Maailma & Me

Lukuaika: 2 minuuttia

Maailma & Me

Kloonatut eläimet marssivat ruokakauppojen hyllylle… Markkinoilla nykyään myös sähkölamautin, jossa mukana mp3-soitin…

Tehotuotanto 2.0

Kloonatut eläimet marssivat ruokakauppojen hyllyjä kohti. Sekä Euroopan elintarviketurvallisuusvirasto EFSA että yhdysvaltalainen sisarlaitoksensa Food and Drug Administration FDA hyväksyivät tammikuussa kloonatulla karjalla tuotetun lihan ja maidon myymisen kuluttajille. Ihan kaikkien mielestä eläinten oikeuksia ja elintarviketurvallisuutta ei otettu huomioon.

Muun muassa Maan Ystävät -järjestö on tuominnut päätökset ja kritisoinut sitä tukeneita tutkimuksia riittämättömiksi. Kloonatuilla eläimillä on huomattavasti normaaleja eläimiä enemmän geneettisiä virheitä ja niiden kuolleisuus on merkittävästi korkeampi, mutta tämän ei nähty aiheuttavan ongelmia. Eikä sen, että kloonien jälkeläisiä jätettiin tutkimusten ulkopuolelle. Elintarviketeollisuuden visio tulevasta näyttää olevan geenimuunnellut kasvit ja niillä ruokittu ruokittu kloonikarja.

www.oneworld.net/www.iht.com

_______________

iSähkölamautin

Taser-sähkölamauttimet ovat keränneet kuluneen vuoden aikana huonoa julkisuutta. Moni lamauttimen väärässä päässä ollut on kuollut poliisien ja vartijoiden käsiin. Samalla tätä turvalaitetta on kuitenkin alettu kaupustella kuluttajille kätsynä ja turvallisena vaihtoehtona. Kuluttajasegmentin tavoittelu on johtanut uusiin markkinointiratkaisuihin Yhdysvalloissa.

Tupperware-iltamien tapaan Taser-myyjäisissä kuluttajat voivat hankkia itselleen vaaleanpunaisia ja leopardikuvioituja Tasereita omalta kotisohvalta poistumatta. Myös mp3-musiikkisoittimella varustettu Taser on saapunut kuluttajien ulottuville. Ei kun iTaser käteen, kuulokkeet korville ja lenkkipolulle. Mikä antaisikaan paremmin vauhtia kuin 50 000 volttia päin vastaantulijaa?

www.ap.org/www.guardian.co.uk

_______________

Oopiumia kansalle

Irakin maanviljelijöillä menee huonosti. Ensin koko maa pommitettiin takaisin kivikaudelle ja sitten hallitus lopetti tukiaisten maksamisen. Viljelijät ovat kykenemättömiä kilpailemaan tuetun tuontiviljan kanssa, jota maahan virtaa vapaan kaupankäynnin hengen mukaisesti. Monet viljelijät ovatkin siirtyneet unikon viljelyyn. 

Siirtymistä unikkoon voi pitää paluuna juurille. Jotkut maailman vanhimmista kirjallisista viittauksista oopiumiin tulevat nykyisen Irakin alueelta. Muinaiset sumerilaiset viljelivät tätä ”ilokasvia” jo 3400 eaa. Terrorismin vastaisen sodan lisäksi huumeiden vastaisen sodan julistanut Yhdysvaltain hallitus tuskin tavoitteli unikkopeltojen paluuta Irakin valloituksellaan.

www.counterpunch.org

_______________

Rokka, sotiemme sankari

Viime sodissa suomalaiset sotivat hernerokan (ja amfetamiinin, toim. huom.) voimalla. Rokan lisäksi eturintaman miehiä ruokittiin herneen iduilla. Annettiinpa idättämisestä valtakunnalliset ohjeetkin. 

Herneen kilpeä kiillottamaan julkaistaan sopivasti laskiaisen alla kaksikin kirjaa: Maailman paras hernekeittokirja ja Herne rokkaa. Perinteisten rokkareseptien lisäksi kirjoista löytyy ennakkoluulottomia variaatioita ja muitakin hernehenkisiä reseptejä. Mukana seuraa myös rautaisannos hernetietoutta muulla sälällä ryyditettynä.

Satunnaisotannalla kokeiluun valikoituneet reseptit tuottivat hyvää spuduu, mutta pientä harkintaa näidenkin kanssa joutunee harrastamaan. Hernekeittoranskanperunat ketsupilla tai ohimennen mainittu maksalaatikkohernekeitto eivät tule minun keittiöstäni koskaan maailmaan putkahtamaan. Ikinä.

mainos

Eliisa Kilpi: Maailman paras hernekeittokirja. Maahenki 2008. 96 s.

Jere Nieminen: Herne rokkaa – Herneruokakirja. Multikustannus 2008. 151 s.

Toimittanut Jari Tamminen

  • 9.9.2009