Liberaaleihin arvoihin kuuluu silloin tällöin myös älyllinen rehellisyys.
Liberaalin kapitalismin airut The Economist -lehti on perustettu vajaat 200 vuotta sitten. Sillä on pari miljoonaa lukijaa ympäri englanninkielistä globaalia taloutta. Suomessa sitä lukevat ainakin Osmo Soininvaara, Erkki Tuomioja ja minä.
The Economist on erikoinen siksi, ettei jutuissa ole kirjoittajan nimeä. Luulisi, että sellaiseen kollektiivisuuteen yltäisivät vain nykyajan kommonistit, jotka puolustavat yhteistä omaisuutta, luonnonvaroja, vapaata tietoa ja koodia.
Kuitenkin juuri The Economist kirjoittaa me-muodossa ja hokee tavan takaa, että ”tässä lehdessä olemme ajaneet aina liberaaleja arvoja”. Näihin arvoihin kuuluu silloin tällöin myös älyllinen rehellisyys.
The Economist jyrähti 10. maaliskuuta ilmestyneessä numerossaan itsekriittisesti ydinvoimaa vastaan. Olisipa älyllinen rehellisyys suosiossa myös Suomessa.
Suomessa älyllistä rehellisyyttä suositumpaa on pyhä usko ydinvoimaan. Muissa insinöörimaissa, kuten Japanissa ja Saksassa, se on romahtanut. Saksa on tehnyt päätöksen luopua ydinvoimasta, ja Japanissa on käynnissä vain yksi 54 ydinreaktorista.
Suomessa sen sijaan työ- ja elinkeinoministeriö tiedotti maaliskuussa, että ydinenergia-alalle tarvitaan 2 400 uutta osaajaa, sillä nykyisistä työntekijöistä 1 200 on siirtymässä eläkkeelle ja ydinvoiman lisärakentaminen kasvattaa alan työvoimantarvetta.
Kaiken kukkuraksi Säteilyturvakeskuksen pääjohtaja Jukka Laaksonen livahti heti eläkeoven auettua venäläisen ydinvoimakonsernin Rosatomin palvelukseen. Uskoa ydinvoimaan levitetään rajojen yli, ja älykkönä pidetty Osmo Soininvaara vaatii vihreitäkin sisäistämään ydinajattelun.
Idealistisen ydinvoima-ajattelun aika on kuitenkin ohi, The Economist väittää. Ydinvoima ei ole ”halpa, luotettava, riittoisa eikä turvallinen sähköenergian lähde”.
Kuolonisku ydinidealismille oli se, että Japani ei ole autoritaarinen, korruptoitunut, degeneroitunut ja epädemokraattinen – toisin kuin Neuvostoliitto ja Tšernobyl.
Japani täyttää kaikki liberaalin kapitalismin edellytykset: se on valtio, jonka pitäisi kantaa vastuunsa kansalaisille ja osakkeenomistajille. Silti Fukushimassa ei toiminut mikään. Valvonta oli heikkoa, turvasysteemi osoittautui haavoittuvaiseksi ja maanjäristys- ja tsunamiriski laiminlyötiin.
Ydinvoima ei ole ylipäätään demokraattisen valtion energiaratkaisu, The Economist jatkaa.
Ydinvoimaa ei kuitenkaan rakenneta missään ilman valtioiden tukea. Kansalaiset maksavat kaikki ydinvoiman välilliset tuet. Ydinvoima ei ole kaupallisesti eikä eettisesti edullinen energiavaihtoehto missään muualla kuin – Suomessa.
Ilmeisesti Suomessa ajatellaan, että ydinosaaminen on vientivalttimme Kiinaan ja Venäjälle.
Epädemokraattisissa maissa alkaa olla pitkät perinteet lyhytnäköisessä ajattelussa, jossa ei tarvitse kantaa vastuuta kansalaisille, omistajille eikä yhteiskunnalle.
Kimmo Jylhämö