Maailma & me

Lukuaika: 2 minuuttia

Maailma & me

Ydinenergianuoret, Unabomber ja Nestlé puheenaiheena meillä ja maailmalla.

MUSTALLE LISTALLE. Ydinenergianuoret ry ylläpitää mustaa listaa taiteilijoista, poliitikoista, toimittajista ja muista henkilöistä, jotka ovat ilmaisseet ydinvoiman vastaisen kantansa. Järjestö kehottaa valitsemaan listalla olevien sijasta ”kestävämpiä ja ympäristöystävällisempiä vaihtoehtoja”. Mustalle listalle pääsee lähettämällä nimensä ja lisäyspyynnön jollekin yhdistyksen yhteyshenkilöistä. Listalla oli syyskuun loppupuolella noin 280 nimeä. www.ydinenergianuoret.fi/mustalista.shtml

_______________

ITSEKUNNIOITUS MENI JO. ”Teollinen vallankumous ja sen seuraamukset ovat olleet suuri onnettomuus ihmislajille. Ne ovat nostaneet ’kehittyneissä’ maissa asuvien elinikää, mutta ovat tehneet yhteiskunnan epävakaaksi ja elämän epätyydyttäväksi, vieneet ihmisten itsekunnioituksen, johtaneet laajaan henkiseen (kolmannessa maailmassa myös fyysiseen) kärsimykseen ja aiheuttaneet vakavia vaurioita luonnolle. Jatkuva teknologian kehitys tulee pahentamaan tilannetta. Se tulee epäilemättä alistamaan ihmiset yhä pahemmille itsekunnioituksen loukkauksille ja aiheuttamaan suurempaa vahinkoa luonnolle ja se tulee todennäköisesti johtamaan laajempaa sosiaaliseen hajaannukseen ja henkiseen kärsimykseen, ja kenties suurempaan fyysiseen kärsimykseen jopa ’kehittyneissä’ maissa.”

Theodore ”Unabomber” Kaczynki, Teollinen yhteiskunta ja sen tulevaisuus. Savukeidas 2005.

_______________

VIIKON UUTISVUOTO. Mikä seuraavista väittämistä ei ole fuulaa? a) Vanhemmille aletaan maksaa tulospalkkioita kouluikäisten lasten koulumenestyksestä ja pienestä poissaoloprosentista. b) Lapsilisä perustuu jatkossa synnytyksen yhteydessä annettuihin kuntopisteisiin. c) Lukion opettajien palkkaus sidotaan ylioppilaiden älliin. d) Liikunnan opettajat alkavat saada bonuksia koulujenvälisissä kisoissa palkintopallille nousseiden oppilaidensa määrän mukaan.

Oikea vastaus: C.

_______________

REILUA? Britannian kuluttajajärjestöt ovat kummissaan, kun Nestlé on aikeissa tuoda markkinoille oman reilun kaupan kahvinsa. Kansainvälisen reilun kaupan merkin myöntäminen edellyttää, että kahvi on peräisin viljelyksistä, joiden työntekijöille maksetaan kohtuullinen korvaus heidän tekemästään työstä.

Osa Reilun kaupan järjestöistä katsoo, että Nestlén kaltaisten suuryhtiöiden kiinnostus reilun kaupan merkkiä kohtaan on tärkeä askel kohti oikeudenmukaisempaa maailmankauppaa. Osan mielestä taas huonomaineisen suuryrityksen sertifioiminen vesittää koko reilun kaupan merkin.

Nestlé on yksi maailman huonomaineisimmista yhtiöistä, sillä se jatkaa edelleen aggressiivista äidinmaidonvastikkeen markkinointia kehitysmaissa. Puutteellisen hygienian ja pulloruokinnan yhdistelmä tappaa vuosittain 1,5 miljoonaa lasta. http://society.guardian.co.uk/societyguardian/story/0,,1574166,00.html

_______________

RUHNAMA EEPOSTELEE. Turkmenistanin presidentti ”Turkmenbashi” Niazov lennätti elokuun lopulla oman kansalliseepoksensa Ruhnaman avaruuteen. Syyskuussa 2001 julkaistu islamilaisnationalistista ideologiaa puhkuva teos on ala-asteelta yliopistoon jokaista kansalaista seuraava pakkopulla. Lisäksi oppitunneilla luetaan Ruhnamaa 10–15 minuuttia pakollisten Ruhnama-opintojen lisäksi. Se pohjaa Koraanin ja Raamatun oppeihin ja todistaa, että Niazov on profeetta muiden joukossa. Toinen osa ilmestyi viime keväänä, ja sitä ollaan kääntämässä muun muassa zuluksi ja japaniksi. www.rukhnama.com/

_______________

ULKOISTAVA IHMINEN. Hyödykkeiden ja palveluiden ulkoistamisen lisäksi on kehittynyt myös varsin abstrakteja ulkoistamisen muotoja. Näistä tunnetuin on ulkoistettu moraalinen vastuu. Hyödyt kerätään itselle, mutta vastuun kantaa ulkopuolinen. Klassisessa versiossa vastuunkantajana on usein Jumala.

Modernissa versiossa aktiivinen palvelu on yhdistetty konkreettiseen vastuunkantoon. Tähän turvautuu usein oman pelikenttänsä vahvin, jonka esimerkin pitäisi ohjata koko kentän moraalisen toiminnan rajoja. Mutta erityisasema rajoittaa toimintaa, ja siksi pihapiirinsä ronskeimmilla on tapana ulkoistaa immoraaliset toimensa. Irakissa valloittaja-armeijan edustajat puhuvat totta sanoessaan, etteivät he ei kiduta ketään, kun homman hoitavat yksityiset alihankkijat.

_______________

Voima

  • 9.9.2009