MAAILMA LYHYESTI: E niin kuin erottaminen

Lukuaika: < 1 minuutti

MAAILMA LYHYESTI: E niin kuin erottaminen

MAAILMA LYHYESTI: E niin kuin erottaminen

Datanomiopiskelija Jani Saksa, 27, odottaa hallinto-oikeuden päätöstä valitukseensa. Jani Saksa erotettiin Invalidiliiton Järvenpään koulutuskeskuksesta 20.3.2007 kahdeksi viikoksi hänen kieltäydyttyään huumetestistä. Koulutuskeskuksessa oli kiertänyt huhu erotetun päihteidenkäytöstä, ja hänet kutsuttiin puhutteluun. ”Sammaltavan puheen” vuoksi Saksan epäiltiin olevan päihtyneessä tilassa, vaikka kyseinen ”sammallus” on hänen normaali tapansa puhua. Puhallutuksessa mittari näytti 0,0 promillea. Häneltä vaadittiin virtsanäyte huumetestiä varten. Tästä Jani Saksa kieltäytyi periaatesyistä. Saksalle oli juuri pari päivää aikaisemmin tehty huume- ja alkoholiseulonta ADHD-testien yhteydessä, ja tulokset olivat negatiiviset.

Laki sallii kieltäytymisen huumetesteistä, mutta siitä huolimatta Jani Saksa erotettiin koulusta ”kurinpitotoimenpiteenä”. Saksan mukaan puhuttelun kysymykset olivat hyvin johdattelevia, ja kysyjät olivat vetäneet omia johtopäätöksiään vastauksista. Hänelle oli myös todettu, että jos hän olisi ollut ”yhteistyöhaluisempi”, häntä ei välttämättä olisi erotettu.

Koulun rehtori Jorma Varkila ei juuri kommentoinut tapausta. ”On turha keskustella tässä vaiheessa, kun valitusprosessi on kesken. Noudatamme ehdottomasti lain säätämiä kansalaisten perusoikeuksia”, hän totesi puhelimessa.

Annika Hinkkanen

  • 9.9.2009