Maailma & me

Lukuaika: < 1 minuutti

Maailma & me

Slummibileet messuilla, Vivan pultit & ikuinen Lex Nokia.

Slummitaide törmäsi todellisuuteen

Sveitsissä järjestetyillä Art Basel -taidemessuille nähtiin erikoinen tilanne. Kahden taiteilijan Tadashi Kwamatan ja Christophe Scheideggerin Favela Café -tilataideteos imitoi Brasilian slummien tyyliä, mutta toimi samaan aikaan kahvilana.

Aktivistit päättivät vastavetona ottaa tilataideteoksen haltuun ja järjestää paikalla slummityyliset bileet. Youtubeen ladatulla videolla näkyy, kuinka tanssikansa saa poliisilta räväkän häädön kumiluotien ja kyynelkaasun saattelemana. Näin Rion slummien henki siirtyi saumattomasti Baseliin.

_______________

Vivan vallankumous

Kuvataiteilija Viva Granlund tajusi jo opiskeluaikoinaan, että ahtaiden gallerioiden ja museoiden seinät tulevat vastaan turhan nopeasti.

Vuonna 2009 Granlund keksi ongelmaan ratkaisun: hän anoi Helsingin rakennusvirastolta luvan maalata Hakaniemen sillan alle suuren seinämaalauksen. Lupa heltisi lopulta sillä ehdolla, että taiteilija maalaa teoksensa vanerilevyille, jotka pultataan sillanalusen betoniseinään.

Granlund on sittemmin maalannut tällä samalla järjestelyllä useita teoksia Helsingin katukuvaan. Tänä kesänä tapahtui kuitenkin merkittävä siirtymä: hän sai viimeinkin luvan maalata teoksen paljaalle betonipinnalle Teollisuuskadun ja Sturenkadun risteyksen ylikulkusillan alarakenteisiin.

_______________

Hallitusta vahvempi laki

Lex Nokia on tullut jäädäkseen. Vuonna 2009 voimaan tullut laki antaa organisaatioille, kuten työpaikkoille, oppilaitoksille ja virastoille, mahdollisuuden selvittää verkon käyttäjien tunnistamistietoja. Lakia ei ole hyödynnetty kertaakaan ja liikenne- ja viestintäministeriö oli jättämässä sen historiaan lakeja uudistettaessa. Hallitus kuitenkin päätti pitää Lex Nokiasta kiinni.

”Suomella olisi ainutlaatuinen mahdollisuus profiloitua maana, jossa kunnioitetaan kansalaisten yksityisyyttä. Lex Nokian herättäminen henkiin olisi tässä tilanteessa täysin väärä askel!” toteaa Electronic Frontier Finland ry:n puheenjohtaja Timo Karjalainen järjestön tiedotteessa.

Jari Hanska & Jari Tamminen

  • 1.7.2013