää pääkaupunkiimme – suomalaisten rahoilla. Sata vuotta sitten Guggenheimien dynastia keräsi oman varallisuutensa riistämällä Belgian Kongoa, Boliviaa ja Angolaa. Työntekijöillä oli surkeat työolot ja vielä surkeampi palkka, välillä ammuttiin lakkoilevia työntekijöitä ja pistettiin köyhät raukat 30 asteen pakkaseen rauhoittumaan. Kaupunki ei valita, Helsinki ei olisi koskaan saanut matkailumainosta näin halvalla. Samaan aikaan Kulttuurien museo siirretään Kansallismuseon komerotiloihin.

_______________

Sivistyksen torjuntatalkoot jatkuvat

Taloussanomat kertoi tammikuussa, että Britanniassa kunnallisten palvelujen ulkoistaminen ei säästä vaan tuottaa kunnille jättilaskun. Suomen yksityistämismenoa tämä tuskin haittaa kuntatasolla, puhumattakaan yliopistolaitoksen tuhoamisprojektista. Mutta älkää sanoko tällä kertaa, että ei tiedetty. Suomen Lontoon instituutin uusi raportti Englannin korkeakoulurahoituksen uudet tuulet – Kuvaus opiskelijakuluttajan koulutusmarkkinoista varoittaa etukäteen: ”Uudessa mallissa korkeakoulut tulevatkin ensisijaisesti toimimaan työelämän koulutuslaitoksina, joissa akateemiselle vapaudelle tai sivistäytymiselle ei näyttäisi olevan sijaa.” Opiskelijakuluttaja ei tarvitse sivistystä. 

http://bit.ly/hQF4Yp

_______________

Koonnut: Kimmo Jylhämö

  • 1.2.2011