Maailma & me

Lukuaika: 2 minuuttia

Maailma & me

Apinoita, banaaneja ja huvipuisto maailmalta, väitöskirja meiltä.

Shalom! Make love not war

Vanha rauhanliikkeen viisaus osoittautuu todeksi bonobo-apinoiden keskuudessa. Bonobo-apinat ovat ihmisen lähimpiä sukulaisia. Kun bonobo-yhteisön jäsenten välille syntyy erimielisyyksiä, seuraa seksiä. Jos löytyy hyvä ruoka-apaja, seuraa seksiä. Riitely jää sitten vähemmälle.

Samaan toimintamalliin luottaa israelilainen parpar1.com-nettisivu. Lähi-idän rauhaa hierotaan oikein tosissaan. Amatööripornoon keskittyvällä sivustolla Israelin juutalaiset ja arabit esiintyvät sulassa sovussa keskenään. Kaikilta esiintyjiltä edellytetään syntyperäistä Pyhän maan kansalaisuutta, maahanmuuttajia ja siirtolaisia ei hyväksytä.

Hyvinkin rauhaarakastavan sivuston pyrkimyksenä ei kuitenkaan ole yksinomaan maailmanrauha. Sivuston perustaja Avi Levy kielsi Haarez-lehden haastattelussa poliittiset tavoitteet ja päämäärät: tavoitteena on vain takoa rahaa, ei auroja.

Ihmisten pitäisi ottaa opikseen bonobo-serkkujen yhteiskuntarakenteesta.

www.haaretz.com, www.parpar1.com

_______________

Tieto on valtaa

Tiedon omistaminen on valtaa, Jyväskylän yliopistossa toukokuussa väitellyt Ilkka Kauppinen toteaa ytimekkäästi. Hän kartoittaa väitöskirjassaan poliittista moraalittomuutta ja globaalia kapitalismia.

Taloudellisessa globalisaatiossa ei suinkaan ole kysymys vapaaseen kilpailuun perustuvasta markkinataloudesta vaan epätasaisesta kapitalismista. Se puolestaan aiheuttaa monopoleja. Varsinkin tiedon aitaaminen yksityisomaisuudeksi lisääntyy bio- ja informaatioteknologian aloilla.

Kritiikiltä Kauppisen väitöksessä ei säästy yliopistolaitoskaan. Ulkoisesti rahoitetun akateemisen kapitalismin vaiheessa yliopistot voivat liukua julkisen tiedon tuottamisesta tutkimustulosten patentoimiseen.

_______________

Disneyland Bagdad

Bagdadin taaperoiden iloksi Kalifornian, Floridan, Pariisin, Hong Kongin ja Tokion Disney-teemapuistot saavat uuden kaverin. Losangelesilainen sijoitusyhtiö C3 on rakentamassa Bagdadiin ”vihreän vyöhykkeen” kylkeen 20 hehtaarin (200 000 m2) Disney-huvipuistoa.

Kaikkien ajattelevien ihmisten lisäksi miehitysjoukkojen komentaja kenraali Petraeus on projektin suuri kannattaja. Joukot kaipaisivat kevyttä viihdettä ja lystiä sotimisen vastapainoksi. Jokaisen lapsen perusoikeuksiin kuuluu tietenkin rajoittamaton, joskin maksullinen pääsy huvipuistoon.

Samoin perustein Irakin lapsille lahjoitetaan 200 000 skeittilautaa. Ehkäpä lautoihin voi asentaa maastorenkaat kraatereissa vetämistä varten, Irakista kyllä löytyy haasteellisia spotteja innokkaille lautailijoille.

www.timesonline.co.uk

_______________

Banaani 3.0

mainos

Meidän kaikkien tuntemaa banaania uhkaa tuho eikä sitä pystytä estämään. Panamantautina tunnettu sieni Fusarium oxysporum tuhoaa maailman banaaniviljelmiä.

Sienen leviämisen tekee erittäin tuhoisaksi se, että 1900-luvun alussa banaaniteollisuus päätti viljelmillään panostaa monokulttuuriin. Jotta kauppoihin saataisiin mahdollisimman yhdenmukaisia banaaneja, keskityttiin viljelyssä yhteen ainoaan lajiin, joka altistaa kaikki viljelmät samoille taudeille. Kuljetusten mukana tuhoisa sieni on päässyt leviämään maailman eri viljelmille.

Alkujaan United Fruit, nykyinen Chiquita, loi teollisen standardin Gros Michel -lajikkeesta. Kun panamantauti tuhosi viljelmät, teollisuus alkoi etsiä uutta panamantaudille vastustuskykyistä lajiketta viljeltäväksi. 1960-luvulla Gros Michelin viljely loppui ja tilalle tuli Cavendish. Nyt sama sieni uhkaa Cavendishiä, ja teollisuus etsii jälleen uutta lajia viljeltäväksi. Odotettavissa tuskin kuitenkaan on monokulttuurin alasajoa, se olisi huonoa bisnekselle.

www.independent.co.uk

_______________

Koonnut: Jari Tamminen

  • 9.9.2009