Lukijaposti

Lukuaika: 3 minuuttia

Lukijaposti

Voiman & Fifin lukijoilla on asiaa.

Kommentti: Risikko ei anna kalaa eikä onkea

”Annetaanko kala vai onki? Mä oon kokenut, että kokoomus opettaa onkimaan”, sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko sanoi Voimassa 10/2013.

Risikon työttömille suunnittelema osallistava työ, kaksi tuntia työtä päivässä sosiaaliturvaa vastaan ei ole onkimaan opettamista. Jos ihmiset ”osallistetaan” palkattomiin töihin, he eivät joudu tuotteistamaan osaamistaan eivätkä markkinoimaan sitä aidosti. Sosiaaliturvaa vastaan työskentelevä tulee työnantajalle kuin Manulle illallinen, tarvittaessa pakotettuna.

Ei anna Risikko ja kokoomus kalaakaan, pään ja pyrstön vain. Risikko ei tunne ollenkaan työttömän tilannetta. Jatkuva työpaikkojen saaminen ja menettäminen on työttömälle stressitekijä. Huonosta itsetunnosta ja usein henkisistä ongelmista kärsivä pitkäaikaistyötön ei pääse kiinni elämänrytmiin lyhyessä ajassa saati, että hän sosiaalistuisi työyhteisöön.

Kolmatta sektoria huudetaan apuun milloin mihinkin vaativaan tehtävään, alkaen huumepysäkistä perheväkivallan uhrien auttamiseen. Nyt osallistamaan. Työtehtävät ovat usein henkisesti raskaita ja vakituisissa työsuhteissa on vähän työntekijöitä. Vakituisten työntekijöiden työtaakka kasvaa: yhden sijasta opastettavia olisi kolme.

Suuri määrä työllistettyjä, harjoittelijoita ja kuntouttavan työtoiminnan henkilöitä on jo nyt istutettu kolmannelle sektorille kuin kanat orrelle tekemään ei-mitään. Sama vaivaa julkista sektoria. Työllistettyjen pitäisi olla kuin toimitusjohtajia: keksiä työnsä, organisoida se, opetella itse ammatti, jossa työskentelevät ja jakaa tehtävät keskenään.

Mitä sitten voisi tarjota työttömyyden hoitoon? Aloitetaan näistä. Yrittäjien starttirahat loppuvat lyhyeen. Aloittelevia yrityksiä ja kriisiyrityksiä pitäisi tukea verohelpotuksin. Osuuskuntatoimintaa on edistetty minimaalisesti. Oppisopimuksia on vähän, eikä systemaattista oppisopimusvälitystä ole.

Onkimaan opettaminen on jotakin, missä ihmistä autetaan aktiivisesti auttamaan itseään. Keinoja on.

Kaisa Varonen, maahanmuuttotyön ohjaaja, Kokkola

_______________

Kiitos Susannalle

Kiitokset Susanna Kupariselle ”osallistavaa sosiaalitukea” koskevista artikkeleista. Kiinnitit terävää huomiota suunnitelmien ongelmakohtiin.

Touhun lainopillinenkin puoli ihmetyttää kaltaistani prekaaria, joka kylläkin tällä hetkellä saa olla noin 7 kuukautta ”paremmalla rannalla”, eli töissä.

Kysymyksiä herättää muun muassa se, kertyykö tästä suunnitellusta 2 tunnin työstä työ-eläkettä tekijälleen. Kenen on vastuu ja kustannukset – ”vapaaehtoistyöläisen” itsensäkö, työn teettäjän vai yhteiskunnan? Jotenkin järkytti myös tuo mietintöjen sisällön salailu. Kansalaisten yhdenvertaisuus valtionsa jäseninä alkaa vaikuttaa todella uhatulta.

Inksu

_______________

Läpinäkyvyys?

Kiitos Transparencya koskevasta jutustanne! Enpä ole ennen tiennytkään, että kyseinen organisaatio ei olekaan puolueeton. Miten näin voi olla?
Maailmassa on monta ihmeellistä asiaa. Uskomatonta. Kiitos taas Voimalle! Soisi teille Hesarin levikkiä vastaavan määrän lukijoita. Hyvää alkanutta vuotta ja jaksamista työssänne.

Nimetön

mainos

_______________

Ruokatohtorin palsta

Vuosia olen odottanut, että pseudotieteellistä ruokafilosofiaa höperehtivä daami edes KERRAN tekisi safkaa esimerikiksi luomulihasta tai edes kalasta. Meitä on paljo marketti-ihmisiä, jotka lehteänne lukee.

Petri Rantanen

TOIMITUS VASTAA:

Hei Petri ja kiitos palautteesta!

Voiman linja on vegaaninen. (Luomu-)kala ja lihareseptejä on netti ja muut lehdet pullollaan, siitä vaan googlettelemaan. Me haluamme tarjota helppoja ja herkullisia vegaanisia ratkaisuja – siten, että marketti-ihmisetkin uskaltautuisivat niitä testaamaan, yllättymään ja ihastumaan.

Hannele Huhtala, Fifin päätoimittaja

________________

Mikä vaihtoehto?

Voiman viime numerosta: ”Žižekin mielestä Pussy Riot kertoo ihmisille, ettei opportunistinen kyynisyys ole ainut vaihtoehto.” Kertoo miten?

Mielestäni Pussy Riot kertoo ainoastaan, että:
”Avaa suusi väärässä paikassa ja joudut vankilaan määrittelemättömäksi ajaksi ja määrittelemättömiin oloihin. Tekosi saattaa herättää vapaissa maissa adressikampanjoita ja rauhallisia mielenosoituksia, mutta todellisia vaikutuksia ei ole. Vapaaksi pääset tasan tarkkaan silloin, kun vangitsijallesi syntyy tarve pr-tempaukselle.”

Kyynikko, joka yrittää auttaa lähimmäistään

________________

Toiset ovat tasa-arvoisempia kuin toiset

Maryam Abdulkarim pahoitteli sitä, että joissain uimahalleissa on välillä töissä miespuolinen uimavalvoja, jolloin hän joutuu jättämään uimisen väliin. No, itse olen käynyt useissa uimahalleissa ja melko tavallista on, että miesten pukuhuoneeseen, jossa monet ovat jopa ilman uimahousuja, pelmahtaa varoittamatta naispuolinen siivooja. Niissä on myös nähty, että alakoululaisia poikia on pukuhuoneessa paimentamassa naispuolinen opettaja. Kuvitellaanpa hetki vastaavia tianteita niin, että sukupuoliroolit olisivat toisinpäin…

Putte

_______________

Juttu transihmisten syrjinnästä

Asia on tärkeä, ja on hyvä, että sitä tuodaan näkyviin. Ihmettelen kuitenkin lähestymistapaanne. Olisitte voineet esimerkiksi kysyä oikeilta transihmisiltä heidän kokemuksistaan sen sijaan, että cismiestoimittaja (toim. huom. cis=syntynyt oikeaan sukupuoleen) larppaa huonosti.

mainos

Lisäksi: ”perustransu” on loukkaava nimitys, ja olen pettynyt nähdessäni tällaista kieltä lehdessänne. Jos haluatte jatkaa samalla linjalla, niin voisitte ehkä seuraavaksi tehdä jutun, jossa samainen toimittaja maalaa naamansa mustaksi ja ”tutkii” rasismia työmarkkinoilla.

Tähän liittyen tuli mieleeni toinenkin epäkohta: Chelsea Manningia käsittelevä juttunne jossain viime aikojen numerossa käytti hänestä väärää nimeä Bradley Manning ja näin ollen sukupuolitti hänet väärin jättäen huomiotta hänen itsemäärittelyoikeutensa.

Skarpatkaa.

musti camille

________________

Sisterhood not cisterhood

Voiman jutut on yleensä ihan hyviä ja informatiivisia, mutta viime numerossa ollut Kaapista kortistoon oli kummallinen. En ole ikinä ymmärtänyt, miksi tällaiset toimittaja pukeutuu jonkun vähemmistön edustajaksi -tyyppiset jutut ovat niin suosittuja lehtien keskuudessa. Ehkä niistä saa raflaavampia juttuja kuin jos päästäisi suoraan vähemmistön edustajat ääneen – anonyymisti tai muuten?

Kaapista kortistoon -juttu oli hämmentävä muutenkin. Jutussa muun muassa puhuttiin transsukupuolisista ja transvestiiteista sekaisin, vaikka kyseessä ovat hyvin erilaiset ryhmät, jotka kohtaavat erityyppistä syrjintää. Tarkempi erottelu olisi ollut selkeämpi. En myöskään ymmärrä kuvavalintaa. Miksi toiseksi kuvaksi on päätetty valita otos, jossa toimittaja vääntää naamaansa kummallisesti?

Se, että itse tekstissä sekä nostossa käytettiin transihmisistä käytettyä haukkumasanaa oli yksinkertaisesti tökeröä. Olisin toivonut, että näin tärkeästä aiheesta olisi kirjoitettu ammattitaitoisemmin ja asiallisemmin.

Positiivista edellisessä numerossa sen sijaan oli muun muassa Maryan Abdulkarimin kolumni.

Kallio

  • 28.1.2014