Lumeavioliitto

Lukuaika: < 1 minuutti

Lumeavioliitto

Maahanmuuttopoliittinen sanasto: Maahantulosäännösten kiertämiseksi solmittu avioliitto.

Kummalla puolella sänkyä nukut? Minkä väriset verhot teillä on keittiössä? Luettele puolisosi sukulaisten nimet? Näiden kysymysten avulla poliisi tekee arvokasta työtään erottaakseen tosi rakkauden jyvät lumeliittojen akanoista. Avioliiton kestokykyä testataan tarvittaessa pakkoerolla, mikäli viranomaiset katsovat parhaaksi käännyttää puolison kotimaahansa odottamaan rakkauden jalostumista.

Ulkomaalaisen kanssa avioitunut voi joutua todistamaan menneensä naimisiin ”oikein” perustein eikä oleskeluluvan hankkimisen takia. Päätöksen siitä, kenen avioliittoa epäillään, tekee poliisi tai Maahanmuuttovirasto. Ulkomaalaislaki ei aseta kriteerejä sille, miksi jokin avioliitto on epäilyksenalainen ja toinen ei. Mitä köyhempi tai mitä epävarmemmassa tilanteessa oleskelulupaa tarvitseva osapuoli on, sitä todennäköisempiä epäilyt ovat.

Tuttu Juttu Show’sta lainatun kuulustelukonseptin luotettavuutta tai oikeudenmukaisuutta on hankala määritellä lain tasolla. Ulkomaalaisen kohdalla viranomaisten päätösvallan rajat vain ovat sopivan epämääräiset: poliisin käyttämillä perusteilla suurin osa suomalaisten välisistä avioliitoista voitaisiin julistaa lumeliitoiksi.

vapaaliikkuvuus.net

Markus Himanen & Jukka Könönen

  • 9.9.2009