Maailma & me

Lukuaika: < 1 minuutti

Maailma & me

Aiheita Amerikasta ja Italiasta.

David ja Ronald

Italialaisen barokkitaiteilija Caravaggion 1600-luvun alussa maalaama teos Daavidista roikuttamassa Goljatin päätä kädessään on saanut uuden tulkinnan. Venetsialaisen Contini-gallerian pihassa seisoo Giuseppe Venezianon veistos, jossa pop-värityksen saanut David roikuttaa kädessään Ronald McDonaldin irti leikattua päätä. Aikansa Goljat hänkin.

______________

Tehdään kuin arabit

Ala-Manhattanilla sijaitseva lyhyt kadunpätkä on kapitalismin nollapiste, joka uhataan vallata 17. syyskuuta. Adbusters-kollektiivin alulle polkaiseman Occupy Wall Street -tempauksen tarkoituksena on vaatia muutosta ja vallata katu väkivallattomasti. Kerätä paikalle tuhansia ihmisiä sekä pystyttää sinne telttoja, grillejä, rauhanomaisia barrikadeja ja pysyä siellä tarvittaessa vaikka viikkoja. Toisintaa viime kevään arabivallankumouksen aloittaneen Kairon Tahririn aukion taika. Ideasta innostuneita on löytynyt myös Nykin ulkopuolelta ja tempaus pyritään toteuttamaan samanaikaisesti ainakin Frankfurtissa, Lontoossa, Madridissa, San Franciscossa, Sydneyssä, Tokiossa ja Torontossa.

Viimeisimmän lisän projektille antoi pahamaineinen hakkeriryhmä Anonymous, joka ilmoitti liittyvänsä porukkaan. Ryhmän kutsu taisteluun, Hello Wall Street – We Are Anonymous -video löytyy netistä.

occupywallst.org

______________

Mikä on tuhlaamista?

Elokuussa muun muassa Hesari uutisoi, että USA on tuhlannut ”jopa 60 miljardia dollaria eli yli 40 miljardia euroa Irakissa ja Afganistanissa huonon suunnittelun, rakennusurakoitsijoiden huonon valvonnan ja kapinallisten lahjonnan takia”. Kokonaisuudessa USA on tuhlannut ehkä enemmänkin, vai mitä pitäisi sanoa siitä, että rahaa on palanut näihin kahteen sotaretkeen reilut 1200 miljardia dollaria?

costofwar.com/en/

______________

Toimittanut: Kimmo Jylhämö & Jari Tamminen

  • 5.9.2011