Lukijaposti

Lukuaika: 3 minuuttia

Lukijaposti

Voiman ja Fifin lukijoilla on asiaa.

Oikaisu

Haastattelin Väärin vuodettu -juttuun (Voima 6/2011) maanomistaja Peter Storsjötä. Kysyin haastattelun lopussa, kumpi oli keskeisempi RKP:n neuvottelija hallitusneuvotteluissa, Storsjö vai Anna-Maja Henriksson.

Puhelinkeskustelussa kuulin, että Storsjö viittasi itseensä. Jutun julkaisemisen jälkeen Storsjö otti yhteyttä toimitukseen. Olin Storsjön mukaan kuullut väärin: ”Sanoin vitsinä, että Susanna Kuparinen oli se keskeisin neuvottelija.”

Lause kuuluisi hänen mukaansa näin: ”Sinä olit se keskeisin. Sen takia mä nyt hermostun tässä, kun mä puhun todennäköisesti sen kanssa, joka oli kaikkein keskeisin. Rupeet niinku kirjoittamaan roskaa lehtiin ja häiritsemään hallitusneuvotteluja.”

Storsjön yhteydenoton jälkeen kuuntelin haastattelun vielä kerran uudelleen ja tulin siihen tulokseen, että kumpikin tulkinta on mahdollinen.

Kuka tahansa voi päätellä haastattelun perusteella, että Peter Storsjö on suorapuheinen ihminen, joka sanoo mitä ajattelee. Hänen versionsa lauseesta on looginen. Koska Storsjö on vankkumatta sitä mieltä, että olen kuullut väärin, olen taipuvainen uskomaan hänen sanaansa. Pahoittelen virhettä.

Susanna Kuparinen, Toimituspäällikkö

_______________

Korrektia suomea

Kiitos Sami Lotilalle mielenkiintoisesta artikkelista, mutta pieni palaute suomen kielen runtelusta lienee paikallaan. Siideri on vielä alkoholia, mutta ”ollee” ei korrektia suomea. Lienee on oikea muoto. 

Jukka Kostiainen

_______________

Tiikerin kustantaja väärin

John Vaillantin teoksen Tiikeri on kustantanut WSOY, ei Bookwell Oy. Bookwell kun on kirjapaino, ei kustantamo. Seikka joka oli sekoitettu Voiman  6/2011 kirjaesittelyissä.

Jukka Kostiainen

_______________

Uudet ministerit

Kiitos Susanna Kupariselle hienosta artikkelista ministerien tekemisistä. En voi vastustaa kiusausta palata Helsingin Sanomissa viime viikolla julkaistuihiin kirjoituksiin. Torstaina 30.6. kuvataan uuden nuoren Vasemmistoliiton ministerin Merja Kyllösen alkua uudessa postissaan. Jutussa ”kuin puusta tipahtanut” kerrotaan kuinka Kyllönen allekirjoittaa asetuksen taksimaksujen korotuksesta:

”’Tuossa on uusi puhelin’, Mäkelä sanoo. ’Olen tallentanut sinne numeroita.’ Sitten alkaa papereiden kantaminen Kyllösen nenän eteen. Ensimmäisenä toimena laitetaan taksimaksujen korotus eteenpäin. Nimi alle ja seuraava asia.”

mainos

Sunnuntain 3.7. saman lehden yleisönosastolla kerrotaan, kuinka ao. asetus nostaa vanhusten ja vammaisten taksimatkojen kustannuksia.

Olen itse katsonut sekä viimevuotisen että uuden asetuksen ja voin nähdä tietyn perusteen 3.7. kirjoituksessa mainitulle, rajulle korotukselle. Mutta miten sitä käytännössä sovelletaan? Ja ennen kaikkea tiesikö ministeri Merja Kyllönen mihin nimensä laittoi?

Pekka Nieminen, Vantaa

_______________

Antakaa minun elää illuusiossa!

Paska lehti, vituttaa lukea. Kaikki on niin reisillä ja levällään. Maailma on paha paikka.

Nimetön

_______________

Kiitos!

Tyylikäs ja hauska haastattelu Aki Kaurismäestä! Kiitos siitä Hanna Kuuselalle. Hyvä että jututitte miestä. Tyytyväisin terveisin 

Kaurismäki-fani

_______________

Kaurismäki-haastattelu

Kiitoksia suuresti Kaurismäki-haastattelusta. Haastattelun kohde sinällään puhuu mitä kaikkialla muuallakin, mutta hänelle esitetyt kysymykset: sellaisia harvoin uskalletaan näin suurille miehille tehdä.

Jari Heikkinen

_______________

Venäläisestä kansanpuolueesta…

Tässä rauhotuttuani päätin jättää Polinalle pienen vastalauseen siihen, että venäläistä kansanpuolutetta ei perusteta sen takia, koska venäläiset eivät luota poliittikkoihin. Tämä väite pätee varmasti Äiti Venäjällä, ja luoja tietää miten pitkään, mutta en lähtisi väittämään vastaan siihen, että venkut jotka asuvat Suomessa tämän takia jättäisivät äänestämättä Venäläistä kansanpuoluetta. Suurin ongelma, mitkä kaikissa ulkomaalaistaustaisissa ryhmissä Suomessa esiintyy, on tietämättömyys. Minä suomalais-venäläisenä, venäläis-suomalaisena en ollut edes tietoinen yhdestäkään venäläistaustaisesta ehdokkaasta. 

Kristina Komisarova

_______________

mainos
Amanda Pasanen hymyilee. Teksti: "Äänestä luonnon ja inhimillisen yhteiskunnan puolesta. 232."

Lisää Bitcoinista

Lueskelin tänään Fifin Bitcoin-juttua ja pisti miettimään miksei siinä sanottu enempää Bitcoinin historiasta. Eikö uudenlaisena valuuttana itsensä markkinoivan ja täysin uniikilla menetelmällä virtuaalisesti tuotettavan yksikön toiminta- ja kurssihistoria olisi ollut peräti ensiarvoisen tärkeää mainita? 

Tsekatkaa sivusto http://bitcoincharts.com/charts. Valitsemalla ”all data” piirtyy käyrä jota en pitäisi vakaan kehityksen ennustajana. Lisäksi näyttää olevan enemmän kuin yksi tapaus, jossa bittikolikkoja varastoiva sivu katoaa bittiavaruuden mustaan aukkoon, viimeisimmät alle kuukauden takaa: http://launch.is/blog/bitomat-loses-data-and-mybitcoin-shuts-down-new-bitcoin-cris.html

Amir Taaki Bitcoin Consultancysta sanoo yllä: ”Bitcoin exchanges cannot continue running on the black market what with all the scandals we’ve been seeing. This needs to be an operation run by real organizations working full-time with the expertise.”

Mikko

_______________

Kiitos Chomskystä

Kiitos Voima-lehdessä äskettäin olleesta Noam Chomskyn rohkeasta kirjoituksesta, jossa tuotiin osaltaan esiin, miten heikkojen todisteiden varassa virallinen kertomus syyskuun 11:nnen iskuista on.

Yli 1 500 arkkitehdin ja insinöörin edustama Architects and Engineers for 9/11 Truth -järjestö on juuri julkaissut dokumentin ”9/11: Explosive Evidence – Experts Speak Out”, jonka trailerin voi katsoa täällä: www.ae911truth.org/en/news-section/41-articles/544-eso-trailer.html

Ehdotan, että Voima-lehti tekee artikkelin kansainvälisestä kansalaisliikkeestä, joka tunnetaan nimellä 9/11 Truth Movement. Siinä olisi totisesti työsarkaa tutkivalle journalismille.

Vesa Raiskila, Vantaa

_______________

Paavo ei ole öykkäri

Edustajanne nimitti Paavo Lipposta Ylen ajantasassa viime perjantaina skitsoksi öykkäriksi. Hävetköön moinen toimittaja kielenkäyttöään. 

Nimetön

Toimitus vinkkaa: Jutun öykkäristä voi lukea Voiman verkkolehdestä Fifistä, osoitteessa fifi.voima.fi/voima-artikkeli/2008/numero-5/skitso-oykkari

_______________

Terveiset & kiitokset…

…Teemu Mäelle hänen tinkimättömistä sanoistaan. Hän osaa ilmaista mielipiteensä selkeästi ja perustellusti, ja se on taito, jonka soisi valtakunnan päättäjien ja poliitikkojenkin osaavan. Kiitos, että olette ottaneet hänet kolumnistiksenne. Kaipaan keskustelua asioita, joita Teemu Mäki nostaa esille. 

Hyvää syksyä

mainos

_______________

Ristiriitaisia tunteita

Teidän lehtenne synnyttää kyllä meleko ristiriitaisia tunteita; tuskin maltan odottaa seuraavaa numeroa ja luen sen heti kannesta kanteen, VAIKKA sen jälkeen olen usein aivan raivona (!), milloin mistäkin asiasta, heh… Mutta ISO kiitos työstänne! Rakkautta ja Rauhaa <3 Henna

_______________

Lestadiolaisuus on Kafkaa

Kiitos antoisasta, kiinnostavasta ja tietoa antavasta lehdestänne. Olette tehneet tärkeää työtä, ja teette edelleen. Kiitos siitä.

Voima-yhtiön julkaisujen päätavoitteena näyttää olevan valtavirran ja vallan ulkopuolelle jäävien ihmisten ja asioiden äänen kannattaminen. Uusimmassa Voima-lehdessä oli kuitenkin toisen sävyinen juttu: sivun kokoinen artikkeli vanhoillislestadiolaisuudesta.

Esitän kysymyksen: oletteko te siellä, yhteiskunnan parasta & tilaa pohtiessanne käsitelleet sitä, kuinka välttää ihmisten tai ihmisryhmien väärä tai vahingollinen kohtelu? En halua lähteä halkomaan lauseita. Jos ymmärrätte, tarkoitan tällä huolellani teidän yksittäistä artikkelianne laajempaa medioissa esiintyvää trendiä.

Te kirjoitatte vanhoillislestadiolaisuudesta yhteisönä, joka on persoonallisuushäiriöinen. Se ei ole teidän terminne, vaan lainauksen lainaus. Mutta te välitätte sen, kritiikittömästi. Yhteisöt eivät ole elollisia, suojeltavia olentoja, mutta ne koostuvat ihmisistä, jotka ovat. Tuollainen julkinen nimittely ja diagnosointi on paitsi loukkaavaa, myös hälyttävää, mielestäni sellainen on vaarallista.

Pieni huomio käyttämästänne retoriikasta: haastattelemanne henkilön sanottiin paenneen vanhoillislestadiolaisuutta, joka kuvattiin väkivaltaisuuden yhteisöksi. Yksityiselämässään haastateltava oli paennut väkivaltaista miestään – siitäkö sanavalinnat?

Yhteisöt ovat kuitenkin rajallisia, hyvässä ja pahassa. Missä te näette sen vankilan, jossa ovet olisivat lukossa ja avain takavarikoituna?

Mitä haluatte ajaa, mitä puolustaa lietsomalla kuvaa vanhoillislestadiolaisuudesta suljettuna, väkivaltaisena ja pimeitä salaisuuksia sisällään pitävänä lahkona?

Joskus seuratessani vanhoillislestadiolaisuutta koskevaa uutisointia tulee mieleeni mainion Vasta-alkajille ja edistyneille -sarjan Frans Kafkaa käsittelevä kirja.

Siinä kerrottiin Kafkan nuoruudessa vallinneesta natsien valtaa ennakoivasta henkisestä ilmapiiristä, jossa epäily juutalaisia kohtaan kasvoi. Kaupungissa levisivät huhut uskonnollisista rituaalimurhista, joissa juutalaiset surmasivat nuoria tyttöjä ja sionisteja epäiltiin salaliitosta.

Ymmärrättekö rakenteen? Juutalaisia alkoi ympäröidä epäilyksen varjo, joka hämärsi sen, mitä ennen ja mitä nykyäänkin pidetään kirkkaana totuutena ihmisyydestä. Logiikka on se, että juutalaisten ihmisarvoaan saatettiin halventaa, koska he olivat ”syyllisiä”.

Tämän palautteen antamisen syynä oleva pelko hälyttääkin vain hiljaisella äänellä. Ei ole vain yksittäinen kerta, kun olen viime aikoina törmännyt siihen, että lestadiolaisuus suoraan rinnastetaan pedofiliaan. Eikä vain typerien ihmisten tölväisyinä. Sellaisen kohtaaminen on aika rankkaa.

Kafka-esimerkkiini viitaten, onko niin, että yhtäläinen henkisen koskemattomuuden ja kunnioittamisen periaate, kaikenlaisen mustamaalaamisen ja panettelun kielto ulottuu kaikkiin ihmisiä, mutta ei niihin, jotka yhteiskunta on tulkinnut pahoiksi, vääriksi, tunnistamattomiski, vieraiksi, syyllisiksi, tai vaikkapa yhteisönä mieleltään häiriintyneiksi?

Siinä, mitä haluaa puolustaa, on kyse pienistä valinnoista. Meidän yhteiskunnassamme muukalaisviha ja rasismi nostavat päätään, suorasta väkivallasta puhumattakaan.

Soisin mielelläni, että itseään valistuneina pitävät tahot eivät lähtisi tahollaan tukemaan joidenkin ihmisten henkistä tai fyysistä turvallisuutta uhkaavan ilmapiirin lietsomista.

Nimetön

mainos

_______________

Ristiinnaulittu

Ensiksi haluan kiittää mielenkiintoisesta lehdestä. Uusin Voima tarttuu aina mukaan. Toiseksi kommentoin 6/2011 ilmestynyttä artikkelia, joka käsitteli vanhoillislestadiolaisuutta. Juttu oli tehty haastattelun pohjalta.

Haastateltava oli elänyt henkisesti sairaassa ympäristössä ja joutunut raa’an lähisuhdeväkivallan kohteeksi. Lisäksi hän oli omien sanojensa mukaan joutunut kärsimään henkistä ja hengellistä väkivaltaa uskonyhteisönsä taholta.

Hänen kokemuksensa on tosi, siihen en voi enkä halua puuttua. On kuitenkin olemassa myös toisenlaisia kokemuksia tästä uskosta ja uskonyhteisöstä, mutta niistä ei media ole jostain syystä kiinnostunut.

En tiedä millä perusteella Voima tekee juttunsa, mutta selvää oli, että kyseinen artikkeli oli samassa linjassa viime vuosien agressiivisia ja rasistisia sävyjä saaneen vanhoillislestadiolaisuusaiheisen keskustelun kanssa.

Siksi olinkin artikkeliin erityisen pettynyt, sillä olin pitänut Voimaa lehtenä, joka uskaltaa ottaa ajankohtaisiin aiheisiin yllättäviä ja uusia näkökulmia. Median tulee mielestäni toimia myös huono-osaisten ja vääryttä kokeneiden äänitorvena.

On kuitenkin vaarana, että runsas negatiivisävyinen mediahuomio tiettyä ryhmittymää kohtaan alkaa muistuttaa kansankiihotusta. 

Aiemmin suhtauduin negatiiviseen huomioon tottumuksen tuomalla kyynisyydellä. Nyt aikuisena minulla on kuitenkin herännyt kouraisevampi tunne: pelko. Kokemus on, että olemme suomalaisen yhteiskunnan pohjasakkaa.

Me olemme ali-ihmisiä, joita voi surutta verrata päivälehdessä koiriin, kenenkään nousematta puolustuskannalle. Meidät on leimattu yhteiskunnallisesti vaarallisiksi, väkivaltaisiksi, kieroiksi, kaksinaamaisiksi, ahneiksi, ja kykenemättömiksi huolehtimaan lapsistamme, joita tietysti nussimme aina kun tilanne sallii.

Vielä puuttuu se, että meitä syytetään ihmissyönnistä, rituaalimurhista ja maailmanlaajuisesta salaliitosta. 

Kysynkin sinulta Kimmo Jylhämö: kärsitkö sinäkin lestafobiasta? Onko teidän toimituksenne rakenteellisista vääristymistä vapaa – uskallatko olla erilainen ja tehdä meistä joskus iloisen jutun?

Eeva Oksa, kuvataiteilija Turku

Toimitus vastaa: En kärsi minkäänlaisesta lestafobiasta. 

Kimmo Jylhämö, päätoimittaja

_______________

Kysymys toimitukselle

Saako ihminen syödä eläimiä?

Nimetön

Toimitus vastaa: Teimme pikaisen gallupin toimituksessa. Tässä vastauksia: ”No vitussa ei.” ”Saa, kostoksi, jos eläin on syönyt ihmisen.” ”Saa, sunnuntaisin, jos tykkää lihasta.” ”Haluaisin huomauttaa, että ihminen on eläin.” ”Saa, jos on ollut muuten kiltti.”

mainos
Amanda Pasanen hymyilee. Teksti: "Äänestä luonnon ja inhimillisen yhteiskunnan puolesta. 232."

_______________

Toinen kysymys toimitukselle

Oletteko tulleet ajatelleeksi, että osa vasemmistolaisista on roskaväkeä.

Nimetön

Toimitus vastaa: Teimme gallupin toimituksessa. Tässä pikaisia vastauksia. ”Ajattelen sitä aina, kun joku niistä jättää minut.” ”Olen, kuulun niihin itsekin.” ”Kyllä, kun osallistun vasemmistolaiseen massatapahtumaan, kuten sosiaalifoorumiin, ja ylitsepursuavan tärkeä vanhempi mies ojentaa minua.”

_______________

  • 5.9.2011