Maailma & me

Lukuaika: 2 minuuttia

Maailma & me

Voima myönsi Dodo ry:lle vuoden Raimo Sailas -palkinnon. Taikin separatistisissit ja autonomisen sosiaalikeskuksen kapinalliset jatkavat elintilataistoa T-paidoin. Kallasvuo sucks again!

Alas opintotuki!

Ympäristöjärjestö Dodo ry myöntää vuosittain Pääsiäissaari-palkinnon merkittävästä tahattomasta ympäristöteosta. Tänä vuonna palkinto annettiin entiselle demarivaikuttajalle Ulf Sundqvistille. Sundqvist oli aktiivisessa roolissa 1960–1970 -lukujen vaihteessa, kun Suomessa rakennettiin  opintotukijärjestelmää.

Dodon perusteluketjun mukaan juuri opintotuen takia opintoajat ovat pidentyneet ja sitä kautta väestönkasvu hidastunut, mikä taas on vähentänyt Suomessa luonnonvarojen kulutusta.

Dodon päättelyketju on höperö ja vieraantunut. Ovatko opinnot venyneet nimenomaan runsaan opintotuen takia? Vai esimerkiksi siksi, että nykyinen opintotuki ei riitä täysipäiväiseen opiskeluun, minkä vuoksi opiskelijat jonottavat kilvan osa-aikatöihin hampurilaisbaareihin ja Lidlin kassoille? Ja eikö toisaalta juuri Sundqvistin opintotukijärjestelmä pyrkinyt aikanaan mahdollistamaan korkeakouluopiskelun köyhienkin lapsille ja tuotti siten entistä tehokkaammin kapitalistisen tuhokoneiston insinöörejä ja arkkitehteja?

Olisiko Dodon kannattanut myöntää ympäristöpalkinto sittenkin Raimo Sailakselle, jonka kuristavan kannustava tehokkuus on paljon tehottomampaa?

Noh, joka tapauksessaVoima myöntää Dodolle tämän vuoden Raimo Sailas -palkinnon tahattomasta hyvinvointivaltion alasajotempauksesta. Onneksi olkoon voittajille!

_______________

Pax pax

Kaikkien tuntema rauhanmerkki täytti pitkänäperjantaina 50 vuotta. Toisin kuin Dan Brownin kirjassa Da Vinci -koodi väitetään, merkillä ei ole mitään tekemistä ylösalaisin ristiinnaulitun Jeesuksen kanssa. Alkujaan merkki liittyi brittiläiseen ydinaseita vastustaneeseen liikkeeseen ja se on tyylitelty rautateiden ja laivaston käyttämistä siipiopastinmerkeistä.

Kuvio muodostuu kirjaimista N ja D, Nuclear Disarmament eli ydinaseriisunta. Dan Brownin erehdys on ehkä selitettävissä sillä, että 1970-luvulla konservatiivinen yhdysvaltalaisjärjestö The John Birch Society yritti kommunismiharhoissaan leimata merkin satanistiseksi ylösalaisin olevaksi ristiksi. 

news.bbc.co.uk

_______________

Kallasvuo Sucks again

Helsingin Elimäenkadun sosiaalikeskuksen ja Taideteollisen korkeakoulun aktiiveja yhdistää ainakin kaksi asiaa. Molemmat ovat ajautuneet kahnauksiin auktoriteettien kanssa seinäkirjoittelun seurauksena (Voima 10/2007) ja molemmat valitsivat seuraavaksi siirrokseen t-paidat.

Viime marraskuussa sosiaalikeskuksen seinään ilmestyi Kallasvuo Sucks -teksti, jonka vieressä komeili Nokian toimitusjohtaja Olli-Pekka Kallasvuon kasvot. Taideteos maalattiin umpeen yön tunteina, Nokian työntekijän pyynnöstä. Taideteollisen korkeakoulun seinälle taas ilmestyi innovaatioyliopistohanketta kritisoinut kirjoitus. Taikin hallintopäällikkö vaati tekstin poistamista, poliisitutkinnan uhalla.

Nyt kaikilla halukkailla on mahdollisuus kannattaa t-paitansa rintamuksessa sosiaalikeskuksen ja Taikin opiskelijoiden kamppailua oman lebensraumin puolesta.

Seitsemän euron hintaisia Kallasvuo sucks -paitoja saa sähköpostiosoitteesta kallasvuo_sucks@hotmail.com. Taikin separatistisissejä puolestaan voi tukea hankkimalla 10 euron t-paidan esimerkiksi painatuksilla Ars Longa, Quartal Brevis tai Take the fucking designers and go. Taik-paitoja voi tiedustella osoitteesta juska.jutila(at)taik.fi.

Tuomas Rantanen & Jari Tamminen

  • 9.9.2009