Lukijaposti

Lukuaika: 3 minuuttia

Lukijaposti

Voiman & Fifin lukijoilla on asiaa.

Vaikka tykkäänkin jotenkin

Kimmo Jylhämö paljasti eläinetiikan tuntemuksensa saman tasoiseksi Mononen-Minkkisen kanssa väittäessään veganismin olevan uskonto. Käsitellessään Dalai-lamaa hän taas muistuttaa erästä oikeistolaista tavismiestä, joka Dalai-laman tv:ssä nähdessään tokaisi: ”Haluaisinpa tietää, millä toikin elää.”

Uskoisinpa myös, että muiden vasemmistoälykköjen tavoin Kimmo Jylhämö pitää jotenkin nastana erohuudahdusta Inshallah! ja ehkä vastaakin siihen samalla ilmaisulla, samanhenkisyyttä ja myötämielisyyttä korostaakseen, mutta kuullessaan jonkun sanovan jollakin eurooppalaisella kielellä Herran haltuun, siis muunkin kuin Paavin, hän värisee inhosta, vaikka sanat tarkoittavat samaa.

Älykköjen luottamus on koetuksella – tai tosiasiassa – mennyttä.

Beryl

_______________

Otso Höglundin sarjakuvan arvostelusta

Otso Höglundin sarjakuvan arvosteluun (fifi.voima.fi/voima-artikkeli/2011/numero-7/otso-vihaa) on lipsahtanut ehkä vähän freudilainen virhe. Ingressissä ja tekstin alussa albumin nimeksi väitetään Jos tekisin joukkoITSEmurhan. Tekstin lopussa nimi on oikein, eli kyse on ”ihan vaan” joukkomurhasta…

:D

_______________

The on an only

yes the one an only in finland u are? eikö ole muita puhujia

ressu

_______________

Entäs se toinen syyskuun yhdestoista päivä?

Vuotuinen syyskuun rutiinini on etsiä kommentaaria aiheesta ”se toinen syyskuun yhdestoista päivä.” Ei näkynyt tänäkään vuonna ainoassakaan seuraamassani suomalaisessa lehdessä tai yhdelläkään tietämälläni asiakeskustelufoorumilla. Ei näy täälläkään…

WTC oli mielestöni maailman mittakaavassa Chilen sotilasvallankaappausta vähäisempi tapahtuma. Tällä hetkellä ehkä näyttää, että WTC on muuttanut maailmaa enemmän, koska se ”oikeutti” USA:n laajamittaisen ristiretken, mutta Allenden demokraattisesti valitun hallituksen syrjäyttäminen CIA:n (& co) tuella – ellei toimesta – ilman että kansainvälinen yhteisö juurikaan protestoi, avasi viimeisetkin portit interventioille ja nukkehallitusten asettamisille. (Toki tätä oli tehty aiemminkin.)

Voima on saattanut käsitellä asiaa, mutta en ole viime kuukausina saanut sitä käsiini: invalidina en useinkaan pääse paikkoihin, joissa se on saatavilla; hyvin pienituloisena työkyvyttömyyseläkeläisenä minulla ei ole varaa tilaukseen. Jos ei ole, voisi!

Lukija

mainos

_______________

Artikkelista ”Miehen nyrkki osuu kovempaa”

Olipas muuten harvinaisen paska artikkeli, en olisi teiltä odottanut, järkyttävä rimanalitus.

Tämä artikkeli oli törkeän sovinistinen, en tajua miten sieltä on voitu suoltaa tällaista paskaa ulos. ”Mies lyö lujempaa” jne, vaikka naiset useammin ovat parisuhdeväkivallan kohteina, niin törkeän parisuhdeväkivallan uhrina on useammin mies kuin nainen. Tällainen sovinistinen vähättelevä asenne on omiaan pitämään tilanteen yhtä surkeana miesten osalta.

Miesten on juuri tällaisen asenteen ansiosta vaikea hakea apua, tästä syystä miesten näkökulma parisuhdeväkivallasta ei tulekaan kunnolla esille. On häpeällistä tulla naisen hakkaamaksi ja pelätä naista, koska ”vain naisethan ovat niitä jotka ovat uhreja ja heikkoja”. Vain anonyymisti tilastoja tehdessä asian todellinen laita tulee esille. Tuleekohan näissäkään täydessä vakavuudessa.

Kaikista vakavinta on se, että usein kun nämä jotkin harvat miehet ovat uskaltaneet apua hakea, niin sitten jopa poliisilta tulee vähätteleviä kommentteja ja jopa naureskelua, eikä heitä oteta vakavasti.

Toivoisinkin, että tulevaisuudessa jätätte tällaiset törkeän sovinistiset artikkelit julkaisematta. Jos kyseessä olisi ollut sovinistisuus naisia kohtaan niin voin vain arvata olisiko artikkelia siinä tapauksessa julkaistu?

Miesten asialla

_______________

Harmaa talous

Voisitteko tehdä vielä harmaasta taloudesta jonkun isomman jutun liittyen tähän vuotaneeseen muistioon, josta kävi ilmi, että kokoomus ja RKP tukekevat harmaata taloutta. Kirjoitaisitte vaikka, että mikä siinä meni pieleen yms. Itse olen aika paljon lukenut juttuja juuri koskien harmaata taloutta. Hommafoorumille olen kirjoitellutkin siitä aiheesta Tämän kirjoituksen loppupuolella on kirjoituksiani harmaasta taloudesta nimimerkilla Mietiskeliä.

Sakari Rajamäki

_______________

Sea Shepherdin oveluudesta voi olla montaa mieltä

Sonja Hyppänen raportoi Sea Shepherdin taistelusta Färsaarten pallopäävalaiden pyyntiä vastaan jutussa Merten paimenet (Voima 9/2011). Haluaisin oikaista muutamia jutussa esiintyneitä asiavirheitä sekä ilmaista toisenlaisen näkemyksen Sea Shepherdin toiminnasta Färsaarilla. Itse työskentelin kesinä 2010 ja 2011 Färsaarten ympäristökeskuksessa, jossa tutkitaan valaisiin kertyneitä myrkkypitoisuuksia. Esittelemäni näkemykset ovat omiani.

Hyppänen mainitsee International Whaling Commissionin (IWC) kieltäneen kaupallisen valaanpyynnin ja viittaa Färsaarten rikkovan tätä kieltoa. Tosiasiassa Färsaarilla pyydetyt valaat jaetaan vanhan perinteen mukaan pyyntiin osallistuneiden kesken tai koko kylän väelle. Jos valaita on pyydetty paljon kerralla, voi lihaa ja rasvaa olla myös ravintoloissa tai kaupoissa, mutta sillä ei käydä kansainvälistä kauppaa.

Kuva tapetuista pallopäävalaista on otsikoitu tekstillä ”kalateollisuuden uhrit”. Färsaarilla tapahtuvaa pyyntiä ei ole syytä liittää kalateollisuuteen. Hyppänen myös kirjoittaa Färsaarten rikkovan EU:n valaanpyynnin kieltoa. On totta, että Tanska tukee saariryhmää, mutta Färsaaret itse eivät kuulu EU:hun.

Färsaarten mediassa käydään jatkuvaa keskustelua pallopäävalaiden pyynnistä. Keskustelin monen färsaarelaisen kanssa aiheesta, ja heistä usea oli itsekin pyyntiä vastaan. Siitä huolimatta he olivat ärsyyntyneitä Sea Shepherdin toimintatavoista.

Aktivistien provosoivat ja jopa vääristelevät lausunnot herättivät maassa paljon enemmän huomiota ja keskustelua kuin itse asia. Keskustelu valaiden pyynnistä kääntyi useimmiten vain aktivistien kritisoimiseksi. Muutamia tapauksia mainitakseni Paul Watson muun muassa vertasi pyyntiä Utöyan verilöylyyn.

Aktivistit myös rynnäköivät keskelle regattaa, tapahtumaa, jossa veneet kokoontuvat yhdessä satamaan, heidän luullessaan sitä grindadrápiksi. Pöyristyneisyyden herättäminen ja tahaton komiikka tuntuvat melko tehottomilta vaikuttamisen keinoilta. Tällaisten tapausten kaltainen huomio ei ollut omiaan edesauttamaan aktivistien asiaa, jolle löytyy hyviä argumentteja ilman provokaatiotakin. Pääasiassa Sea Shepherdin tämän kesän toiminta näyttäytyi saarilla ihmeellisenä show’na. Tämä ei varmastikaan ole ollut tarkoituksena.

mainos

Sea Shepherdin strategia valaanpyynnin estämisessä tuntuu olevan kansainvälinen huomio, jotta saariryhmää boikotoitaisiin ja näin painostettaisiin lopettamaan pyynti. Tämä on toisaalta ymmärrettävä strategia, mutta jopa Tanskan valtamediassa grindadráp jää lähes huomiotta. Kuinka monta otsikkoa aihe on meillä Suomessakaan poikinut?

Tähti Oksanen

Kirjoittaja opiskelee biologiaa Joensuussa, Itä-Suomen yliopistossa.
Tähti Oksasen kirje kokonaisuudessaan sekä Sonja Hyppäsen vastaus julkastaan Fifissä maanantaina 3.10.

_______________

Hävetkää.

On teillä kyllä hyvä lehti, mutta huomasin tossa, että teillä jotain juttuja kirjottelee Teemu Mäki. Nyt menee teiän lehti saman tien roskii ja boikottiin. Sairas äijä.

Entinen lukija

Ps. miten kehtaatte pitää koiraa logona, jos vaihteen vuoksi kiduttaisitte ja tietenkin runkkaisitte päälle. ja kuvaisitte.

_______________

  • 3.10.2011