Maailma & me

Lukuaika: < 1 minuutti

Maailma & me

Pauline pelastaa Marion ja pyörö-ovineuvoja tulee pyörö-oven kautta.

Vallatkaa rauhassa

Marraskuussa 2011 Occupy Philadelphian 12 mielenosoittajaa pidätettiin, kun he olivat läntänneet ahterinsa Wells Fargo -pankin konttoriin. Mielenosoittajat halusivat kiinnittää huomion pankin syrjiviin ja rasistisiin toimintatapoihin. Pankki on perinyt tummaihoisilta laina-asiakkailtaan korkeampia korkoja kuin yhtä varakkailta valkoihoisilta.

Maaliskuussa 2013 vetoomustuomioistuin vapautti kaikki kaksitoista syytettyä. Tuomioistuimen tuomari halusi kätellä kaikkia syytetyistä ja kehui heitä rakastettavimmiksi koskaan tapaamistaan syytetyistä. Valamiehistö puolestaan totesi syytettyjen kansalaistottelemattomuuden edustaneen yhteiskunnan ”suurempaa hyvää”.

Oikeudenkäyntiprosessin ollessa vielä kesken, Wells Fargo maksoi 175 miljoonaa dollaria sovittelumaksuja niiden toimintamallien takia, joista aktivistit sitä kritisoivat.

www.adbusters.org

__________

Gender-korjattu Donkey Kong

Kaikki tietokone-, konsoli-, mobiili- tai elektroniikkapelejä pelanneet tietävät, että kyseessä on sukupuolittunut skene. Sankarit ovat miehiä, ja naisten rooli on tulla pelastetuksi – muutamia poikkeuksia toki löytyy.

Yhdysvaltalais-isä Mike Mika liikuttui nähdessään tyttärensä pettyneen ilmeen tämän tajuttua, että Nintendon vanhassa kunnon Donkey Kong -pelissä vaaleanpunaiseen mekkoon pukeutuneen Paulinen rooli on olla hädässä ja että se on Mario, joka huolehtii pelastamisesta ja jota pelaaja liikuttaa.

Onneksi Mika on pätevä koodaaja. Tyttärensä minäkuvasta huolehtiva isä modasi pelin ja vaihtoi Paulinen ja Marion roolit päittäin. Nyt kun joku modaisi koko toimialan.

Donkey Kong: Pauline Edition

__________

Pukki palaa kaalimaalle

EU:n komissiolla on ihailtava tavoite: läpinäkyvyyden lisääminen päätöksentekoprosessissaan. Aina hommat eivät kuitenkaan mene niinku Strömssöössä. Michel Petite nimettiin komission eettiseen toimikuntaan, tehtävänään neuvoa komissaareja niin sanotuissa pyöröovi-ongelmissa.

Termillä tarkoitetaan edestakaisliikettä virkamiesuran ja yksityissektorin välillä, joka saattaa johtaa eturistiriitoihin ja muihin ongelmiin.

Muodollisesti pätevän Petite’n oma ura on valitettavasti juuri sellainen, jonka kaltaisia hänen olisi tarkoitus suitsia uudessa tehtävässään. Hän oli komission oikeudellisen yksikön päällikkö, kunnes siirtyi tupakkateollisuuden lobbariksi palatakseen nyt takaisin komission palvelukseen.

Kun Petite’n omat toimet lobbarina vielä koettelivat sopivuuden rajoja, voi tätä urapolkua pitää vähintään ongelmallisena. Euroopan oikeusasiamies on vaatinut komission puheenjohtaja Barrossolta selitystä Petite’n nimitykselle.

www.lobbycontrol.de

Koonnut Jari Hanska & Jari Tamminen

mainos
  • 25.3.2013