Lukuaika: < 1 minuutti

Maailma & me

Aiheina köyhien tuet, rikkaiden verot & poliittinen nauru.

Me & muut

Vuonna 2011 Kela maksoi sosiaaliturvaa 12,6 miljardia. Sairasvakuutuskorvauksia maksettiin 4 miljardia, vanhuuseläkettä 1,6 miljardia, lapsilisiä 1,4 miljardia, työmarkkinatukea 0,85 miljardia, opintotukea 0,75 miljardia, työkyvyttömyyseläkettä 0,7 miljardia, asumistukea 0,5 miljardia, lastenhoidon tukia 0,45 miljardia, eläkkeen saajan asumistukea 0,4 miljardia ja peruspäivärahaa 0,18 miljardia. Maahanmuuttajille suunnattu erityistuki oli 0,004 miljardia. (KJ)

Kela

_______________

Verot solidaarisuutta?

Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen esitteli yli 100 000 euroa vuodessa ansaitseville ”solidaarisuusveron”. Kyse ei ole solidaarisuudesta vaan uudesta veroluokasta. Sen arvioidaan tuovan valtion kirstuun 115 miljoonaa euroa. Näillä veroeuroilla rahoitetaan valtion menoja aivan samalla tavalla kuin muillakin verotuloilla.

Uusi vero sai heti kiitosta ja kritiikkiä. Jari Sarasvuo kehui Helsingin Sanomissa veroa oikeaksi signaaliksi ja ylisti veroja maksavia varakkaita suomalaisia yhteisvastuullisiksi, koska heillä olisi mahdollisuus katkaista veronmaksu ”yhdellä puhelinsoitolla”.

Sarasvuon väite on totta, mutta logiikka on outo. Varakkailla on mahdollisuus kiertää veroja esimerkiksi veroparatiisien kautta. Jos he kuitenkin maksavat veroja, heitä tulisi kiittää. Käsi ylös, jos olet kiittänyt jotakuta siitä ettei hän ryöstä sinua kotimatkalla! Tutkimusten mukaan hyvinvointiyhteiskunnasta hyötyvät eniten varakkaat ja keskiluokka. He käyttävät eniten yhteiskunnan tarjoamia palveluja esimerkiksi korkeakoulutuksen muodossa.

Todellista solidaarisuusveroa maksavat ne, jotka jättävät opiskelut peruskoulutasolle ja tekevät ikänsä matalapalkkatöitä, kunnes kuolevat työuupumukseen kolme viikkoa ennen eläkeikää. (JH)

_______________

Naurumellakka

Vielä helmikuussa USA:n piti isännöidä rikkaita G8-maita Chicagossa, mutta ilmeisesti supervaltio ymmärsi yskän. Kun kerran kyse ei ole demokraattisesta muodostelmasta, se päätti siirtää kokouksen Camp Davidiin, joka on Marylandissa oleva syrjäinen sotilastukikohta. Aktivistileegio Adbusters suunnitteli alkuvuodesta Occupy Chicago -tapahtumaa vastustaakseen tapahtumaa. Adbusters joutuikin pohtimaan, seuratako Maon ohjetta hyökätä perääntyvän vihollisen kimppuun vai Sun Tzun neuvoa olla hyökkäämättä vihollisen kimppuun, joka teeskentelee vetäytymistä. Aktivistit eivät päätyneet kumpaankaan. Sen sijaan Adbusters päätti järjestää sekä Occupy Chicagon että naurumellakan. (KJ)

Laughriot

Kimmo Jylhämö & Jari Hanska

Kommentoi Facebookissa
  • 3.4.2012