LYHYESTI

Lukuaika: 3 minuuttia

LYHYESTI

Kuukauden aiheina piraattipuolue, Desuran lopettaminen, Tuniasian ennustaja, Lenin-museon syntymäpäivät ja uskontomarkkinoiden vapauttaminen.

Piraatit perustivat oman puolueen

Joukko ruotsalaisia tiedostonjakajia ilmoitti vuoden vaihteessa perustaneensa maahan puolueen nimeltä Piratpartiet (’piraattipuolue’).

Puolue tähtää kaikkien tekijänoikeus-, tavaramerkki- ja patenttilakien hävittämiseen. Samalla puolue haluaa vahvistaa yksityisyyden suojaa ja peruuttaa esimerkiksi teletietojen tallennusta koskevan EU-direktiivin käyttöönoton.

Piratpartietin mukaan Ruotsissa on noin miljoona aktiivista tiedostonjakajaa, jotka eivät enää halua tulla leimatuiksi rikollisiksi. Internetin vertaisverkoissa tapahtuvassa tiedostonjakamisessa ei puolueen mukaan tavoitella taloudellista voittoa tai tappiota kenellekään.

Tällä hetkellä piraatit ovat keräämässä puolueen rekisteröintiin vaadittavia 2 000:ta allekirjoitusta ja etsimässä ehdokkaita syyskuussa pidettäviin parlamenttivaaleihin. Heidän mukaansa parlamenttiin pääsy on mahdollista, jos neljäsosa maan tiedostonjakajista äänestää puoluetta.

Puolue on päättänyt olla ottamatta kantaa muihin kuin immateriaalioikeutta koskeviin asioihin. Aftonbladetin haastattelussa puolueen perustaja Rickard -Falkvinge katsoi, ettei vasemmisto–oikeisto-kysymyksiin sekaantuminen kannata. ”Me heilutamme vain yhtä lippua. Se ei ole punainen eikä sininen, vaan musta pääkallolippu.”

Miika Saukkonen

www.piratpartiet.se

_______________

Desura pantiin naftaliiniin

Omalinjaisena kirjankustantamona tunnettu Desura lopettaa uusien nimikkeiden julkaisemisen. Desuran kustantajana tunnettu Marko Home kertoo, että Helsingin Albertinkadun toimisto on jo siirretty kotinurkkiin ja toiminta keskittyy enää varaston myymiseen. Seitsenvuotisen aktiivikautensa aikana Desura julkaisi 22 kirjaa, joista tunnetuimpia ovat dvd:n sisältänyt Futuro, Daniil Harmsin Ensiksikin ja toiseksi ja Malcolm X:n elämäkerta Malcolm X.

Desuran viimeiseksi kirjaksi jäi marraskuun lopussa julkaistu Joris-Karl Huysmansin Vastahankaan. Marko Homeen mukaan Desuran kulttuuripoliittinen missio tuli täytettyä. ”Firma jää kuitenkin olemaan ja kirjoihin voidaan palata jos jokin ylittämätön idea tulee vastaan”, tuumii vuodenvaihteessa AVANTO-mediataidefestivaalin johtajana aloittanut Home.

Desuran toisena kustantajana vaikuttanut Antti Eerikäinen keskittyy pyörittämään vuonna 2003 käynnistämäänsä levy-yhtiötä Ricky-Tick Recordsia.

Tuomas Rantanen

_______________

Oraakkeli povaa sairautta ja sotaa

Huolestunut Tunisian presidentti kutsui viime vuoden lopulla ennustaja Hassan al-Charnin luokseen tiedustellakseen lähitulevaisuuden tapahtumia. Jokavuotisessa ennustuksessaan tällä nyky-Nostradamuksella ei ollut maansa päämiehestä mitään mainintaa, vaikka vuosi 2006 näyttää muutoin maailmanlopun menolta.

Prinsessa Dianan kohtalokkaan kolarin ja Jitzhak Rabinin salamurhan ennustamisista tunnetuksi tullut al-Charni ennusti alkaneelle vuodelle suuria luonnonmullistuksia ja onnettomuuksia. Joulun alla sanallista tietoarkkuaan avannut ennustaja povasi muun muassa Jacques Chiracille vakavaa sairastumista ja Ariel Sharonille loppuelämää pyörätuolissa. Mahmoud Abbas sekä George W. Bush päätyvät salamurhan uhreiksi.

Lintuinfluenssa leviää arabimaihin, pommit räjähtelevät Ranskassa ja vastarinnan suurhyökkäys Irakissa lopettaa USA:n miehityksen.

mainos

Aiman Kaddoura

_______________

Leniniä ei saa maton alle

”Lenin kumppaneineen ryhtyi vallankumoukseen tilanteessa, jossa tuloerot olivat suuret, ei ollut perusturvaa eikä mahdollisuutta saada elantoa, vaikka kuinka kovasti teki töitä. Ajatuksena oli muuttaa maailmaa paremmaksi. Ikävä kyllä tuntuu siltä, että tilanne on nyt samanlainen niin Venäjällä kuin Suomessa”, Lenin-museon museolehtori Leena Kakko sanoo.

”Suomeen ei nyt ehkä välttämättä tarvita uutta Leniniä ja vallankumousta, mutta periaatteiltaan tilanne on sama: jotain tarvitsisi tehdä.”

Kakko on työskennellyt Lenin-museossa 16 vuotta ja hänen mukaansa Leninin merkitys ei hälvene. ”Lenin sai aikaan konkreettista toimintaa. Hän on hahmo, jota ei voi pyyhkäistä historian maton alle, vaikka Venäjällä ja muissa entisissä sosialistisissa maissa on yritettykin.”

Tampereella sijaitseva Lenin-museo täytti tammikuun 20. päivä 60 vuotta. Ernesto Che Guevaran tyttären Aleida Guevaran vierailu Lenin-museolla 13. helmikuuta on osa juhlavuoden tapahtumia.

Hannele Huhtala

_______________

Uskontomarkkinat uhataan vapauttaa

Suomessa evankelis-luterilainen kirkon ja valtion liitto on pitänyt huolen siitä, että uskonnosta ei ole tarvinnut innostua liiaksi. Suuri osa papeista uskoo korkeintaan kirkkoon. Toista on uskonnon merkitys Espanjassa, Ranskassa ja -Belgiassa, jotka ovat periaatteessa maallisia.

Patakatolisissa maissa valtio ei takaa – periaatteessa – millekään uskontokunnalle erioikeuksia. Suomalainen hieno ja uskonnosta luonnollisesti erkaannuttava perinne on nyt vaarassa, kun vihreiden kansanedustajat Rosa Meriläinen ja Irina Krohn ajavat uutta lakialoitepakettia. Helmikuussa eduskuntaan tulee esitys perustuslain muuttamisesta uskonnonvapauden osalta.

Hyväksyttäessä lakipaketti murtaisi lopullisesti evankelisluterilaisen ja ortodoksisen kirkon lain turvaaman erityisaseman. Se ehdottaa kirkkolain poistamista perustuslaista, uskonnonopetuksen poistamista päiväkodeista, peruskoulusta ja lukiosta, vihkimisoikeuden poistamista vakaumukseen perustuvilta yhteisöiltä, seurakuntien varainsiirtoverovapauden poistamista, hartaustehtävän poistamista Yleisradion velvollisuuksista ja ehtoollisviinin verovapauden poistamista.

Kimmo Jylhämö

Voima

  • 9.9.2009