Lukijaposti

Lukuaika: 3 minuuttia

Lukijaposti

Voiman lukijat korjaavat ja kommentoivat.

Väärää tietoa kylätoiminnasta

Voiman (1/06) jutussa ”Tunnustus maattomille” Heidi Rautionmaa kertoo väärää tietoa ainoasta Suomeen saadusta Vaihtoehto-Nobelista. Sitä ei suinkaan myönnetty Suomen Kylätoiminta ry:lle. Sellaista yhdistystä ei ollut edes perustettu vuonna 1992, eikä sen toiminta muutenkaan täytä vaihtoehto-Nobelin kriteereitä. Sehän ei ole aito kansalaisjärjestö, vaan tavallinen ylhäältä päin johdettu organisaatio.

Vaihtoehto-Nobel myönnettiin Suomen kylätoimintaliikkeelle, joka on järjestäytymätön, spontaanisti syntynyt kansanliike maaseutukylien tulevaisuuden turvaamiseksi. Kylätoimintaliikkeen muodostavat lähes 4 000 kylätoimikuntaa ja kyläyhdistystä, joista suurin osa toimii täysin riippumattomasti ja itsenäisesti. Ne eivät ole mitenkään mukana Suomen Kylätoiminta ry:n toiminnassa.

Tapio Mattlar

Suomen kylätoimintaliikkeelle myönnetyn vaihtoehto-Nobelin vastaanottoryhmän jäsen 1992, Vuorenkylä, Hartola

_______________

Valtioterrorismiin on puututtava

Ilmoituksessaan Satu Hassi (Voima 1/06) kirjoittaa: ”En tiedä tietääkö kukaan Iranin johdon ulkopuolella, onko kyse ydinenergiasta vai pommeista”. En väitä minäkään tietäväni, mutta Hassin ja kaikkien on hyvä tietää, että jo yli 50 vuotta vanhoissa minerologian käsikirjoissa on kerrottu, että Iranin ja Korean maaperässä esiintyy uraanimalmeja.

On luonnollista ja hyväksyttävää, että nämä haluavat louhia ja rikastaa niitä soveltuviksi polttoaineena energian tuotannossa. Sitä tekniikkaa voidaan soveltaa ja kehittää sopivaksi myös pommien valmistamiseksi. Siihen ne ovat kieltäneet pyrkivänsä.

Yhdysvallat väittää toisin, mutta tiedämme, että kaikki Yhdysvaltojen perustelut Irakiin hyökkäämiseksi olivat perättömiä ja että USA:n politiikka yleensä perustuu epätosiin perusteluihin, joita Harold Pinter Nobelin kirjallisuuspalkinnon jakotilaisuudessa 2005 pitämässään esitelmässä ”Taide, totuus ja politiikka” (Voima 1/06) uskottavasti käsittelee. En usko USA:n väitteisiin enkä ymmärrä miksi eu on niihin uskovinaan. Tietysti Israelilta olisi saatava pommi pois, jotta Iranilla ei olisi aihetta.

EU vaikuttaa muutenkin farisealaiselta, kun se ei aseta Israelia tässä asiassa samalle viivalle Iranin kanssa ja ahdistaa Hamasin kansanedustajia, vaikka heidät on demokraattisissa valeissa valittu edustamaan Palestiinaa.

Miksi EU ei aseta Palestiinaa ja Israelia samalle viivalle ja miksi se ei puutu Israelin suorittamiin murhiin ja terroriin kieltämällä sieltä tuonnin EU:n alueelle, kunnes se lopettaa valtioterrorismin harjoittamisen?

Antti Savolahti, Riihimäki

_______________

Pimittämistä vai puhetta

Suomea pidetään tiedon ja sananvapauden kärkimaana maailmassa. Väitän kuitenkin, että Voiman (1/06) julkaisemaa Harold Pinterin juttua ”Taide, totuus ja politiikka” ei tulisi Suomen valtalehtien palstoille. Suomessa vallitsee valikoiva ilmaisuvapaus. Suunto kulkee linjalla länsi hyvä, itä paha.

Pitkäaikaisena lukijana totean, että Voima on lehti laatusanoja täynnä: valtavirrasta poikkeava, rohkea, puhuu asiaa ja kirjoittaa asioista mistä muut vaikenevat!

Sillä valehtelemisella ja tietojen pimittämisellä ei olisi mitään mieltä, jollei totuutta pidettäisi vaarallisena.

Hiski Henttula, Rauma

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

_______________

Ei tupakka-Kaurismäelle

Luin Aki Kaurismäki -haastattelunne (Voima 10/05) ja ajattelin, että jee hienoa, Kaurismäki on heikkojen puolella jee… eläinten puolella… jee… Mutta mitä ihmettä? Kaurismäki kannustaa ihmisiä tupakoimaan?! Arvostan ohjaaja- , eläintensuojelija- ja heikkojen puolustaja -Kaurismäkeä, mutta en tupakka-Kaurismäkeä.

Mielestäni on surullista, että Kaurismäki, esikuva vaikka kenelle, sivistynyt ihminen, markkinoi tupakointia ja jopa humoristisesti kehottaa ihmisiä polttamaan.

Tupakkateollisuutta eivät todella mainoskiellot haittaa koska uskolliset tupakoijat pitävät huolta siitä, että keskustelu ravintolatupakoinnin kieltämisestä liittyen ”ihmisen oikeuksin polkemiseen” jatkuu sekä älytön höpötys, että ei saa kohta varmaan edes vessassa käydä ilman lupaa ja kaikki kielletään.

Nipoksi leimaamisen pelossa monet tupakoimattomat ovat supersuvaitsevaisia ja toteavat, että ”juu kyllä tupakointi kuuluu oleellisena osana eurooppalaiseen taide-elokuvaan ja niin myös kahvilakulttuuriin! Köh köh.”

Syy-seuraus-suhteen ymmärtävät tai muuten vain halukkaat polttakoon keuhkonsa pihalle, mutta älkää sentään innostako muita tupakkariippuvuuteen, se EI lisää hyvää maailmassa.

Mia Holopainen, Virkkala

_______________

Kirjastokorvaus ja EU:n taulapäät

Jos Suomi taipuu tai joutuu taipumaan tuossa kirjastokorvausasiassa (Voima 10/05), niin sen tulee ehdottomasti vaatia, että suomalaisten kirjailijoiden kirjoittamia ja suomenkielisiä kirjoja ja myös suomalaisia käännöskirjoja on saatavilla myös ainakin jokaisen EU-maan pääkaupunkien kirjastoissa. Ja varsinkin jos tuo asumisehto kirjastokorvauksista poistetaan.

Onhan meitä suomalaisia jokaisessa eu-maassa. Täällä Italiassakin muutama tuhat. Ja me suomalaisethan olemme perinteisesti ahkeria lukijoita. Mitä taas ei voi sanoa esimerkiksi italialaisista. Ja sitten vaan boikotoimaan ulkomaalaisia bestsellereitä. Lainataan yksi ulkomaalaisen kirjoittama kirja, joka kiertää ystäväpiirissä. Johan sen neljässä viikossa ehtii aika moni lukea.

Kyllä ne on taulapäitä tuolla EU:ssa. Kulttuurieroja ei ymmärretä ollenkaan. Mutta meidän tulee olla vielä ovelampia kuin ne siellä.

Ritva Viertola-Cavallari

_______________

Voima

  • 9.9.2009