Maailma & me

Lukuaika: 2 minuuttia

Maailma & me

Mainosvastaisuutta, malariaa, The Yes Men ja pilluhousut. Kuumia aiheita maailmalta.

Övereitä mainoksia

Jos tuntuu siltä, että mainokset menevät toisinaan liian pitkälle pyrkimyksissään huijata sinut rahoistasi, et ole yksin. Mainoksista valitetaan monista syistä ja lähtökohdista, ja Best Rejected Advertising -sivustolle on kerätty liuta esimerkkejä. Valituksen kohteiksi on päätynyt niin Petan ”rupea vegaaniksi” -kampanja kuin yltiöseksistiset myyntikehotuksetkin. Moraalista närkästystä synnyttäneiden mainosten lisäksi sivustolta löytyy mainoksia, joita ei ole suostuttu julkaisemaan, ja vastamainoksia. Loputtoman mainoskriittisiä sivuston ylläpitäjät eivät kuitenkaan ole, sillä myös sitä rahoitetaan muun muassa mainoksilla, joissa välitetään bikinein verhottuja puolisoita brasilialaisille. (JT)

www.bestrejectedadvertising.com

_______________

Me olemme tauti

Läntisessä Irakissa al-Anbar-provinssissa viime aikoina rajusti levinnyt, harvinaisen aggressiivinen malaria on nimetty blackwateriksi. Tauti sai nimensä palkkasotureita Irakiin toimittaneen Blackwater Worldwide -yhtiön mukaan. Kaimansa tavoin taudista on erittäin vaikea päästä eroon. Tauti tuhoaa maksan ja munuaiset ja sen yhtenä oireena on musta tai punainen virtsa. Ilman pikaista lääkehoitoa se tappaa uhrinsa vuorokaudessa. Potilaiden tilannetta ei juurikaan helpota se, että sairaaloissa ei ole tarvittavia lääkkeitä ja suuri osa lääkäreistä on paennut sotaa ulkomaille. (JT)

www.ipsnews.net

_______________

Sori huolimattomuudesta

Brittiläisen öljy-yhtiö BP:n lakimies Robert White otti kirjeitse yhteyttä The Yes Men -jäynämiehiin ja esitti huolestuneisuutensa jeesmiesten keskeneräiseksi jääneestä Beyond Petrol -parodiasivustosta, jolla ei edes ollut omaa osoitetta. Parodialuonnos löytyi ankarasti kaivamalla theyesmen.org-sivuston syövereistä. Sivulta löytyi useita mukaelmia BP:n logosta, eikä BP suinkaan ollut tällaisiin antanut lupaa.

Herra White toteaa kirjeensä lopuksi, että vaikka BP ei varsinaisesti vastusta jeesmiesten toimintaa, se on kuitenkin pahoittanut mielensä. Yes Men puolestaan pahoitteli vastauskirjeessään, että he eivät olleet ehtineet viimeistellä sivustoa, koska olivat keskittyneet muihin öljyjättiläisiin kuten ExxonMobiliin ja Halliburtoniin. Yes Men lupasi ryhdistäytyä. Nyt sivusto on viimeistelty kaikkien katsottavaksi ja sillä on oma osoite. Vertailkaapa www.beyond-petrol.com ja www.bp.com-sivustoja. Ne ovat kuin kaksi marjaa, kunnes tekstejä tarkastelee lähemmin. (JT)

_______________

Sepalus auki, siskot!

Se pieni ero naisten ja miesten välillä? Historiaa. Naisetkin saavat nyt pissata seisaaltaan.

Malmön vapaa naisyliopisto tuo kesäkuussa Helsinkiin Pilluhousut-työpajan. Siellä pohditaan seisaltaanpissaamisen historiaa ja sosiaalisia merkityksiä, tarkastellaan kaupunkisuunnittelua kyykkypissaajien näkökulmasta sekä tutustutaan naisten pissaustyyliä muuttaviin käytännön housu- ja muihin ratkaisuihin.

”Kyse on siitä, miten naiset liikkuvat julkisessa tilassa”, työpajan järjestäjiin kuuluva Lina Nyberg selitti Aftonbladetin Punkt Se -liitteelle. ”Kyykyssä joutuu altistamaan koko takapuolensa katseille.”

Aiemmat työpajat ovat päättyneet nestepitoiseen buffet-tarjoiluun, jonka jälkeen kaikki osallistujat ovat käyneet yhdessä pissalla. (HN)

_______________

Koonnut: Hanna Nikkanen & Jari Tamminen

mainos
  • 9.9.2009