Maailma & me

Lukuaika: < 1 minuutti

Maailma & me

Reilun kaupan tuotteita ja muita asioita maailmalta.

Vajaa kaks kybää reiluuteen

Vuonna 2009 Suomessa ostettiin reilun kaupan tuotteita 86,9 miljoonalla eurolla, eli keskimäärin jokainen suomalainen kulutti reilun kaupan tuotteisiin 16,31 euroa. Reilu kauppa kasvoi myös taantumavuonna. Eniten kulutettiin reilun kaupan kahvia, banaaneja, kukkia, viiniä sekä puuvillatuotteita.

_______________

Mitä pelastetaan & keneltä?

Vappuna muistellaan kaiholla kommunismia. Nobel-palkittu ekonomisti Joseph Stiglitz muistuttaa keskitiestä, joka oli keynesilaisen hyvinvointivaltioajattelun idea: ”Sääntelyt ja uudistukset 1930-luvun laman aikana toimivat. Kapitalismi sai inhimillisemmät kasvot ja markkinataloudet vahvistuivat. Opetukset kuitenkin unohdettiin. Thatcher ja Reagan aloittivat uuden sääntelystä irtautumisen ajan, jossa epätasa-arvoisuus kasvoi ja sosiaalista turvaa vähennettiin. Nyt näemme seuraukset emmekä ainoastaan suurempana epävarmuutena. Keynesin näkemyksiä tarvitaan myös nyt, jos halutaan taas pelastaa kapitalismi kapitalisteilta”, Stiglitz kirjoittaa London Review of Booksissa.

_______________

Ja hailla oli hampaat

Kauan Suomen oikeistolaisimman päätoimittajan viittaa kantanut Matti Apunen on vetänyt oikeat johtopäätökset poliittisista näkemyksistään. Aamulehden päätoimittaja Apunen siirtyy elinkeinoelämän valtuuskunnan Evan johtajaksi. Entinen kulttuuritoimittaja Apunen syytti viime syksyn muun muassa oman lehtensä kulttuurijournalismia yhteiskunnallisesta hampaattomuudesta. Nyt Apunen voi näyttää, millaiset hampaat elinkeinoelämällä on.

_______________

Kunnallisvalitus kannattaa

Positiivisen ajattelun hegemoniassa kuvitellaan, että valittaminen ei kannata. Ei pidä paikkaansa. Vaasan yliopiston julkisoikeuden professori Eija Mäkinen selvitti tutkimuksessaan, että kunnallisvalitusjärjestelmän olemassaolo vahvistaa hyvää hallintoa ja kunnallista itsehallintoa. Se pakottaa kiinnittämään huomion laillisuuteen ja hyvään valmisteluun, mikä puolestaan rajoittaa mahdollisuutta epäasialliseen vaikuttamiseen.

Eija Mäkinen, Kunnallisvalitus – Kiusantekoa vai tarpeellista valvontaa ja oikeusturvaa. Edita 2010.

_______________

Koonnut: Kimmo Jylhämö

  • 26.4.2010