Lukuaika: < 1 minuutti

Maailma & me

Nautaroviot, sakot parodiasta & pendelöivät pääkaupunkiseutulaiset.

Nahat ja sarvet tuhkaksi

Korkeariskisen eläinjätteen käsittelylaitoksessa Honkajoella palaa kuukaudessa noin 3000 nautaa huolimatta siitä, että Euroopan BSE-riskienarviointilausunnon mukaan Suomessa on erittäin alhainen hullunlehmäntaudin todennäköisyys. Myös Maailman eläintautijärjestö OIE on luokitellut Suomen mitättömän BSE-riskin maaksi.

Suomen ainoa hullunlehmäntautitapaus todettiin joulukuussa 2001. Britanniassa todettiin samana vuonna yli 1200 tapausta ja vuonna 2008 enää vain 37 tapausta.

Poltettavaksi kuljettavien raatojen kuolinsyy merkitään kuormakirjaan. Honkajoki Oy:n tuotantopäällikkö Paavo Lahtisen mukaan yhdelläkään laitoksessa poltetuista eläimistä ei ole ollut hullunlehmäntautiin viittaavia oireita.

Kolmentuhannen eläimen kuukausivauhdilla kymmenessä vuodessa on ehditty polttaa 360 000 nautaa nahkoineen sarvineen. Nautojen BSE-testaukseen käytetään valtion varoja vuosittain edelleen yli 2 miljoonaa euroa.

Eliisa Kilpi

_______________

Tekijänoikeus ajaa sananvapauden ohi

Pelastakaa Pedofiilit -jutussa hovioikeus katsoi, että Matti Nikin parodia Pelastakaa Lapset ry:n nettisivusta ei ole parodia, koska se muistuttaa alkuperäistä liian paljon. Toisaalta oikeus piti sitä rangaistavana koska se on loukkaava, vaikka parodiahan on jo määritelmällisesti pilkkaamista. ”Ilmeisesti hovioikeuden mielestä parodia on sallittua vain epäonnistuessaan, siis silloin kun kohde ei siitä loukkaannu”, arvelee Effin varapuheenjohtaja Tapani Tarvainen.

Käräjäoikeus tuomitsi Matti Nikin vuonna 2009 sakkorangaistukseen. Nikki pyrki parodisella nettisivullaan kritisoimaan sitä, että Pelastakaa Lapset ry hoitaa hänen mielestään poliisille kuuluvia viranomaistehtäviä.

www.lapsiporno.info

_______________

Ympäri mennään, yhteen tullaan

Joka viides pääkaupunkiseudulla työskentelevä asuu seudun ulkopuolella. Työvoimatutkimuksen tietojen mukaan vuonna 2010 lähes 120 000 pääkaupunkiseudun ulkopuolella asuvaa henkilöä kävi töissä pääkaupunkiseudulla. Tämä on 4,9 prosenttia enemmän kuin vuonna 2009. Helsinkiin sukkuloi päivittäin Espoosta 46 700 ja Vantaalta 41 100 henkilöä. Vastaavasti Helsingistä kulkee päivittäin 24 700 työmatkalaista Espooseen ja 25 200 Vantaalle.

www.hsy.fi

Kimmo Jylhämö

Kommentoi Facebookissa