Lyhyesti

Lukuaika: 3 minuuttia

Lyhyesti

Uutisia meiltä ja maailmalta.

Suomi ahkeroi terrorisodassa

Suomen hallitus esittää liittymistä Prümin sopimukseen. Esitys on parhaillaan eduskunnan käsittelyssä. Seitsemän Euroopan maata laati sopimuksen terrorismin, kansainvälisen rikollisuuden ja laittoman maahanmuuton torjumiseksi. Asiakirja antaa viranomaisille yhä laajemmat valtuudet luovuttaa kansalaisten rekisteritietoja toisen maan viranomaisille. Sopimusta perustellaan edellä mainittujen uhkakuvien perusteella, mutta tiedonvaihtoa ei kuitenkaan rajata vain niihin.

Prümin sopimuksen puoltajatkin ovat arvostelleet sopimusta, koska sitä ei ole käsitelty osana EU:n päätöksentekoa. EU ei siis voi valvoa sopimusta, ja sitä voidaan käyttää Euroopan parlamentin ja komission sivuuttamiseen.

Miika Saukkonen

Lisää Prümin sopimuksesta.

_______________

Thaimaan sosiaalifoorumi

Thaimaassa järjestettiin lokakuussa ensimmäistä kertaa sosiaalifoorumi, ”Thai Social Forum”. Monet osallistujista olivat kansallisuutta vailla, enimmäkseen Thaimaan ja Myanmarin rajaseudulta kotoisin olevia ihmisiä. Viranomaiset uhkailivat jo ennakkoon, että foorumiin osallistuminen toisi vaikeuksia.

Timo Ojanen

Bangkokissa asuvan Timo Ojasen reportaasi Thaimaan sosiaalifoorumista ja maan poliittisesta tilanteesta täällä.

_______________

Oikeutta siivoojille Houstonissa

Marraskuun lopulla houstonilaiset siivoojat saavuttivat merkittävän voiton neljä viikkoa kestäneessä työtaistelussaan. Siivoojien uusi kaupunginlaajuinen työehtosopimus nostaa siivoojia köyhyydestä ja takaa pääsyn terveydenhuollon piiriin. Aiemmin vain 20 dollaria päivässä tienanneet siivoojat saavat sopimuksen mukaan vuoden kuluessa 126 prosentin palkankorotukset, joista 21 prosentin korotus toteutuu ensi vuoden alussa. Lisäksi sopimus takaa heille terveysvakuutukset sekä palkalliset lomapäivät.

Työtaistelun käynnisti lokakuussa yli 1 700 palvelutyöntekijöiden SEIU-liittoon liittynyttä siivoojaa. Lakon aikana siivoojat toimivat kaduilla ja harjoittivat kansalaistottelemattomuutta saadakseen työnantajansa neuvottelupöytään. Tempausten yhteydessä poliisi toimi kovaotteisesti, 88 siivoojaa pidätettiin ja he saivat kovia tuomioita oikeudessa.

Lakkolaiset saivat kuitenkin sympatiat ja aktiivisen tuen monilta kansalaisjärjestöiltä ja poliitikoilta. Ratkaisevaa oli myös se, että siivoojat kohdistivat painetta paitsi omiin työnantajiinsa, myös kiinteistöfirmoihin, jotka ostavat palvelut siivousfirmoilta. Työtaisteluun osallistuttiin myös muualla Yhdysvalloissa sekä Euroopassa.

Houstonissa saatu voitto on jo toinen suuri voitto yhdysvaltalaisille siivoojille alle vuoden sisällä. Sitä pidetään suurena läpimurtona kaikille matalapalkkaisille työntekijöille etelävaltioissa ja ympäri maata.

Miika Saukkonen

www.houstonjanitors.org

_______________

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Aselepo päättyi Turkissa

Van, Turkki. Kurdistanin työväenpuolue PKK aloitti syyskuussa yksipuolisen aselevon, mutta Turkin hallitus ei suostu neuvottelemaan puolueen kanssa. Aselepo on alkanut murtua ja kurdialueella on jälleen taisteluja lähes päivittäin. Marraskuussa niissä kuoli yhteensä 52 sotilasta ja sissiä.

Marraskuun lopussa Bingölistä, Kaakkois-Turkista, löytyi joukkohauta, jossa oli kuuden marraskuussa kuolleen sissin ruumiit. Viime kesänä voimaan tulleen lain 3713 mukaan armeijan ei tarvitse enää luovuttaa sissien ruumiita omaisille, mutta nämä kuusi vainajaa annettiin heidän perheilleen haudattavaksi.

Kurdit uskovat, että Bingölistä löydetyt sissit ovat kuolleet kemiallisiin aseisiin ja että armeija käyttää muuallakin kemiallisia aseita PKK:n sissejä vastaan. Turkin hallituksen neuvotteluhalujen herääminen lähiaikoina on epätodennäköistä. Turkissa on vuoden kuluttua sekä parlamentti- että presidentin vaalit. Vaalikamppailua käydään jo täysillä, ja yksi sen menetelmistä on turkkilaisen kansallisuhon lietsominen.

Kristiina Koivunen

_______________

Oaxacan tilanne kiristyy

Lounais-Meksikossa sijaitsevassa Oaxacan kaupungissa kuusi kuukautta jatkunut kansanliike on peloteltu ja kidutettu lähes maan alle.

Joulukuun 1. päivänä virkaan astuvan presidentin Felipe Calderonin kädenjälki näkyi Oaxacassa jo marraskuussa. Satoja Oaxacan kansojen kokouksessa, APPO:ssa, toimivia ihmisiä on pidätetty. Puolisotilaalliset joukot ottavat kiinni satunnaisia nuoria kadulta. Kaupungissa huhutaan joukkohaudoista.

Meksikon ihmisoikeusliiton Oaxacan osaston presidentin Yésica Sánchezin mukaan suurinta osaa pidätetyistä kidutetaan.

Anna-Reetta Korhonen

Lisää Oaxacan tilanteesta täältä.

_______________

Ei mitään vikaa

Viime Voimassa kerrottiin tietoliikenneinsinööri Farah Idirisin kurimuksesta. Suojelupoliisi ei puoltanut hänen kansalaisuushakemustaan, mutta ehdotti hänelle vasikanuraa. Palkkioksi kielimisestä supon edustaja Jari Viianen tarjosi suopeaa lausuntoa ja merkittävää rahallista palkkiota. Idiris teki tutkintapyynnön Espoon kihlakunnanvirastoon koettuaan, että supon edustaja oli ”tavallaan kiristänyt” häntä tiedonantajaksi kansalaisuuden saamiseksi.

Kihlakunnansyyttäjä Tapio Mäkinen ei kuitenkaan nähnyt supon toiminnassa mitään vikaa ja päätti, että esitutkintaa ei toimiteta. Mäkinen sanoo 16.11. päivätyssä lausunnossaan: ”Tämä Viiasen toiminta on suoraan lakiin perustuvaa ja suojelupoliisin tiedustelutoiminnan keskeistä aluetta.” Mäkinen jatkaa: “Esillä olevassa asiassa ei ole syytä epäillä, että Jari Viianen olisi yhteydenpidossaan Farahiin menetellyt virkavelvollisuutensa vastaisesti tai muuten tavalla, joka täyttäisi jonkin rikoksen tunnusmerkistön.”

Jari Tamminen

_______________

Ruma on kaunista

Helsingin Hanasaaren voimalaitoksen a-yksikkö Sörnäisten rannassa käynnistettiin 1960-luvun alussa. Keväällä 1999 se pysäytettiin viimeisen kerran. Nyt Helsingin kaupunki kaavailee voimalaitoksen purkamista asuintalojen ja puiston tieltä.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Vaikka massiivisen hiilikasan kainalossa jököttävä Hanasaari A on rakennuksena kömpelö, ruma ja hankala muuntaa uuteen käyttöön, sen rujon kauniille tehdasestetiikalle on löytynyt ystäviä ja puolestapuhujia.

Voimalaitoksen miljöötä voi ihailla muun muassa Don Johnsson Big Bandin videolla One mc One Delay ja Aki Kaurismäen elokuvassa Laitakaupungin valot. Voiman iskuryhmä kävi paikalla ja tallensi Hanasaari A:n valokuviksi.

Lataa kuvat täällä.

_______________

Voima

  • 9.9.2009