LYHYESTI

Lukuaika: 2 minuuttia

LYHYESTI

LYHYESTI

Tuulivoimasta ei sähkösammoksi

ERI LEHDISSÄ, esimerkiksi Helsingin Sanomissa ja Kauppalehdessä on kesäkuun mittaan ilmestynyt Suomen oloissa harvinainen vastamainos, jonka rahoittajaa ilmoittaja, Saaristomeren Luonnonystävät ry, ei suostu paljastamaan. Tuulivoiman vastainen ilmoitus maksoi HS:n listahintojen mukaan yli 4 000 euroa.

”Olemme sopineet, että emme kerro, miltä yhtiöiltä olemme saaneet rahoitusta”, sanoo yhdistyksen sihteeri Lennart Andersson kieltäytyen nimeämästä kampanjan taustarahoittajia.

Puheenjohtaja Peter Mattson kertoo, että kampanjan takana on yksityisiä henkilöitä, ”joilla on taustalla yrityksiä”.

Kehityspäällikkö Esa Holttinen Jaakko Pöyry Groupin tuulivoimaprojektista kertoo oman näkemyksensä taustoista: ”Yhdistyksiin kuuluu tai niitä sponsoroivat varakkaat yksityishenkilöt, joilla on loma-asuntoja tietyllä alueella.”

Www.totuustuulivoimasta.com listaa kymmenen syytä vastustaa tuulivoimaa. Ilmoituksessa varoitetaankin muun muassa tuulivoimalaitosten sijoittamisesta paikkoihin, missä ne häiritsevät asukkaita ja linnustoa sekä voivat aiheuttaa ympäristöongelman.

Holttisen mukaan vastamainos on merkki siitä, että tuulivoima on saavuttanut aseman, jossa se täytyy ottaa vakavasti.

Mira Karjalainen

_______________

Työntekijät koneistuvat

TYÖNTEKIJÄT OVAT joutumassa informaatioteknologian jatkeiksi, väittää Ison- Britannian suurimpiin kuuluva gmbammattiliitto. Puolessa vuodessa Britanniassa on levinnyt teknologia, johon kuuluu esimerkiksi ranteeseen kiinnitettävä tietokone.

Liiton teettämä tutkimus väittää, että varasto- ja kuljetusalalle suunniteltua, paikalliseen tietoverkkoon kytkettyä konetta käytetään myös työntekijöiden valvontaan, jopa pitämään lukua vessassa käynneistä.

Yhdysvalloissa kehitetty teknologia on levinnyt puolessa vuodessa niin, että sitä käyttää arviolta 10 000 työntekijää. Yleistymisen myötä tyytymättömyys ja vaihtuvuus työpaikoilla ovat lisääntyneet. bbc kertoo liiton johtajan Paul Kennyn sanoneen, että tietoteknologiaa on kehitettävä palvelemaan työntekijää: ”ei niin, että se tekee työntekijästä teknologian orjan”.

Tutkijat epäilevät teknologian vievän työntekijän yksityisyyden ja tuovan tullessaan uudenlaisia terveysriskejä. Tietokoneohjauksessa työntekijästä tulee korkeatasoinen robotti, jolla on ihmisen tarkkuus ja reaktiokyky, mutta joka pääasiassa vain toistaa samaa liikerataa.

Eeva Berglund

_______________

Patriootit rajalle ja aseisiin

LAITTOMIIN SIIRTOLAISIIN kyllästyneet minuteman-patriootit ottivat huhtikuussa usa:ssa rajavalvonnan omiin käsiinsä. Järjestäjien mukaan yli 800 vapaaehtoista partioi kuukauden ajan Arizonassa Meksikon rajalla ottaakseen kiinni laittomia rajanylittäjiä.

Minuteman-järjestö, jonka nimi tulee 1700-luvun lopun Isoa-Britanniaa vastustaneista itsenäisyystaistelijoista, kehottaa ”yhdysvaltalaisia tekemään ne työt mitä kongressi ei tee”. Rasisteina ja nationalisteina pidetyt aseistautuneet, rajavartiointiin harjaantumattomat ja kouluttamattomat intoilijat säikäyttivät monet ihmisoikeusaktivistit, kuten naiset mustissa eli Women in Black -järjestön.

mainos

Washington Times raportoi presidentti Bushin vastustavan Minutemanin rajavartiointihanketta. World Socialist Web Siten mukaan Kalifornian republikaanikuvernööri Arnold Schwarzenegger on kuitenkin toivottanut Minutemanin tervetulleeksi osavaltioonsa.

Ihmisoikeusaktivistit ovat koonneet voimansa vastustaakseen Minutemanin tuloa Kaliforniaan. Kesäkuun alussa kalifornialaiset järjestöt osoittivat mieltään hanketta vastaan. Minuteman suunnittelee silti elokuuksi rajapartiointia Kaliforniassa. 500 vapaaehtoista on jo ilmoittautunut. Mira Karjalainen

_______________

Irtisanominen laskee kurssia

SUOMALAISTEN PÖRSSIYHTIÖIDEN irtisanomisuutiset laskevat yhtiön osakekurssia. Jyväskyläläinen kansantaloustieteilijä Veikko Koski tutki suomalaisten pörssiyhtiöiden osakekurssien kehitystä vuosina 2000–2004.

Irtisanomisia perusteltiin sekä yrityksen tuotteiden heikentyneellä kysynnällä että yrityksen toiminnan tehostamisella.

Osakekurssi laski, koska heikentynyt kysyntä koettiin merkiksi yhtiön tulevaisuudennäkymien synkkenemisestä. Yllättävin tieto tutkimuksessa oli se, että toiminnan tehostamisella perustellut irtisanomiset johtivat myös kurssin laskuun.

”Sijoittajat pyörittävät yleensä hajautettuja salkkuja. Yhdenkään pörssiyhtiön taloudellisesta tilanteesta ei silloin kannata ottaa selvää. Huhut riittävät myyntipäätökseen”, toteaa kansantaloustieteen dosentti Martti Vihanto Turun kauppakorkeakoulusta.

Mira Karjalainen

_______________

Uskovaiset lobbaavat

KANSALAISJÄRJESTÖT käyvät Yhdysvalloissa lobbaus- ja boikotointikampanjoitaan suuryrityksiin vaikuttaakseen. BusinessWeekin reportaasin mukaan äärioikeistolainen uskonnollinen ryhmä American Family Association on ryhtynyt kirjekampanjaan Kraft Foodsia vastaan, koska yritys oli tukenut homo-olympialaisia.

Monikansallinen Procter & Gamble erehtyi tukemaan Cincinnatissa homojen oikeuksia parantavaa lakiesitystä ja sai kristilliset järjestöt kimppuunsa. Järjestöt keräsivät 365 000 ihmisen adressin yrityksen toimitapojen muuttamiseksi.

Procter & Gamblen tuotteiden, esimerkiksi Pampers-vaippojen ja Cresthammastahnan, boikotti lopetettiin vasta huhtikuussa, kun yhtiö lopetti homojen tukemisen.

Äärioikeistolaisten uskonnollisten ryhmittymien lobbauskampanjat ovat BusinessWeekin mukaan muutenkin kasvussa, sillä esimerkiksi ServiceMaster Co:n yritykset pitävät yhtenä päätavoitteenaan, että työntekijöiden tulee ylistää jumalaa kaikessa tekemisessään.

Kari Syrjä

_______________

Voima

  • 9.9.2009