Maailma & me

Lukuaika: 2 minuuttia

Maailma & me

Hullu, hullu maailma

Liity liittoon

Vuoden 2006 aikana tapettiin 144 työntekijöiden oikeuksia vaatinutta henkilöä, neljänneksen enemmän kuin vuonna 2005. Kolumbia on nykyisin maailman huonoin paikka AY-aktiiveille, sillä yli puolet listatuista murhista tapahtui siellä.Belgiassa päämajaansa pitävä kansainvälinen ammattiliittojen kattojärjestö International Trade Union Confederation (ITUC) on julkaissut raportin ammattiliittoaktiiveihin kohdistetusta väkivallasta vuonna 2006. Vuosiraporttiin on listattu myös yli 800 pahoinpitelyä, lähes 5 000 pidätystä ja 8 000 irtisanomista.

www.ituc-csi.org

_______________

Säteilyä vähemmän, kiitos

Euroopan ympäristökeskus (EYK) vaatii välittömiä toimia muun muassa langattomien Wi-Fi-verkkojen, kännyköiden ja niiden linkkiasemien aiheuttaman sähkömagneettisen säteilyn vähentämiseksi. Vaikka yksittäisten laitteiden tuottama säteily ei ylittäisikään annettuja turvallisuusrajoja, huolta aiheuttaa säteilylähteiden määrän huomattava lisääntyminen ja altistumisen pitkäkestoisuus jokapäiväisessä ympäristössä.

EYK on päätynyt varoittamaan kansalaisia sähkösäteilyn haitallisuudesta kansainvälisen International BioIniative Working Group -tutkijaryhmän julkaiseman raportin perusteella.

Tutkimuksessa raportoitiin säteilyn vaikutuksesta henkilöihin, jotka altistuvat huomattavasti raja-arvot alittaville säteilymäärille. Tekemänsä tutkimuksen perusteella raportin laatijat toteavat, että nykyiset raja-arvot sähkömagneettisen säteilyn määrälle ovat liian korkeita yleisen turvallisuuden takaamiseksi.

_______________

Omat koirat purevat

Israelissa on ihmetelty väkivaltaisia uusnatsijengejä, jotka ovat pahoinpidelleet kodittomia ja narkomaaneja ja kantaneet natsisymboleja. Se, että juutalaisessa valtiossa on uusnatseja, saattaa vaikuttaa hieman skitsofreeniselta, mutta ei suinkaan ole sitä. Jengit koostuvat venäläisistä maahanmuuttajista, jotka eivät ole juutalaista uskoa koskaan tunnustaneet. He ovat juutalaisten lapsenlapsia tai lapsenlapsenlapsia. Kaikilla, joilla on vähänkin juutalaista taustaa, on oikeus ”palata” Israeliin toisin kuin palestiinalaisilla, jotka ajettiin alueelta väkivalloin Israelin perustamisen ja laajennusten yhteydessä.

www.reuters.com

_______________

J’accuse

Yhdysvaltalainen Nebraskan osavaltion senaatissa istuva Ernie Chambers tunnetaan vuosikymmeniä jatkuneesta taistelusta ihmisoikeuksien ja mustien oikeuksien puolesta. Taannoin hän suuttui raiskausoikeudenkäynnistä, jossa tuomari kielsi sanojen ”raiskaus” ja ”uhri” käyttämisen. Chambers halusi näyttää järjestelmän hulluuden. Hän haastoi Jumalan oikeuteen ja hakee tälle kieltoa jatkaa luonnonkatastrofeja sekä terrorismihälytyksiä. Haasteen mukaan Jumalan voi haastaa missä tahansa, koska tämä on sekä omnipotentti että -presentti. Vastaaja on ollut vaikeasti tavoitettavissa. Häntä on yritetty tiedottaa oikeudenkäynnistä muun muassa huutamalla ”tule tänne, tule tänne, kuuletko?”

_______________

Pahat kassit

Lounaisenglatilaisesta Modburystä tuli toukokuussa Euroopan ensimmäinen kauppojen muovipussit kieltänyt kaupunki. Puoli vuotta myöhemmin 50 brittikaupunkia ja -kylää on seurannut Modburyn esimerkkiä ja suunnittelee muovipussien kieltämistä. Kassikapinaan liittyi myös Lontoo, jossa muoviset pussit, kassit ja pussukat aiotaan kieltää vuonna 2009. Paheksunnan hyökyaalto muovipusseja kohtaan sai alkunsa luontokuvaaja Rebecca Hoskingin pillastuttua niiden mereneläville aiheuttamasta tuhosta.

www.plasticbagfree.com

mainos

_______________

Koonnut: Jari Tamminen

  • 9.9.2009