Maailma & me

Lukuaika: 2 minuuttia

Maailma & me

Osta hyvä Saddamin botski ja muuta hullua telluksen tapahtumaa.

Pankkisalaisuus über alles

Tammikuussa 2007 toimintansa aloittanut Wikileaks.org-sivusto yritettiin sulkea yhdysvaltalaistuomarin päätöksellä. Sivusto julkaisee käyttäjien vuotamia valonarkoja asiakirjoja. Hiljattain sveitsiläisen Julius Bär -pankin lakimiehet olivat yhteydessä Wikileaksiin ja vaativat poistamaan sivuilta asiakirjoja, jotka yhdistivät pankin Cayman-saarilla sijaitsevan haaran rahanpesuun ja veronkiertoon. Sivuston kieltäydyttyä poistamasta tietoja kääntyi pankki oikeuslaitoksen puoleen, joka määräsi Wikileaksin suljettavaksi. Sensuuripäätös ei kuitenkaan toiminut toivotulla tavalla, koska Wikileaksin perustajat olivat rekisteröineet nimen maissa, joiden toimintaan kalifornialaistuomarilla ei ollut mitään valtaa.

www.wikileaks.be, blog.wired.com

_______________

Osta hyvä vene

Nyt olisi kaikille veneilystä kiinnostuneille tarjolla kunnon peli: Kaupan on 82-metrinen jahti, jossa on oma sairaala, uima-allas, moskeija, vakivarusteina ilmatorjuntaohjukset ja minisukellusvene 24 miljoonan euron pilkkahintaan. Ocean Breeze -nimellä seilaavan aluksen ostoon liittyy vain se ongelma, että sen omistussuhteista on hienoista epäselvyyttä. Tätä aikaisemmin Qadisiyah Saddam -nimellä tunnettua laivaa kauppaa nimettömänä pysyvän omistajan laskuun Lontoossa majaileva luksusristeilijäkauppias Nigel Burgess. Ongelmaksi kaupankäynnin edistymiselle muodostui Irakin hallituksen vaade saada haltuunsa laiva, kuten myös kaikki muukin Saddam Husseinin ulkomaille piilottama omaisuus. Parhaillaan Ocean Breeze on arestissa nizzalaisessa satamassa, kunnes omistusvyyhti selvitetään.

www.independent.co.uk, www.nigelburgess.com

_______________

Kyborgit hyökkäävät

Kyborgi muodostuu yhdistämällä kyberneettinen ja organismi. Kyseessä on siis elävää kudosta ja teknologiaa sisältävä olento. Periaatteessa sydämentahdistimella varustettu henkilökin täyttää määritelmän. Nyt USA:n puolustusministeriön alaisuudessa toimiva kokeellista teknologiaa kehittävä DARPA-ohjelma sekä Cornellin yliopiston Insect Cyborg Sentinels Project ovat luoneet kyborgikiitäjän, perhosen jonka lentosuuntaa pystytään ohjaamaan sen selkään istutetun piirilevyn välityksellä. Näille kyborgeille löytyykin sitten scifikirjallisuudesta runsaasti sotilaallisia käyttöideoita.

www.livescience.com, www.cornell.edu

_______________

Piraatit, yhteiskunnan mätäpaiseet

Samaan aikaan kun Ruotsissa tuomioistuimessa väännetään kättä PirateBay.org-sivuston laillisuudesta, yhdysvaltalainen tekijänoikeusjärjestö RIAA pyrkii vakuuttamaan paikalliset syyttäjät laittoman musiikinlataamisen ja terrorismin yhteyksistä. RIAA:n nettiin vuotanut koulutusvideo aiheuttaa hämmennystä. Videolla lainvalvojia kannustetaan huomioimaan, että kopioitujen levyjen koteloista löytyy usein huumeita, koska levyjen kopioijat ovat monialarikollisia. Aseetkin ovat usein kopioiden lähellä terroristien väijyessä kulman takana. Hieman ristiriitaisiksi väitteet tekee se, että RIAA on toistaiseksi kunnostautunut nostamalla syytteitä tekijänoikeusloukkauksista lähinnä yksinhuoltajaäitejä, eläkeläisiä ja opiskelijoita vastaan.

gizmodo.com

_______________

Uusi öljypörssi ilman nettiä

Iranissa kaavaillaan omaa öljypörssiä, joka ei perustu dollarille. Raakaöljyn hinta kävi tammikuun lopulla ensimmäistä kertaa yli sadassa dollarissa tynnyriltä. Iran uskoo saavansa omalla pörssillään raakaöljystä paremman hinnan, kun öljyn hinta sidotaan vakaampaan valuuttaan syöksykierteessä olevan dollarin sijaan. Tammi–helmikuun taitteessa Lähi-idän (paitsi Irakin ja Israelin) internettiin yhdistävät neljä merenalaista kaapelia katkesivat mystisesti Välimerellä ja Persianlahdella. Internetyhteyksien pätkimisestä huolimatta pörssipuuhailu jatkuu. Suunnitelmien mukaan pörssi avautuu helmikuun lopulla.

www.globalresearch.ca

mainos

Toimittanut Jari Tamminen

  • 9.9.2009