Lukijaposti

Lukuaika: 3 minuuttia

Lukijaposti

Voiman ja Fifin lukijoilla on asiaa.

Kommentti: Hanska hukassa

Jari Hanska kirjoittaa Voimassa 2/2014 vankien huumehaalareiden käytöstä ja haalareiden käytön lakiin ottamisesta. Hanska väittää, että Euroopan ihmisoikeustuomioistuin (EIT) olisi antanut asiassa ”päätöksen, jonka mukaan tarkkailuhaalareiden käyttö on ihmisoikeussopimusten valossa ongelmallista”.

Ensinnäkin EIT valvoo ainoastaan Euroopan ihmisoikeussopimuksen toteutumista. Näin ollen EIT ei ota kantaa siihen, onko YK:n alaisia sopimuksia rikottu eikä tarkastele ongelmaa ”sopimusten valossa”. EIT:n tuomioissa joko todetaan vastaajavaltion syyllistyneen sopimusrikkomukseen tai ei. YK:n alaiset ihmisoikeussopimukset ovat oma asiansa. YK:n ihmisoikeusjulistus, jota kirjoittaja absurdisti väittää rikotun, ei ole sopimus alkuunkaan.

Hanskan artikkelista saa mielikuvan, että ratkaisussa olisi tuomittu haalareiden käyttö suoraan. Tekstistä saa kuvan, että kokoomus viis veisaa kansainvälisestä oikeudesta. EIT:n ratkaisussa on ennen kaikkea kyse siitä, että 8. artiklaa oli rikottu, sillä haalareiden käytöstä ei ollut nimenomaisesti säädetty. Näin ollen kokoomuksen halu lain säätämiseksi on järkeenkäypä.

Lisäksi Hanska väittää, että EIT olisi todennut, että Suomi ei ole osoittanut riittävän hyviä tuloksia haalareiden käytöstä. Ainoan tähän viittaavan kohdan löysin valittajien perusteluista. Tuomioistuin ei ottanut kantaa kysymykseen eikä siis todennut asian niin olevan. Joko Hanska ei ole ratkaisua lukenut, tai sitten hän ei ole ymmärtänyt sen sisältöä lainkaan.

EIT on merkittävä osa oikeusjärjestystämme, ja sen vaikutusmekanismin hahmottamiseen ei vaadita kovin syvää juridiikan ymmärrystä. Sen vuoksi kirjoituksen uskottavuus karisee hyvin alas, jos perusasiat eivät ole kohdallaan.

Esimerkiksi kokoomuksen tekemän, usein hyvinkin raa’an linjan politiikan ongelmia pitäisi tuoda esille faktoilla argumentoiden, ei kritisoijan fiilikseen ja mututuntumaan perustuen.

Eeva Varis

Hanska oikaisee

Kuten Eeva Varis palautteessaan huomauttaa, edellisnumeron tarkkailuhaalareita ja Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen päätöstä koskevassa jutussa oli kaksi asiavirhettä. YK:n ja Euroopan ihmisoikeussopimukset menivät sekaisin. Kyse oli nimenomaan Euroopan ihmisoikeussopimuksesta. Lisäksi sekaisin menivät valittajan ja päätöksessä kerrotut perustelut haalarien käytön tuloksellisuudesta. Pahoittelut virheistä ja kiitos palautteesta.

Sen sijaan ihmisoikeuksien näkökulmasta tarkkailuhaalarien käyttöön liittyvät ongelmat eivät poistu sillä, että Suomi säätää haalarien käytöstä laissa. Kun EIT ryhtyi tutkimaan haalarien käyttöä, eduskunnan oikeusasiamies kielsi haalarien käytön.

Tässä valossa on aivan aiheellista kyseenalaistaa, kuinka järkevää on valmistella lakialoitetta, joka on mahdollisesti Euroopan ihmisoikeussopimusten vastainen. Nyt kokoomuksen kansanedustajat ryhtyivät tähän ennen kuin EIT antoi päätöksensä.

Jari Hanska, toimittaja

_______________

Verotietoa Sarasvuolle

Jukka Vuorion (Voima 2/2014) artikkelissa Saarnamies söi toimittajan Jari Sarasvuo sekoilee verotulojen suuruusluokissa:

”Ansio- ja pääomatuloja kannetaan vuosittain noin kahdeksan miljardia euroa. Mutta arvonlisäveroja kannetaan yli 17 miljardia euroa.” Tästä vertailusta vedetään siten vääriä johtopäätöksiä.

Vuoden 2012 verotilaston mukaan Suomessa maksettiin kyllä tuloveroja valtiolle noin 8 miljardia ja arvonlisäveroa 17,6 miljardia euroa, mutta Sarasvuo unohtaa kokonaan kuntaverot. Johtunee siitä, että hän ottaa firmastaan osinkotuloja, joista ei maksa veroa kunnalle – eikä välttämättä valtiollekaan. Meiltä tavallisilta palkansaajilta kerätään kuitenkin 16,7 miljardia kuntien tuloverona.

Timo Rauhanen

mainos

_______________

Menix väärin?

Voiman 2/2014 pääaukeaman jutussa sanotaan, että Linux Torvalds ei usko vapaaseen koodiin.

Linux on käyttöjärjestelmä, ja Linus Torvalds on henkilö. Ajattelin korjata, koska kaikki nörtit ovat tästä niin varpaillaan. Jutun faktaboksissa nimi on oikein kirjoitettu.

Risto

_______________

Kevätruno

vastenmielistä kuin viheliäiset vihreät

ja ruskeata ja sitä itseään punavihreätä; sotke punainen ja vihreä

= ruskeata sitä itseään

Jyrki

_______________

Pienellä viilauksella uutta voimaa

Voimassa on paljon hyviä, perehtyneitä juttuja. Hienoa, että Voiman kaltainen lehti on olemassa.

Kritisointi on helppoa, lehden tekeminen vaikeaa. Arvostan Voiman tekijöitä kovasti, rasti ei ole helppo. Mutta väitän, että kevyelläkin viilauksella ja toimituksellisten ratkaisujen hienosäädöllä lehdestä saisi nykyistä paremman. Pieni konkreettinen esimerkki uusimmasta numerosta:

Ahokas & Holappa kirjoittivat uuskeynesläisen talouskirjan, joka sopii Voiman agendaan. Lehti esittelee sitä neljän sivun verran. Sisällysluettelon mukaan ”Tutkijat ampuvat alas talousviisaiden väärät totuudet” ja ingressi ilmoittaa ”Tutkijat Jussi Ahokas & Lauri Holappa iskevät viimeisen naulan talousviisaiden arkkuun”.

He eivät siis kritisoi tai väitä kumoavansa, vaan ampuvat lähes koko muun suomalaisen taloustieteen alas ja naulaavat vielä arkun kiinni. Pelkästään muuttamalla ingressi muotoon ”Suomalaistutkijat VÄITTÄVÄT iskevänsä naulan talousviisaiden arkkuun” muuttuisi sävy julistavasta totuuden ilmoittamisesta mielenkiintoiseksi haasteeksi, keskustelunavaukseksi.

Juttu itsessään on mielenkiintoinen, ja se kannattaa eri mieltä olevienkin lukea. Mutta juuri tuo yletön paatos helposti karkoittaa toista mieltä olevat. Ainakin se nostaa defenssit pystyyn!

FB

_______________

mainos

Paineilmaa, ei happea

Sitkeitä on uskomukset siitä, mitä sukeltaja hengittää. Artikkeli Oikeus hukkuu (Voima 2/2014) mainitsee ”happilaitteet”. Normaalissa sukellustyössä EI käytetä niin sanottuja happilaitteita, vaan aivan tavallista paineistettua ilmaa. Kyse on siis paineilmalaitteista: sukeltaja hengittää aivan tavallista ilmaa painepullosta eli säiliöstä.

Happilaitteet, eli suljetun kierron hengityslaitteet, ovat erikoistapaus, ja niiden käyttö on rajoitettu alle 20 metrin syvyyksiin. Näitä laitteita käyttävät esimerkiksi sotilassukeltajat. Niiden etu on se, että uloshengitetty ilma ei nouse pintaan ja paljasta sukeltajan sijaintia.

Suurissa syvyyksissä, esimerkiksi pelastustyössä, käytetään seosilmaa, jossa ei ole typpeä. Typpi on vaarallista suurissa paineissa yli 60 metrin syvyyksissä, joten se korvataan jalokaasuilla, kuten argonilla tai heliumilla.

Siis: paineilmalaitteet, ei happilaitteet. Ihmistä ei ole suunniteltu hengittämään puhdasta happea. Lääkinnälliset erikoistilanteet ovat oma lukunsa.

Pertti Dahlström

_______________

Onnellinen hullu

Kiitos Erick Cabrera.

Nimetön

_______________

Luin juuri mainion blogikirjoituksen Onnellinen hullu ja kysyisin, voisinko saada sen alkuperäiskielellä. Tällaiset jutut alkuperäiskielellä ovat hyviä kielenharjoitustekstejä. Vastaisuudessa olisi varmaan hyvä laittaa blogin loppuun suoraan linkki alkuperäiseen tekstiin.

Hyvää kevättä toimitukselle.

Irene

TOIMITUS VASTAA:

Erickin blogeja on toivottu alkuperäiskielellä espanjaksi jo aiemminkin, mutta hän ei ole vielä innostunut pistämään blogia pystyyn. Niinpä Fifissä on tarjolla vain suomenkielinen. Jos Erick alkaa blogata muualla espanjaksi, linkkaamme kyllä sitten siihen.

Hannele Huhtala, Fifin päätoimittaja

  • 2.4.2014