Lyhyesti

Lukuaika: 3 minuuttia

Lyhyesti

Kuukauden uutisia uraaniaseiden täyskiellosta, vapaaehtoistyöstä ja ruotsalaisesta sivustosta, jolla huutokaupattiin työsuorituksia.

Uraaniaseille täyskielto

Uraaniaseita vastustava ICBUW (International Coalition to Ban Uranium Weapons) teki elokuun alussa YK:lle ehdotuksen köyhdytetyn uraanin kieltämisestä. Hiroshimassa pidetyssä konferenssissa tehty ehdotus vetoaa uraanin terveyshaittoihin ja Geneven sopimukseen.

”Uraanin rikastamisprosessin sivutuotteena syntyvä köyhdytetty uraani on halpa ja tehokas raaka-aine ohjuksiin. Välittömän tuhovoiman lisäksi sillä näyttää olevan pitkäkestoisia terveysvaikutuksia”, kertoo konferenssissa puhunut Kuopion yliopiston dosentti Keith Baverstock.

Voimakkailla uraaniohjuksilla räjäytetään muun muassa panssarivaunuja ja rakennuksia. Uraanihiukkaset leviävät savun mukana jopa kilometrin säteelle ja kerrostuvat maan pinnalle. Sieltä ne kulkeutuvat edelleen hengitysilmaan.

Maailman terveysjärjestö WHO:ssa työskennellyt Baverstock kertoo, että keuhkoihin kulkeutunut uraani imeytyy edelleen verenkiertoon ja alkaa vaikuttaa ihmiseen sisäsyntyisesti. Uraanin myrkyllisyyden arvellaan aiheuttavan syöpää.

”Yhdysvaltojen armeijan tutkimusten mukaan uraani aiheuttaa solumuutoksia, joita pidetään syövän esiasteena. Köyhdytetyn uraanin käyttö voitaisi kieltää pelkästään tällä perusteella. Syöpää aiheuttavien aineiden käyttö aseissa on jo nyt EU:n ja kansainvälisen lain vastaista”, Baverstock listaa.

Hiroshiman konferenssissa puhuneen irakilaisen tohtori Jawad Al-Alin mukaan syöpätapaukset ja synnynnäiset viat ovat lisääntyneet Etelä-Irakissa räjähdysmäisesti sotien jälkeen.

Baverstockin mukaan pätevää tutkimustietoa köyhdytetyn uraanin vaikutuksista saadaan vasta, kun Irakissa on vakaat oltavat ja kalliille tutkimukselle on löytynyt rahoitus.

Sabina Mäki

Irakilainen tohtori Jawad Al-Ali kertoo sotienjälkeisistä syöpätutkimuksistaan eduskunnan kansalaisinfotilassa tiistaina 12.9. kello 17.

www.bandepleteduranium.org

_______________

Helpommin tietoa vapaaehtoistyöstä

Vapaaehtoistyöhön haluavien ihmisten ja vapaaehtoistyötä tarjoavien järjestöjen on vastedes hieman helpompi löytää toisensa, sillä heitä varten on perustettu Verkostopalvelu-niminen sivusto.

”Idea lähti käytännön tarpeesta, sillä Suomessa ei tietääkseni ole toista nettipohjaista palvelua joka palvelee koko vapaaehtoiskenttää”, kertoo projektin vetäjä Arno Karatmaa.

Vapaaehtoisten haku esimerkiksi lehdissä mainostamalla on usein järjestöille liian kallista, ja useat vapaaehtoistyöhön mielivät eksyvät helposti internetin linkkiviidakkoon eivätkä löydä sitä mitä etsivät. Sivuilla on jo useita kymmeniä vapaaehtoista etsivien järjestöjen ilmoituksia. Verkostopalvelullekin voi tarjoutua hommiin, sillä se toimii – milläs muulla kuin vapaaehtoistyöllä.

Oona Juutinen

www.verkostopalvelu.fi

_______________

mainos

Kitaroita Kuubaan

Fidel Castro vetelee ehkä jo viimeisiään, mutta suomalainen kehitysapu sai uuden muodon, kun kotimaiset järjestöt ryhtyivät heinäkuussa keräämään soittimia kuubalaisille musiikkikouluille ja nuorille bändeille.

”Projektiin on nyt haastettu mukaan suomalaisia elävän musiikin yhdistyksiä ja ensi kesän festareita”, hankkeen puuhamies Sampo Laurikainen sanoo. Mukana hankkeessa on myös Maailman musiikin keskus, PAND – taiteilijat rauhan rauhan puolesta, Voima-lehti ja Suomi-Kuuba-seura.

Idea on peräisin brittiläiseltä Music Fund for Cuba -järjestöltä, mutta suomalaisen hankkeen kohteet ovat omia. Ensimmäisenä soittimia viedään santiagolaiselle musiikkikoululle.

Soitinlahjoituksien lahjalista löytyy helsinkiläisistä musiikkiliikkeistä: Soitin Laineesta, F-Musiikista ja Levytukusta. Keräykseen voi lahjoittaa myös hyväkuntoisia käytettyjä soittimia.

”Tarkistin ulkoministeriöltä, mitä Kuubaan saa viedä. Ainoa mitä sanottiin oli, että pidättäytykää USA:laisista tuotteista, ne voivat aiheuttaa ongelmia maahantuojille”, Laurikainen kertoo.

Hankkeen tavoitteena on vaatia suomalaisia poliitikkoja aktiivisiin toimiin, jotta Yhdysvaltojen kauppasaarto Kuubaa kohtaan purettaisiin.

Hannele Huhtala

_______________

Nettityötaistelulla voittoon

Ruotsissa perustettu työsuoritusten huutokauppasivusto Jobbjakt joutui armottoman online-vastarinnan kohteeksi. Syynä oli palkkojen dumppaus: sivusto asetti työnhakijat kilpailemaan työpaikoista myymällä työvoimaansa toinen toistaan halvemmalla.

Syndikalistisen nuorisoliiton (SUF) piirissä käynnistettiin vastahyökkäys. Sivustolle tulvi tekaistuja käyttäjäprofiileja, keksittyjä ilmoituksia ja naurettavia palkkatoiveita. Jobbjaktista tuli pian käyttökelvoton.

Jobbjakt ehti toimia vain noin kuukauden, kunnes se joutui muuttamaan konseptiaan. Aluksi sivuston pitäjät myöntyivät asettamaan 50 kruunun minimituntipalkan, mutta lopulta he katsoivat parhaaksi luopua palkkoja dumppaavasta huutokaupasta kokonaan.

Voitto oli järjestön mukaan merkittävä kaikkien työntekijöiden kannalta. Esimerkki osoittaa, että työtaisteluja on mahdollista käynnistää myös verkossa, ja odottamatta niille perinteisten ammattiliittojen tukea.

Sittemmin myös Ruotsin työvoimatoimistojen Arbetsförmedlingen-työnvälityssivusto on saanut vastaansa sitä erehdyttävästi muistuttavan Arbetsförnedringen (työnöyryytys) -kampanjasivun.

Miika Saukkonen

www.osynligapartiet.se

_______________

Suomesta Iraniin teloitettavaksi?

Kurdit eri puolilla maailmaa seuraavat internetin välityksellä Suomen turvapaikkapolitiikkaa ja Iranin kurdien oikeuksia ajavan KDPI:n aktivistin Azad Mamandin karkoitusta Suomesta Iraniin. Iranissa on voimassa kuolemantuomio. Amnestyn mukaan siellä teloitettiin viime vuonna 113 ihmistä.

Mamandin karkotuksen täytäntöönpano pysäytettiin 22.8.2006, kun hän pyörtyi matkalla Helsingin lentoasemalle. KDPI:n Suomen edustajan mukaan Mamandi on vain yksi karkotuspäätöksen saaneista Iranin kurdeista. Järjestö kritisoi ulkomaalaisvirastoa päätösten tekemisestä virheellisten tietolähteiden pohjalta.

Kristiina Koivunen

www.kurdmedia.com

_______________

Voima

  • 9.9.2009