Lyhyesti

Lukuaika: 2 minuuttia

Lyhyesti

Uutisissa Eija-Riitta Korhola, WTO, opiskelijatelevisiokanava Dina ja kulttuurilehtien galleria.

Korhola tökkii ympäristökuplaa

Ympäristöystävälliseksi itsensä mieltävä kokoomuksen europarlamentaarikko Eija-Riitta Korhola on kohisuttanut kannanotoillaan Kioton ilmastosopimuksesta sekä päästökaupasta.

Korholan mielestä tällaiset toimenpiteet ovat omiaan houkuttelemaan teollisuutta siirtämään tuotantonsa nopeasti kehittyviin maihin, kuten Kiinaan ja Intiaan, joissa ympäristökysymykset ovat hautautuneet kasvavan talouden tuomien houkuttelevien kulutusnäkymien alle.

Ympäristöjärjestöt ovat ymmärrettävästi näreissään. Heille Kioton sopimus on merkinnyt ensimmäisiä todellisia askeleita kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseksi.

Korhola vastaa arvosteluun moittimalla ympäristöjärjestöjä dogmaattisiksi ja syyttämällä näitä uskonnollisten tunteiden siirtämisestä ympäristökysymyksiin. Korhola kertookin yhdeksi päätöksenteon motiivikseen ympäristöjärjestöjen ortodoksisuuden kuplan puhkaisun.

”Jotkin järjestöt tekevät ympäristöasioilla kovaa bisnestä”, Korhola tarkentaa.

Korholan vaalikampanjaa rahoittivat kerjuukirjeiden pelossa anonyymeiksi jääneiden tahojen lisäksi muun muassa Suomen ammattijärjestöjen keskusliitto SAK ja Elinkeinoelämän keskusliitto EK.

Veli Koskinen

_______________

WTO:n Lamy tahtoo joustoa

Maailman kauppajärjestö WTO:n johtaja Pascal Lamy vieraili Brasiliassa ja Intiassa huhtikuussa. Vierailujen tarkoituksena oli kaitsea maita ”joustavaan asenteeseen” huhti-toukokuun vaihteessa Genevessä järjestettävää WTO:n ”miniministerikokousta” varten. Kokoukseen on kutsuttu murto-osa WTO:n jäsenmaista.

Kokouksessa on tarkoitus käsitellä kaupan ja maatalouden vapauttamista, joka on kaatunut WTO:n neuvotteluissa erityisesti kolmansien maiden vastustukseen. Nyt järjestettävään kokoukseen näiden maiden edustajia ei ole juurikaan kutsuttu, raportoi intialainen maatalousaktivisti Devinder Sharma The New Nation -uutissivustolla.

Lamy painosti maiden hallituksia taipumaan markkinoidensa avaamiseen ja tullien alentamiseen, vastineeksi hän lupasi teollisuusmaiden alentavan maataloustukiaan.

Toistaiseksi teollisuusmaat eivät ole täyttäneet edes edellisen, WTO:n Dohan neuvottelukierroksen mukaisia, tukiaisten leikkaustavoitteitaan, vaikka kehitysmaat ovat avanneet markkinoitaan.

Dohan kierroksen jälkeen Lamy, silloinen Euroopan unionin kauppakomissaari, vieraili Intiassa ja totesi paikallisille, ettei EU aio leikata maataloustukia. ”Meidän täytyy pitää seitsemän miljoonaa viljelijäämme viljelyksillään. Joten älkäämme elätelkö mitään illuusioita siitä, että luopuisimme tukiaisista.”

Jari Tamminen

http://nation.ittefaq.com/

_______________

Dina, media opiskelijoille

mainos

”Dina ei ole pyhä, vaan se on alusta kehittämiselle ja kokeilulle”, kanavapäällikkö Tiina Räisä toteaa. Dina on viiden media-alan korkeakoulun digitelevisiohanke. Päävastuussa on ruotsinkielinen ammattikorkeakoulu Arcada.

”Näytämme viikon samaa ohjelmaa. Ensimmäinen tunti on opiskelijoiden töitä, toinen tunti ammattilaisten töitä AV-arkista. Sen jälkeen on vierailijoiden osuus, jossa voi olla vaikka 12-tuntinen dokumentti jostain performanssista”, Räisä luettelee.

Muu aika kanavalla näytetään still-kuvia ja videovirtaa.

”Suosittu erikoisuus on TaiKin Media Labin ruohoa syövä lammas. Lampaalle voi soittaa ilmaiseksi, jolloin se joko lakkaa tai aloittaa syömisen. Ihmisillä tuntuu olevan halu näprätä kännyköitään”, Räisä kuvaa.

Helmikuussa käynnistynyt Dina näkyy netissä ja Helsingissä Welhon kaapeliverkossa heinäkuun puoliväliin.

”Mediakoulutusta sanotaan olevan liikaa, ja niin on, jos kaikkien oletetaan pääsevän Ylelle töihin. Jos ajatellaan tarjonnan keskittymistä ja sen purkamista, töitä riittää”, Räisä huomauttaa.

Hannele Huhtala

www.dina.tv

_______________

Kulttuurilehtien galleria avautui

”Kulttuurilehtien gallerian idea lähti käytännön pulmasta: mitä teemme kaikille toimistolle tuleville lehdille”, Kultin toiminnanjohtaja Marja Konttinen kertoo jo pitkään muhineesta ideasta. Tarkoituksena on saada lisää näkyvyyttä järjestön edustamille lehdille.

Kulttuuri-, mielipide- ja tiedelehtien liitto Kultti ry ja suomenruotsalainen kulttuurilehtien yhdistys Tidskriftscentralen avasivat huhtikuun lopussa yhteisen lehtigallerian Helsingin Kaapelitehtaalle. Lehtigalleriassa on luettavissa noin 170 lehteä, joista kymmenen kuuluu suomenruotsalaisen Tidskriftscentralenin jäsenistöön.

”Lehtigalleria ei ole varsinaisesti vaihtoehto kirjastolle, sillä me emme lainaa lehtiä. Halusimme tilasta epäkaupallisen. Tavoitteena on saada lehdille uusia lukijoita. Galleria on jo saanut vakiokävijöitä Kaapelitehtaan taiteilijoista ja remonttimiehistä”, Konttinen kuvaa.

”Idea ei ehkä ole mikään maailman omaperäisin. Opetusministeriö kuitenkin on toivonut, että järjestäisimme lehtikahvilan. Resurssimme eivät ole suuret, joten parhaiten voimme saada jotain yleisölle näkyvää aikaan yhteistyökuvioilla. Lehtigalleria on lehtikahvilan ensimmäinen askel.”

Hannele Huhtala

_______________

Voima

  • 9.9.2009