Maailma & me

Lukuaika: 2 minuuttia

Maailma & me

Maailmassa tapahtuu!

Liittouma rakoilee Afganistanissa

Sveitsin puolustusministeri Samuel Schmid ilmoitti maansa vetäytyvän Afganistanin Nato-vetoisesta Isaf-operaatiosta. Syyksi ministeri Schmid ilmoitti sen, että operaatio on nykyisellään Sveitsin perustuslain vastainen. Hyväksyttävästä ja lainmukaisesta rauhanturvaamisesta on vähitellen siirrytty väkivaltaiseen rauhaan pakottamiseen. Suomessa ei ole tehty vastaavia johtopäätöksiä, vaan eduskunta tulkitsee operaation edelleen olevan osa YK:n siunaamaa Yhdysvaltain itsepuolustusta. Sveitsiläisjoukkojen – eli kahden upseerin – vetäminen maasta tuskin kuitenkaan horjuttaa sotaretken operatiivista puolta.

www.swissinfo.ch

_______________

Naismalleja ydinvoimalle

Fennovoima rakentaa Suomeen uutta ydinvoimalaa ja kutsuu Helsingin yliopiston valtiotieteellisen tiedekunnan naispuolisia opiskelijoita malleikseen. Hämmentävä sähköpostiviesti haluaa kertoa valtsikkalaisille, että ydinvoimalla “vähennetään riippuvuutta sähkön tuonnista, torjutaan ilmastonmuutosta ja lisätään kilpailua sähkömarkkinoilla”. Kuvauksiin etsitään nuorta ja keski-ikäistä naishenkilöä: “Kuvattavat edustaisivat ikään kuin tavallisia kansalaisia niissä maisemissa, joihin Fennovoima tekee parhaillaan mahdollisen ydinvoimalaitoksen ympäristövaikutusten arviointia.” Naiset metsässä välittävät varmasti leppeää tunnelmaa ydinvoimasta. Miksi Fennovoima ei halua tehostaa mielikuvaa teollisuuden pukumiehistä, joita varten sähköntuotantoa täytyy jatkuvasti kasvattaa?

_______________

Ei-kidutusta

Yhdysvaltain käyttämät kuulustelumenetelmät ovat olleet yksi ”terrorismin vastaisen sodan” kiistanalaisimmista kysymyksistä. Mikä on kidutusta, mikä pelkästään reipasta suostuttelua ei ole aina ollut kaikille ihan selvää. Netissä nähtävässä Waiting For The Guards -lyhytfilmissä Amnesty International esittelee yhden kuulustelumenetelmän, joka ei kaikkien mielestä suinkaan ole kidutusta. Filmissä performanssitaiteilija on asetettu huputettuna ja kahlittuna kyykkimään laatikon päälle odottamaan kuulustelijaa. Tilanteen kehittyminen yllätti työryhmän. Huippukuntoinen ja ystävien ympäröimä näyttelijä oli tuskissaan asennosta jo muutamien minuuttien jälkeen ja ahdistui voimakkaasti. Mikä on vangin tila todellisissa kuulustelutilanteissa, siihen video ei vastaa. www.unsubscribe-me.org

_______________

Zombietorakat ovat täällä

Afrikan, Intian ja Tyynenmeren saarten trooppisilla alueilla elää ampiaislaji, joka huumaa itseään suuremmat torakat myrkkypistoksella zombieorjiksi. Zombietorakat eivät kuitenkaan vaeltele pitkin maita ja mantuja, vaan ampiaiset tarttuvat huumattuja torakoita tuntosarvesta ja kuljettavat ne kotiin. “Kuin ne kuljettaisivat koiraa hihnasta”, ampiaisia tutkinut Frederic Libersat sanoo. Hän kuuluu israelilaiseen Ampulex compressa -ampiaisten käytöstä tutkineeseen ryhmään. Kuljetettuaan huumatun torakan pesäänsä, ampiainen munii torakan sisään. Kuoriuduttuaan ampiaisenpoikanen ahmii torakan sisältäpäin. Zombietorakoista on tiedetty pitkään, mutta uusin löydös on se, että ampiaisten myrkky estää octopamine-nimisen välittäjäaineen kulun. Tutkijat antoivat huumatuille torakoille octopaminea aktivoivaa lääkettä, jolloin ne heräsivät huumauksesta ja pystyivät jälleen oma-aloitteelliseen toimintaan.

www.nature.com/news/2007/071129/full/news.2007.312.html

_______________

Saastuttajat kirjattu

Maailman hiilidioksidipäästöjä kartoittava carma-sivusto (Carbon Monitoring for Action) on avattu. Yhdysvaltalaisen think tankin Center for Global Developmentin rahoittamalta sivulta löytyvät maailman isoimmat voimalaitosten hiilidioksidipäästöt, energiatuotanto ja -tehokkuus. Tieto haetaan näppärästi päheästi väsätyltä maailmankartalta. Ristiin vertailu mantereiden, maiden ja yksittäisten laitosten päästöjen välillä on helppoa kuin mikä. Tyyliin: Suomessa tuotetaan vuosittain reilulla

30000 hiilidioksiditonnilla yli kaksinkertainen määrä sähköä saman verran saastuttavaan Uzbekistaniin verrattuna. Sivuston keskittyessä vain hiilidioksidipäästöihin ja energian tuotantoon saa ydinvoima tosin melkoisen ja ansaitsemattoman kilpailuedun puhtauspisteissä.

carma.org

_______________

mainos

Toimittaneet: Hannele Huhtala & Jari Tamminen

  • 9.9.2009