LYHYESTI

Lukuaika: 2 minuuttia

LYHYESTI

Kuukauden uutisaiheita

Rahoituslaitokset ilmasto-oikeuteen

YMPÄRISTÖJÄRJESTÖT GREENPEACE ja Maan ystävät sekä Boulderin, Santa Monican, Oaklandin ja Arcatan kaupungit haastoivat kesällä 2002 kaksi rahoituslaitosta, Overseas Private Investment Corporationin ja Export-Import Bankin, oikeuteen ilmaston lämpenemisen edistämisestä.

Syytteen mukaan yhtiöt ovat rahoittaneet öljyyn ja fossiilisiin polttoaineisiin liittyviä hankkeita ulkomailla arvioimatta ensin hankkeiden aikaansaaman ilmaston lämpenemisen vaikutuksia Yhdysvalloissa. Rahoituslaitokset vaativat syytteen hylkäämistä.

Kalifornialainen tuomioistuin määräsi elokuussa, että ympäristöjärjestöt ja kaupungit voivat jatkaa oikeusjuttua.

Oikeuden päätöksen mukaan on mahdollista, että rahoituslaitosten tukemien hankkeiden päästöt saattavat aiheuttaa vahinkoa kanteen nostaneille tahoille. Kyseessä on ensimmäinen kerta kun Yhdysvaltojen liittovaltion tuomioistuin on hyväksynyt oikeusjutun, joka koskee ilmaston lämpenemisen aiheuttamia haittoja.

Elina Mikola

Homot kehiin urheilussa

URHEILUMAAILMA on muutamaa harvaa poikkeusta lukuun ottamatta ollut hyvin heteroseksistinen, eikä homo- ja lesbourheilijoiden ole ollut helppo urheilla omana itsenään, transsukupuolisista puhumattakaan. ”Nopeammin, korkeammalle, voimakkaammin” -iskulause julistaa maskuliinisia arvoja. Urheilumaailma onkin tunnollisesti uusintanut konservatiivisia näkemyksiä sukupuolesta.

Valmentajien, huoltajien ja muun urheiluväen opiksi julkaistiin syyskuun lopussa Lupa kuulua, lupa näkyä -opas. Sen pohjana on jo aiemmin julkistettu urheilun eettisiä periaatteita käsittelevä Reilu peli -julkaisu. Homottelu ei enää käy jäällä eikä pukuhuoneissa.

Jos opas käy liian kuivakkaaksi, voi tarttua samassa tilaisuudessa julkistettuun Heli Krugerin esikoisromaaniin Olen koskettanut taivasta. Kirja on tarina urheilusta ja kahden naisen rakkausuhteesta, mikä on ainakin julkisuudessa ollut näihin aikoihin asti mahdoton yhtälö.

Gerry B. Ilvesheimo

Vaikeavammaisten opiskelu vaarassa

SUOMEN AINOA moni- ja vaikeavammaisiin erikoistunut oppilaitos, Lehtimäen opisto, kamppailee taloudellisissa vaikeuksissa. Mikäli helpotusta nykytilanteeseen ei tule, toimintaa joudutaan supistamaan. Pahimmassa tapauksessa opisto lakkautetaan.

Rehtori Sisko Halosen mukaan syynä tilanteeseen ovat vammaisopiston korkeammat opiskelukustannukset sekä vapaan sivistystyön alhainen yksikköhinta.

”Reilun kymmenen vuoden aikana pelkästään palkkakulut ovat nousseet 40 prosenttia”, Halonen kertoo.

Lehtimäen opisto on jättänyt alkukesästä anomuksen, jotta se pääsisi täyden valtionosuuden piiriin peruskoulujen, lukioiden ja ammatillisen koulutuksen tavoin.

Opisto perää nyt poliittista tahtoa vammaisopiskelijoiden tulevaisuuden turvaamiseksi. ”Kun oppivelvollisuus kuitenkin koskee yhtä lailla kaikkia, tuntuu kovin väärältä, että jatko-opiskelumahdollisuudet riistettäisiin joltakin ihmisryhmältä”, erityisopettaja Pekka Jämsä huomauttaa.

Mikäli opiston toiminta loppuu, vaikeavammaisten opiskelijoiden vaihtoehdot ovat vähissä: useimmilla on edessä joko laitos tai kotona asuminen.

Henna Vainio

mainos

Laitonta häirintää vertaisverkoissa

SUOMALAINEN OHJELMISTOYRITYS Viralg Oy aloitti keväällä kaupallisen palvelun, joka tuhoaa vertaisverkoista luvattomasti levitettävää materiaalia.

Viralg häiritsee ainakin Kazaa-vertaisverkkoa. Viralgin järjestelmä ilmeisesti väärentää palasia Kazaalla levitettävistä tiedostoista ilman, että tätä voidaan havaita. Seurauksena vertaisverkon käyttäjä saa vaillinaisesti toimivia tiedostoja tai musiikkikappaleita.

Viralgin ja sen palveluita käyttävän musiikkiyhtiö BMG Finlandin toiminnasta tehtiin Turun poliisille tutkintapyyntö. Turun poliisin rikoskomisario Kaarle Lönnroth kuitenkin päätti, että Viralgin toiminta ei häiritse tai estä televiestintää.

Nettisananvapautta ja -yksityisyyttä edistävän EFFI ry:n tekijäoikeusasiantuntija Kai Puolamäen mukaan Lönnrothin päätökselle ei ole laillisia perusteita. Tekijänoikeuden haltijan lupa ei oikeuta minkäänlaista viestintää häiritsevää toimintaa, vaan haltijoiden tulisi toimia oikeusteitse.

Päätöksestä jätettiin poliisille valitus, joka hylättiin. Rikoskomisario Lönnrothin toiminnasta on sittemmin tehty valitus eduskunnan oikeusasiamiehelle.

Mikko Rauhala

Turun toriparkki taas käsittelyssä

TURUSSA on kolmannen kerran herätelty henkiin paheksuttu toriparkkihanke, joka uhraisi toritilan autoille. Hankkeen takana ovat SDP ja kokoomus.

”Parkkihalli haittaisi julkista ja kevyttä liikennettä, järkeviä autoilijoita, jotka käyttävät jo olemassa olevaa ydinkeskustan P-Louhea. Ja kun keskustan viihtyvyys kärsii, myös keskustan yrittäjät kärsivät”, Mikko Laaksonen hanketta vastustavasta Meidän Turku ry: stä sanoo.

Edellisen kerran toriparkkihanke kaatui vajaa vuosi sitten, kun kustannusarviossa selvisi, että yksi parkkipaikka maksaisi 77 000 euroa. Laaksonen ihmettelee, ettei Turussa uskota malleihin, jotka toimivat muissa Turun kokoisissa eurooppalaiskaupungeissa.

”Strasbourgissa toimivat pikaraitiotieliikenne ja laaja kävelykeskusta ovat täällä haihattelua. Toriparkkia luullaan viisasten kiveksi, joka muuttaisi kaiken kullaksi”, Laaksonen sanoo. Hänen mukaansa tavoitteena on kuihduttaa torikauppa, jotta myynti saataisiin siirtymään keskusliikeketjuihin kuuluvien kauppojen vihannestiskeille.

Toriparkkia vastustavaan adressiin kerätään nyt nimiä ja se luovutetaan kaupunginvaltuustolle 24. lokakuuta.

Hannele Huhtala

Voima

  • 9.9.2009