Lukuaika: < 1 minuutti

Maailma & me

Aiheina Nestlé, Adbusters & aurinkosähkö.

Nestlé syytettynä vakoilusta

Elintarvikejätti Nestlé ja turvallisuusalan yritys Securitas joutuvat oikeuteen Attac-järjestön vakoilemisesta Sveitsissä. Syytteiden mukaan Nestlé palkkasi Securitaksen vartijan soluttautumaan Nestlén toiminnasta kirjaa kirjoittaneiden aktivistien joukkoon vuonna 2003. Vartijan tehtävänä oli raportoida ryhmän toimista. Vartija raportoi tehtävänsä etenemisestä myös alueen poliisiviranomaisille, joka ei tosin ilmoittanut vakoiltaville laittomuuksista. Yhtiöt myönsivät vakoilun vuonna 2004, kun Securitaksen työntekijä paljastui. Yhtiöt ilmoittivat silloin vakoilun päättyneen. Kuitenkin vuonna 2008 aktivistit löysivät joukoistaan toisen peitetehtävissä olleen Securitaksen työntekijän.

www.suisse.attac.org

–––––––––––––––

Ensin otettiin Wall Street, sitten Chicago

Viime vuonna Adbusters-aktivistileegio organisoi Occupy Wall Street -tempauksen, joka levisi ympäri maailmaa arabikevään ja indignados-protestien vanavedessä. Nyt propaganda-bustaajien kohteena on Chicago, ajankohtana vapunpäivä, varustetoiveena teltta. Kaverit meinaavat olla siellä siis pitkään, koska Chicagossa kokoontuvat samaan syssyyn Nato ja G-maat. Paikalla on siis maailman sotilaspoliittinen ja taloudellinen eliitti ynnä 2?500 toimittajaa ja 7?500 viranomaista 80 maasta. Tarkoituksena ei ole aiheuttaa rähinää vaan pistää pystyyn kuukauden kestävä kansalaisten kokous, jolla välitetään terveiset johtajille. Be there, do that!

www.adbusters.org

–––––––––––––––

Nopeita markkinamuutoksia

Sähkötuotannon hinnat muuttuvat nopeasti, esimerkiksi Intiassa aurinkosähkö alkaa oikeasti kilpailla dieselin kanssa. Syynä on se, että aurinkokennojen hinnat ovat pudonneet vuodessa lähes puoleen ja samaan aikaan tuotanto on lähes kaksinkertaistunut. Tämä siitä huolimatta, että Intiassa aurinkosähköä ei tueta lainkaan. Päinvastoin. Dieseliä taas tuetaan noin 30 prosentin arvosta. Hyvästä syystä siis Intiassa aurinkosähkön osuus aiotaan nostaa kymmenessä vuodessa 10 prosenttiin koko sähkön tuotannosta. Nykyään aurinkosähkön osuus Intiassa on yksi prosentti.

http://bloom.bg/wJDrzW

–––––––––––––––

Koonnut: Kimmo Jylhämö

Kommentoi Facebookissa
  • 2.2.2012