Maailma & me

Lukuaika: < 1 minuutti

Maailma & me

Aiheina Kettle-peli, Dolen banaanit ja Lehden Rakas almanakka.

Leikitään piiritystä

”Kettle” on englantia ja tarkoittaa kattilaa. ”Kettling” puolestaan tarkoittaa poliisien saartotoimia, joilla tukahdutetaan mielenosoituksia. Esimerkiksi Lontoon poliisi on käyttänyt viime aikoina tekniikkaa aggressiivisesti ja on saanut tästä kritiikkiäkin. Netissä voi pelata Kettle-peliä, jossa ohjastetaan poliisirivistöjä ja liikutellaan saartorenkaan sisäpuolelle jääneet henkilöt ennalta määrättyyn tilaan. Ensimmäisten helppojen tehtävien jälkeen pitää ruveta jo raapimaan päätään, jotta lauma saadaan oikeassa järjestyksessä oikeaan karsinaan. Tämä on hauskempaa kuin tikkarin vieminen lapselta!

www.increpare.com/2010/11/kettle

–––––––––––––––

Voitto sananvapaudelle

Isot yhtiöt pelottelevat kriitikoitaan hiljaisiksi uhkailemalla oikeustoimilla. Toisinaan ne jopa toteuttavat uhkauksensa. Heinäkuussa 2009 hedelmäjätti Dole haastoi ruotsalaisen Bananas!-dokumentin ohjanneen Fredrik Gerttenin oikeuteen kunnianloukkauksesta. Dokumentti kritisoi Dolen toimia ja seuraa nicaragualaisten banaaniviljelmien työntekijöiden oikeustaistelua Dolea ja Dow Chemicalia vastaan. Vaikka Dole vetikin lopulta syytöksensä takaisin, vastasi Gertten vastahaasteella sananvapauden rajoittamisesta. Joulukuun alussa losangelesilainen tuomioistuin tuomitsikin Dolen 200?000 dollarin sakkoihin sananvapauden rajoittamisesta.

www.bananasthemovie.com

–––––––––––––––

”Puolue jolla on kyrvät”

”Kaikki mitä äänestäjän tarvitsee vaalipäivänä tietää masentuakseen”, Lehteä julkaiseva Samizdat-kollektiivi lupaa Rakkaan almanakan takakannessa. Kalenteriksi läpyskä onkin melko mahdoton – vuoden kaikki tiistait on kasattu kalenterin loppuun, koska ne ovat ”niin vittumaisia ja tylsiä päiviä” – mutta läpyskä repii politiikasta kaiken irti tavalla, joka saa muinaisen Pahkasian kalpenemaan.

Rakas almanakka vuodelle 2011. Atena 2010. 192 s.

lehtilehti.fi

–––––––––––––––

Koonnut: Kimmo Jylhämö

  • 14.12.2010