Maailma & me

Aiheina Stars Earns Stripes, salaliitto ja Coca-Colan lahjukset.

Sotaa tositeeveenä

Yhdeksän Nobelin rauhanpalkittua on pyytänyt NBC:tä perumaan Stars Earn Stripes -tositeeveesarjan. Perusteena esitetään toteamus: ”Sota ei ole viihdettä.”

Ohjelmaformaatissa b-julkkikset sijoitetaan koulutusleirille, jossa harjoitellaan sotimista viihteellisessä ympäristössä. Sarjassa ammutaan pyssyillä ja lennetään helikoptereilla ja räjäytellään asioita. Ollaan tosi koviksia ja saadaan pisteitä suorituksista. Kilpailijoina nähdään entisiä urheilijoita ja vapaapainijoita, laulajia ja näyttelijöitä sekä Sarah Palinin aviomies Todd.

Sarjan yhtenä juontajana toimii eläköitynyt neljän tähden kenraali Wesley Clark, joka muistetaan muiden muassa Eurooppaan sijoitettujen Nato-joukkojen ylijohtajan pestistä. Juontokeikkojen lisäksi Clark toimii nykyään ainakin energiateollisuuden lobbarina ja Romanian pääministerin talous- ja turvallisuusneuvonantajana.

www.commondream.org

___________________

Salaliitto jos mikä

Vaikka Julian Assange on pahasti rampautettu poliittisen ajojahdin avulla, Wikileaks jatkaa puksuttamistaan. Elokuussa The Guardian uutisoi Wikileaksilta saamistaan dokumenteista, joista ilmeni, että entisten CIA-agenttien pyörittämä firma työstää järjestelmää, joka yhdistää automaattisesti lukemattomien valvontakameroiden datan kasvon- ja rekisterinumerontunnistusohjelmistojen avulla. Trapwire-nimellä kulkeva järjestelmä on kuin suoraan Philip K. Dickin kirjoista ja saa hamuilemaan foliohattua. Mahdollisesti järjestelmä on jo käytössä, ei voi tietää.

Lisäpontta peloille antaa se, että 9/11-iskujen jälkeen perustettu Yhdysvaltain Kotimaan turvallisuusvirasto on rahoittanut projektia. Lisäksi Trapwire-tietojen tultua julki Wikileaks joutui useiden päivien ajan massiivisten palvelunestohyökkäysten kohteeksi.

Mainos loppuu

wikileaks.org

___________________

Coca-Cola maksoi Latvian lääkärit hiljaiseksi

Latvian lääkäriliiton puheenjohtaja Peteris Apinis oli vielä pari vuotta kärkäs limsakriitikko, joka vastusti avoimesti esimerkiksi Coca-Colan joulumainoksia. Liiton kolakritiikki kuitenkin loppui yllättäen.

Latvialaislehti Latvijas Avize on paljastanut, että Coca-Cola Foundation lahjoitti liitolle viime vuonna 19 800 latia. Summa on yli puolet kaikista liiton viime vuonna saamista lahjoituksista.

Apinis myöntää lehden haastattelussa, että lahjoituksen jälkeen hän on ollut hiljaisempi Coca-Colan haitoista, vaikka ei olekaan muuttanut mielipidettään. Hänen mukaansa keskusteluissa ja sopimuksissa yhtiön kanssa ei mainittu virvoitusjuomien kritiikin lopettamista, mutta viesti oli ”luettavissa heidän silmistään”. Apinis väittää, että käytäntö on normaali myös Pohjoismaissa.

Markus Kuokkanen

Koonnut Kimmo Jylhämö & Jari Tamminen

Kommentoi Facebookissa
Avatar
  • 3.9.2012