Lukijaposti

Lukuaika: 3 minuuttia

Lukijaposti

Voiman lukijoita puhuttaa tällä kertaa Thomas Wallgren, makasiinit, suuryritykset ja prekariaatit.

Vihreä kommentti Wallgrenille

Luin kiinnostuneena Voimasta (4/06), että opiskelukaverini ja kollegani Thomas Wallgren on liittynyt sosialidemokraatteihin. Hämmästyttäväksi asian tekee, että hän on tullut tunnetuksi ydinvoiman, EU:n, EMU:n, EU:n perustuslain ja Naton vastustajana, ja demarit ovat olleet taipuvaisia kannattamaan niitä. Mutta se on hänen uskottavuusongelmansa.

Raikkainta haastattelussa oli kritiikki, jossa Wallgren suomi kaikkia puolueita, myös uutta puoluettaan. En ole eri mieltä hänen vanhaa vasemmistoa koskevista arvioistaan, mutta oman puolueeni Vihreän liiton kritiikkiä kommentoin. Thomas toteaa ilman perusteluja: ”Vihreät vierastavat ay-liikkeen saavutuksia.”

Kaukana siitä! Vihreän liiton tavoitteista keskeisin on sosiaaliekologinen reformipolitiikka. Sen yhtenä perustana on 1900-luvulla ammattiyhdistys- ja työväenliikkeen luoman sosiaalivaltion pelastaminen.

Sosiaalivaltio ei kuitenkaan riitä, vaan sen jatkeeksi tarvitsemme tällä vuosisadalla ekovaltion. Vihreä liitto esitti tämän vision symbolisessa paikassa, Forssassa vuosisadan vaihtuessa 1999 ”Vihreässä Forssan ohjelmassa”, 20 vuotta Koijärven jälkeen. Vihreä liitto nostaa 1900-luvun voittoisan demokraattisen työväenliikkeen tunnukset 2000-luvulla uudelle tasolle!

En ymmärrä myöskään Wallgrenin ”kritiikkiä” vihreiden kannattamaa kestävän kehityksen käsitettä vastaan. Se on kuulemma ”peitenimi sille, että halutaan teknokratiaa, luodaan hallintoa ja teknologiaa, joka kuormittaisi luontoa vähemmän”. Juuri sitä minä ja muut vihreät ylpeästi kannatamme!

Tapani Hietaniemi

sivilisaatiohistorian dosentti

Helsingin vihreiden pitkäaikainen aktiivi

_______________

Siivottomat ja rumat parakit

Toukokuussa paloivat rumat varastorakennukset Helsingin keskustassa. Olimme talon katolla seitsemän kilometrin päässä keskustasta katsomassa upeata määrää savua ja haistelemassa tuoksua, joka toi mieleen miellyttävällä tavalla keskellä talvea epäonnistuneet takan sytyttämisyritykset.

Varastot ovat olleet jonkinnäköinen raiteilta suistuneiden ihmisten tukikohta. Siivottomuus on ominaista sekä rakennuksille että niistä pitäville.

Monet ovat jo pitkään olleet tyytymättömiä kallisarvoisen maan käyttötarkoitukseen. Keskellä keskustaa on laaja alue turhanpäiväiselle ja jopa taloudellista kasvua vastustavalle, hyödyttömälle toiminnalle. Käykö se laatuun? Siellä ovat juopot yhdessä anarkistinuorten, tulevien juoppojen, kanssa paiskanneet epäilyttävällä tavalla ja hyvässä hengessä kättä.

Alueen voi käyttää monin tavoin järkevämmin. Siihen pitää saada täysin toisenlaisten ihmisten leikkikenttä: musiikkitalo. Pitkällisten, toisissa maailmoissa elävien ihmisten välisten keskustelujen jälkeen rakennukset päätettiin purkaa, mikä synnytti siivottomien ihmisten vastarintaliikkeen.

Ja kuten on hyvin ymmärrettävissä, että kun lapsi näkee, että aalto väistämättä hajottaa hänen rakentamansa hiekkalinnan, hän ryhtyy siihen suin päin itse, kuin välttääkseen väistämättömän. Samasta syystä paloivat parakit. Jos ihmiseltä jotain vie vastoin hänen tahtoaan, hän katkeroituu ja kostaa.

Rakennusten poltto tulkittiin niissä piireissä, joille se oli suunnattu, oikein. Sen tyydytyksen määrä, jonka polttaja ja hänen edustamansa kansanjoukko siitä sai, on riittävä selitys. Näin he eivät menettäneet aivan kaikkea. Jäljelle jäi omanarvontunto.

Tapio Vettenranta

Espoo

mainos

_______________

Suhteellisen kyyniseltä

Olen suhteellisen kyyninen maailman suhteen. En usko, että ammattiyhdistykset tai poliitikot mahtavat nykypäivän suuryrityksille ja jättituotemerkeille yhtään mitään. Yrityksillä on parhaat tytöt ja pojat, joita rahalla saa ja valtavat resurssit, joista virkamiehet vain näkevät märkiä unia. UPM:n tehokkuus ja päättäväisyys on valitettavasti parempi kuin Paperiliiton.

Suuryritykset ajattelevat vain osakkeenomistajien etua, mutta markkinavoimat ovat käytännössä suuria rahastoja ja eläkesäätiöitä. Rahalla ei siis ole kasvoja ja suuryritysten johtajia näyttää kiinnostavan ainoastaan optioedut. Suomessa pitäisi olla paljon enemmän yrittäjiä, joilla olisi yrityksissä omat rahansa kiinni ja joita kiinnostaisi uusien ideoiden ja palveluiden kehittäminen.

Ja kuluttajilla tai asiakkailla on myös vastuunsa. Kuluttajien täytyy yhdistäytyä ja ryhdistäytyä ja ruveta katsomaan, että heidän rahansa menevät yrityksille ja tuotemerkeille, joita kiinnostaa yhteiskuntavastuu.

Tallink lopetti jätevesien laskemisen mereen, kun ihmiset yhdistäytyivät netin kautta. Uskon, että tulevaisuudessa suuryrityksille kunnolla kampoihin pystyvät laittamaan uudenlaiset kuluttajajärjestöt. Minusta yritykset saavat tehdä hyvää tulosta, kunhan toimivat oikein ja omaavat sosiaalisen vastuunsa yhteiskunnasta, oikeasti.

Jarno Jäppinen

_______________

Rehellinen ehdotus

Minusta olisi parasta, että prekariaatti ynnä yomangolaiset ja muiden uusradikaalien etulinja saapuisi sovittuna aikana esimerkiksi Hakunilan pallokentälle, jotta me työtätekevät voisimme rehellisin tappelun keinoin ottaa yhteen työtätekemättömien radikaalien kanssa.

Eläinsuojelijat ynnä muut hipit tervetuloa myös. Katsotaan, mihin hengen palo riittää. Uskoisin, että nyrkkitempaus puhdistaisi ilmaa ja avaisi kansalaisvaikuttamisen keskustelun puhtaalta pöydältä.

Tällä hetkellä keskustelu on valitettavan patoutunutta johtuen makasiinien tapahtumista vappuna ja sen jälkeen.

Lisäksi kaikkien olisi ehkä hyvä olla tietoisia suuresta närkästyksen määrästä, joka nyt pitkän tauon jälkeen kohdistuu kaikkiin ”underground-vasemmistolaisiin”. Kenties saamme lukea Voimasta myöhemmin, miten punaniskat kävivät pikku hippien kimppuun ajatuksena antaa rikollisesta ideologiasta opetusrikollisin keinoin…

Nimimerkki Sitä odotellessa

_______________

Voima

  • 9.9.2009