Lukijaposti

Lukuaika: 2 minuuttia

Lukijaposti

Voiman ja Fifin lukijoilla on asiaa.

Kommentti: Unohtuiko Schüller?

Voima-lehden numerossa 9 Panu Raatikainen kirjoittaa kansalaistottelemattomuudesta otsikolla ”Saako lakia rikkoa?” Kirjoituksessa on esimerkkejä suomalaisista ja ulkomaalaisista lainrikkojista, mutta Suomen toisen maailmansodan jälkeinen merkittävin esimerkki kansalaistottelemattomuudesta, ”tapaus Schüller”, on jäänyt huomiotta.

Oikeustieteen ylioppilas Erik Schüller piti helmikuussa 1969 Helsingissä puheen, jossa hän yllytti asevelvollisia jäämään pois vakinaisesta palveluksesta. Niitä, joiden anomus päästä siviilipalvelukseen oli hylätty, hän kehotti jatkamaan prosessia.

Siviilipalvelus sinänsä oli sallittua, mutta yllyttäminen siihen oli rikollinen teko. Aina valpas suojelupoliisi vaati Schüllerin puheiden tutkimista ja niistä rankaisemista.

Rangaistus yllytyspuheista ei ollut mitätön. Se pohjautui vuosien 1918 ja 1943 poikkeusaikojen vanhentuneisiin lakipykäliin. Erik Schüllerin tuomio oli 14 kuukautta ehdotonta vankeutta.

Tuomio koettiin kohtuuttomaksi. Ryhdyttiin avoimeen toimintaan tuomion muuttamiseksi ja vanhentuneiden lakipykälien uudistamiseksi. Toiminnan välineeksi valittiin syyllistyminen samaan rikokseen kuin Schüller. Kerättiin nimilistoja, joissa ihmiset tunnustivat syyllisyytensä. Lähes 2 000 ihmistä tunnusti nimellään syyllistyneensä rikokseen.

Suomen oikeuslaitos meni moisesta rikollisten määrästä tukkoon. Suuri osa allekirjoittajista jätettiin kokonaan tuomitsematta. Toisten rangaistuksia lievennettiin, ja lopulta presidentti Kekkonen armahti loputkin.

Äskettäin Ministeri Pekka Haavisto kiirehti sanoutumaan irti kaikesta lakia rikkovasta kansalaisaktivismista. Ministeri voisikin jatkaa kesken jäänyttä tapaus Schülleria yhdessä ”laillisuusministereiden” Päivi Räsäsen ja Anna-Maja Henrikssonin kanssa.

Ensimmäinen haastettava rikollinen olisi ministerikollega Erkki Tuomioja, mutta oikeuteen olisi tuotava myös rikoksensa tunnustaneet Paavo Lipponen, Erkki Liikanen, Ulf Sundqvist ja Björn Wahlroos, vain muutamia mainitakseni.

Olisi julkisuus taattu, ja ehkä oikeuskin toteutuisi!

Pekka Hurme

_______________

Vieläkin?

Luin Jari Hanskan kirjoituksen paljuselleistä. Miten voi nykypäivänä olla vielä paljusellejä, vaikka oikeusministeriön työryhmä on jo vuonna 2006 esittänyt, että tavoitteena on sellin koko 10 neliömetriä ja vähintään 2 neliömetrin wc- ja pesutilat?

Hämeessä naiset joutuvat paskomaan ämpäriin. Olemmeko me vangit eläimiä? En voisi kuvitellakaan asuvani paljusellissä, onneksi on oma vessa ja suihku. Nyt kipin kapin kaikki vessattomat vangit kirjeitä Riseen!

Vankin A.N.

_______________

Ämpäriin hukkuu

Olin positiivisesti yllättynyt, kun jossakin lehdessä oli kertomusta (Ämpärillinen skeidaa, Voima 9/2013) vankiloiden ihmisoikeusrikkomuksista. Toivoisin, että jossain kerrottaisiin muutoinkin vankiloiden yksityisyydensuojaan liittyvistä ongelmista: puhelinkoneet ovat jatkuvasti rikki, ja puhelinkeskustelut kuuluvat joka selliin. Keskustele siinä sitten perheasioista ja yksityisasioista kun koko käytävän vangit kuulevat..

mainos

Kiitän sydämellisesti Jari Hanskaa lehtiartikkelista, jossa kiinnitettiin huomiota meille vankien omaisillekin tärkeään aiheeseen. Kiitos <3 Paula

_______________

Onko tämä kohtuullista?

Lehden 9/2013 sivulla 19 on Panimoliiton mainos kohtuullisesta alkoholinkäytöstä. Suomalaiset on aivan hienoa kansaa ilman alkoholia. Lehteä lukiessa tuli fiilis, että suositellaanko minulle tässä kohtuullista alkoholinkäyttöä? Eikä fiilis ollut kovin hyvä.

Eero Heinonen

_______________

Rima korkealla

Kiitos Teemu Muhosen Älä herjaa Merjaa -Keva-kirjoituksesta (Voima 9/2013). Loistavaa!

Voima, olette yksi Suomen kivijaloista! En haluaisi elää ilman. Luotan teihin kovasti ja olen kiitollinen jokaisesta kriittisestä jutusta ja siitä, että kannatte niin loistavasti oman kortenne kekoon yhteiskuntamme epäkohtien ja niiden taustojen selvittämisessä!

Kunpa kaikki mediat laittaisivat riman yhtä korkealle. Kiitos kaikille toimittajille, kirjoittajille ja kolumnisteillenne! Rakastan.

Hyvää syksyä! Ja voikaa hyvin, pitäkää itsestänne ja toisistanne paljon hyvää huolta. Muistakaa nukkua riittävästi ja pysähtyä hetkeksi juuri silloin, kun tuntuu että on liian kiire.

Aki

_______________

Nimet esiin

Miksi arvosteluissa ei ole kriitikon nimeä alla, vaan banderolli yläreunassa ja nimikirjaimet lopussa? Minusta tämä vähättelee kriitikon asemaa/vastuuta, ja ainakin kirja-arvosteluihin 9/13 olisi hyvin mahtunut kriitikon koko nimi.

Kristina Carlson

TOIMITUS VASTAA:

Kiitos palautteesta Kristina, olet ihan oikeassa. Päätimme muuttaa käytäntöä, ja julkaisemme tästä lehdestä lähtien aina kriitikon koko nimen arvostelun alla.

_______________

Herätyksen aika

mainos

Tuhannet, tuhannet kiitokset Teemu Muhoselle kirjoituksesta Uinu, uinu eläkerahastoni. Enpä ole näitä asioita ennen tiennytkään! Miten voi olla mahdollista, että päättäville palleille valituiksi tulleiden henkilöiden valintaperusteet eivät ole julkisia ja avoimia? Miten se on MAHDOLLISTA?

Poliitikot kantakoot vastuun siitä, että tieto tulee saataville! Kiitos Voima! Tämä juttu oli tarpeen. Teette maamme kannalta elintärkeää työtä!

Nimetön

_______________

Kiitos

Miten musta tuntuu siltä, että Voimassa on paljon enemmän yhteiskunnallisesti merkittävää tiedonjakoa kuin Hesarissa? Maailma muuttuu, jos Voiman kaltaisia tekijöitä vaan on tarpeeksi. Tämäkin on jo hyvä. Vastavoima. Kiitos siitä.

______________

Please Kuparinen

Tartu kynään ja kirjoita näytelmä (Eduskunta 3) näistä työeläkehörhöilyistä. Varsinaista farssia joka yhtiössä. Jään odottamaan!

Mustoska

_______________

Ruusuja

Sellaista vaan, että Erick Cabreran kolumnit Fifissä ovat ihan mahtavia. Riemastuttavia kerrassaan. Olen useamman jakanut Twitterissä, ja tekee mieli kertoa teille tästä fanituksestani. Myönteinen ja rakentava tapa käsitellä esimerkiksi nyt kieliopetuksen ongelmia yksinkertaisesti toimii.

Anna-Reetta

_______________

Lobbaajat

Tehkää lisää juttuja lobbaajista kiitos. Esim. millaisia yhteyksiä lobbaajiksi siirtyneillä entisillä ministerien erityisavustajilla on yrityksiin ja niiden etuihin.

joku

_______________

Hoosiaaa-aa-nnaa

mainos

Kiitos Susanna Kupariselle ja tiimillensä loistavasta videosta uuteen loistavaan Hoosianna-versioon! Hienoa katseltavaa ja kuunneltavaa, onnistuneita otteita tämän päivän maailmasta, kera poliitikkojen kahvi & pulla -syndrooman.

Kiitos ja kumarrus, halaus ja hatunnosto. Olen onnellinen, että tällaista on. Olen onnellinen, että Suomessa on rutkasti vielä tekijöitä, jotka pitävät maailmaa tasapainossa. Päästetään vaan heidät tekemään ja näkymään.

Hyvässä maassa elämme, koska saamme vapaasti luoda ja sanoa. Kyllä nämä teot ja asenteet johtavat ennen pitkää muutokseen.
Ihanaa alkutalvea, muistakaahan nukkua kylliksi. Itsestä on huolta pidettävä. Teidän myös.

Peke

_______________

Hätä ei lue lakia

Pytyllä istuskellessani lueskelin uutta lehteänne (9/2013). Sain homman synnytyksen osalta pakettiin, mutta kuinka ollakaan, paperi pääsi loppumaan juuri kriittisellä hetkellä. Onneksi palautesivu tuli avukseni hädän hetkellä. Sivun kääntöpuolelta löytyivät myös ”kätilöt” suorittamaan viimeisen voitelun. Kiitos.

Kari

  • 27.1.2014