Maailma & me

Lukuaika: 2 minuuttia

Maailma & me

Seuraavan päivän Hesarissa oli lyhyt korjaus, jossa kerrottiin, että sikakravatti kaulassa maalannut mies ei ollutkaan Petri Lokka.

Petri Lokka bommaa?

Helsingissä avattiin toukokuussa Suvilahden voimala-alueella graffitimuuri, johon kaikki halukkaat saavat maalata ihan luvallisesti. Helsingin Sanomat uutisoi avajaispäivän tapahtumia isolla artikkelilla, jonka yhteydessä oli kuva miehestä kannu kädessä ja sikakuvioitu skraga kaulassa. Taiteilija ilmoitti nimekseen Petri Lokka ja kertoi maalanneensa jo 15 vuoden ajan.

Seuraavan päivän Hesarissa oli lyhyt korjaus, jossa kerrottiin, että sikakravatti kaulassa maalannut mies ei ollutkaan Petri Lokka. Tarkemmin asiaa ei selitetty, mutta korjaus ei tullut yllätyksenä ihan kaikille. Tuon niminen mies oli taannoin graffitimaalarien kiinniottoihin erikoistuneen vartiointiliike FPS:n toimitusjohtaja.

Nykyisin Otso-nimellä tunnetun FPS:n vartijoita on usein syytetty väkivaltaisiksi kiinniottojen yhteydessä. Näistä todistamattomista väitteistä myös Voima on vastannut oikeudessa.

Voiman toimitus onnittelee nimettömäksi jäänyttä maalaria hyvästä pelisilmästä ja toimittajan vedättämisestä.

www.hs.fi

_______________

Arrr! Lisää piraatteja

Pirate Bay -oikeudenkäyntiä edeltänyt viihdeteollisuuden närkästyminen tuotteidensa luvattomasta kopioimisesta on ymmärrettävää, mutta oikeudenkäynnin syytettyjen valikoituminen on sen sijaan hieman ongelmallista. Kun Pirate Bay ainoastaan välittää tietoa tiedostoista eikä tiedostoja, se ei ole suoranaisesti osallisena tiedostojen kopioimiseen. Samoin Google ei vastaa niiden sivujen sisällöistä, jotka sen välityksellä löytyvät. Molemmat välittävät metadataa.

Demonstroidakseen syytösten ongelmallisuuden nokkelat nettiaktivistit tekivät Googlen tarjoamilla työkaluilla Pirate Bayn tavoin toimivan The Pirate Google -sivun. Sen avulla kuka tahansa voi hakea vaivattomasti ja luvatta samoja tiedostoja kuin Pirate Baynkin kautta. Samaiset torrent-tiedostot löytyvät myös ihan normaalin Google-sivun välityksellä, mutta oikeutta Googlea vastaan ei toistaiseksi ole tämän takia käyty.

www.thepirategoogle.com

_______________

iRak

Yhdysvaltain armeija on ottanut Applen iPod Touch -musiikkisoittimet ja iPhone-puhelimet käyttöön sodassaan terrorismia vastaan Irakissa ja Afganistanissa. Armeijan edustajat kuvailevat laitteita ideaalisiksi 21. vuosisadan sodankäyntiin. Niille tallennettujen kuvapankkien avulla on muun muassa tunnistettu tarkastuspisteissä kiinni otettuja epäiltyjä. Myös laukausten lentoratojen seuranta sekä pomminpurkuoppaat ovat olleet käytössä.

Tuotteensa käyttöä tarkasti kontrolloiva Apple esti torrent-tiedostojen lataamisen mahdollistavan sovelluksen iPodilta. Armeijan sovellukset on kuitenkin hyväksytty.

www.commondreams.org

_______________

Säteilevää soijaa

Soija kasvaa siellä, missä atomit halkeavat. Slovakialainen tutkijaryhmä kylvi soijaa viiden kilometrin päähän Tšernobylin possahtaneesta ydinvoimalasta ja tutki saatua satoa. Tulokset olivat lohdullisia ja tuovat toivoa post-apokalyptiseen maailmaan. Säteilevällä alueella kasvaneet soijat olivat mukautuneet säteilevissä olosuhteissa selvitäkseen. Muuttamalla proteiinitasojaan pavut onnistuivat laskemaan Cesium-137-tasonsa odottamattoman alhaisiksi. Kasvit olivat terveitä ja lisääntymiskykyisiä, mutta eivät kelpaa missään tapauksessa ruokapöytään.

mainos
Amanda Pasanen hymyilee. Teksti: "Äänestä luonnon ja inhimillisen yhteiskunnan puolesta. 232."

Vaikka me ihmiset loisimmekin planeetallemme säteilevän tulevaisuuden, niin ainakin soijat näyttäisivät selviävän. Ihmisten selviämisestä ei voi olla ihan niin varma.

www.wired.com

_______________

Koonnut: Jari Tamminen

  • 9.9.2009