Lukijaposti

Lukuaika: 4 minuuttia

Lukijaposti

Voiman ja Fifin lukijoilla on asiaa.

Oikaisu: kuvateksti

Voimassa 4/2013 oli editoinnissa tullut virhe juttuun Akateeminen Kainuu hiljenee, sivulla 38. Toisin kuin kuvatekstissä kerrottiin, valokuvassa ovella keikkuvat nuoret miehet eivät ole Kajaanin harrastajateatterilaisia, vaan opettajaksi opiskelevia.

__________

Vastine: Disney ei omi legoja

Voiman 4/2013 artikkeli Disney omii Legot antaa väärän kuvan työstäni. Artikkelissa on asiavirheitä, jotka oli korjattu, mutta Voima-lehti julkaisi korjaamattoman version.

Artikkelissa mainittu taidekirja on tehty, mutta vain yksityiskäyttöön lahjaksi eikä se ole ollut koskaan myynnissä. En ole koskaan kysynyt lupaa kuvieni kaupalliseen hyödyntämiseen Disneyltä enkä Legolta. En siis voi kritisoida heitä siitä, että he eivät vastaisi viesteihini. Kirjan suhteen olen tiedustellut asiaa joskus Lucasfilmiltä, mutta he eivät vastanneet.

Olen tekijänoikeuksien vankkumaton kannattaja. Oikeudet suojaavat työn tekijää sekä oikeuksien omistajaa, yhtälailla Disneytä, Legoa – ja minua. En koe minkäänlaista vastakkainasettelua itseni ja artikkelissa mainittujen suuryritysten välillä.

Vesa Lehtimäki, taiteilija

TOIMITUS VASTAA:

Oikaisemme artikkelissa olleet kaksi virheellistä tietoa. Ne on oikaistu myös Voiman nettiarkistossa 10.5. Toisin kuin jutussa luki, Lehtimäen kuvia ei ole klikattu yli miljoona vaan lähes miljoona kertaa. Lehtimäki yritti kerran ottaa yhteyttä kuvien julkaisemisesta kyseisten legojen oikeudet aiemmin omistaneeseen Lucasfilmsiin, ei Legoon tai Disneyyn, toisin kuin tekstistä olisi voinut päätellä.

Jari Hanska, Voiman vastaava päätoimittaja

__________

Systeemi vaihtoon

Kiitokset Teemu Mäelle artikkelista Kaikkihan me ollaan demareita ja Esa Leskiselle artikkelista Suuri vedätys (Voima 4/2013).

Toitte päivänvaloon juuri ne systeemin vedätykset, joilla kansalaisia on kuluttajina hämätty uskomaan ikuisen kasvun utopiaan ja palkansaaja-veronmaksajina alistumaan niin sanottujen vapaiden markkinoiden jatkuviin sopeutumis- ja muutosvaatimuksiin. Ja niin me olemme alkaneet uskoa että tälle ”totalitääriselle liberalismille” ei ole vaihtoehtoja, että se on kuin jumalan laki tai Damokleen miekka päämme päällä.

Mutta nyt pikku hiljaa siellä täällä ympäri planeetan tiedostaminen on alkanut viritä, eikä vähiten kaikkien niiden ajattelevien yksilöiden ansiosta, jotka uskaltavat lausua ääneen epäilyksensä menon järkevyydestä.

Syysteemi vaihtoon tai se on the end!

Anonyymi

__________

mainos

Louserit kotiin?

Hei! Luin jostain vanhemmasta Voima-lehdestä et teiltä sais tilattua Louserit Vuittuun -kirjaa 15 egellä. Onko tarjous vielä voimassa, onko teillä vielä kirjoja jäljellä?

Henna

TOIMITUS VASTAA:

Louserit Vuittuun -kirjaa saa 15 euron hintaan lähettämällä sähköpostilla tilauksen, oman nimen ja yhteystiedot osoitteeseen tilaukset@voima.fi.

__________

Kengänpohjalliset

Woimalehdessä oli artikkeli pohjallisista, jotka tehdään eripituisten jalkojen mittojen mukaan. Nyt en löydä juttua tai pohjallisten tekijän yhteystietoja.
Muistaakseni jutusta on maksimissaan kaksi vuotta. Haastateltava oli Martti Huttunen (muistaakseni) ja vastaanotto Töölössä tai Museokadulla?

Näillä tiedoilla en teidän arkistosta löytänyt vastausta. Voitteko auttaa!? En saanut nimihaulla oikeita vastauksia netistä.

Kiitos ja palataan.

Iiro

TOIMITUS VASTAA:

Erkki Pirtolan juttu Keksijä Hakalan ihmepohjalliset julkaistiin Voimassa 1/2012. Juttu löytyy arkistostamme sivulta www.fifi.voima.fi hakusanalla pohjalliset. Haastateltu on nimeltään Antti Hakala.

__________

Kampin kappeli, sentrifugi

Silmiini sattui muutama kuukausi vanha Susanna Kuparisen juttu (Voima 2/2013) evankelisluterilaisen kirkon ja Helsingin epäpyhästä allianssista. Ihan hyvä juttu, joka sisälsi perusteltua kritiikkiä.

Jutun loppupuolella oli sellaista, jota en allekirjoita. Siinä todetaan, että kirkko hoitaa sellaisia tehtäviä, joita yhteiskunta, valtio ja kunnat eivät hoida, vaikka pitäisi, ja että näin on hyvä. Ei ole.

Paitsi että nämä hommat todellakin kuuluvat valtion ja kuntien vastuulle, kirkko ei maksa niiden kustannuksia, kun ne jäävät sen tehtäviksi. Useimmiten kun kirkko tekee valtiolta ja kunnilta rästiin jääneitä tehtäviä, sille maksetaan niiden hoitamisesta moninkertaista ylihintaa.

Se vaikuttaa ihan suunnitelmalliselta rahan kuppaamiselta kunnilta ja valtiolta kirkolle. Jätetään vastuut hoitamatta, jotta puuttuvat palvelut voidaan ostaa kirkolta ylihintaan.

Anonyymi

mainos

TOIMITUS VASTAA:

Kiitos palautteesta. Totean jutussa yksiselitteisesti näin: ”Hyväntekeväisyys ei silti saisi korvata tai syrjäyttää lakiin kirjattuja, yhteiskunnalle kuuluvia perustehtäviä.”

Pahoissa kriiseissä, kuten 1990-luvun lama, seurakunnat, kirkko ja muut hengelliset toimijat, kuten vaikka Hurstin klaani, tulevat hätiin, siitä on syytä kiittää. Nousukausi tuli, mutta leipäjonot ja ikuinen kriisikausi köyhille jäi pysyväksi.

On väärin, että kunnissa pihistetään sosiaalimenoista, koska on totuttu jo ajatukseen, että uskovaiset hoitavat nälkäiset. Toisaalta, pitäisikö meidän vaatia, että avun antaminen lakkautetaan ennen kuin kunnat ja valtio hoitavat tonttinsa kuntoon?

Nälkäisten ja köyhien ihmisten nälkä ei lähde sillä, että kukaan ei enää ruoki heitä.

Susanna Kuparinen, Voiman toimituspäällikkö

__________

Kutsumussiivoojat

Muuten fiksumpaa kuin olisin osannut odottaa, Teemu Bergman, mutta viimeinen lause latisti älykkääksi äityneen haastattelun.

Siivousfirmat ovat aina vain syvemmältä, ala ryvettyy monesta syystä, mutta siivous VOI OLLA kutsumusammatti. OIKEASTI!!

Kehotan tutustumaan alan ihmisiin, jotka ovat vapaaehtoisesti valinneet sarkansa. Tässä on yksi, ja työpaikoiltani löytyy lisää. Nuoriakin, kauppiksen käyneitä. Hyviä tyyppejä.

Eihän me tätä muuten jaksettaisi.

Clean Lady

__________

Kommentti: Kuka saa kieltäytyä asepalveluksesta?

Jehovan todistajat on vapautettu asepalveluksesta vakaumuksensa nojalla. Sama vapautus ei kuitenkaan koske muita vakaumuksensa vuoksi asepalveluksesta kieltäytyviä, vaan heidän on suoritettava siviilipalvelus. Muuten heidät voidaan tuomita ehdottomaan vankeuteen.

Tilannetta on pidetty ongelmallisena. Puolustusministeri Carl Haglund asetti viime syksynä selvityshenkilöksi professori Jukka Kekkosen. Kekkosen tehtävänä oli arvioida asevelvollisuudesta vapauttavaa lainsäädäntöä.

Raportti tästä arvioinnista julkaistiin toukokuun lopulla. Kekkosen mukaan nykytilanne on ongelmallinen, muttei niin ongelmallinen, että nykyistä vapautuslakia olisi tarpeellista kumota.

Hän ehdottaa, että lainkohta kirjoitettaisiin uudelleen siten, että olisi yleinen velvollisuus palvella isänmaata. Tällöin siviilipalveluksen kytkös asepalvelukseen häviäisi ja Jehovan todistajat voisivat suorittaa siviilipalveluksen. Pakkotyö, maanpuolustusta lukuunottamatta, on kuitenkin ihmisoikeuksien kannalta ongelmallista.

Toinen vaihtoehto olisi Kekkosen mukaan, että pienempi osa miesikäluokista kutsuttaisiin palvelukseen. Tällöin voitaisiin vapauttaa muun muassa kaikki ne, joilla ei ole tarvittavaa palvelusmotivaatiota, ja aseistakieltäytyjiä ei tarvitsisi tuomita vankeuteen.

mainos

Kolmas Kekkosen esittämä vaihtoehto on se, että vapautuslakia laajennettaisiin koskemaan muitakin syvästi vakaumuksellisia henkilöitä kuin Jehovan todistajia. Malli vaatisi jonkinlaisen vakaumuksen tutkintamenettelyn. Aseistakieltäytyjäliitto kannattaa mallia, jossa vakaumus perustuisi asevelvollisen omaan ilmoitukseen.

Kekkonen päätyy kannattamaan malleistaan ensimmäistä ja kolmatta.

Kekkosen selvitys tuloksineen ei ole huono. Koska lähtökohtana on, että yleinen asevelvollisuus säilytetään hinnalla millä hyvänsä, sitä saadaan, mitä tilataan.

Viisainta olisi edetä kohti asevelvollisuudesta luopumista, tai ainakin sen radikaalia supistamista, kuten valtaosassa maailman edistyneistä osista on jo tehty. Siis siellä missä asevelvollisuutta on koskaan käytössä ollutkaan. Suomen valinta on kuitenkin yleinen asevelvollisuus.

Eekku Aromaa

  • 28.5.2013